Tunus Nahda Hareketi, ülkede yasanan siyasi krizin, müzakere ve diyalog yoluyla asilamamasi durumunda, erken tarihli cumhurbaskanligi ve yasama seçimlerini destekleyecegini duyurdu.
Nahda Hareketi resmi sözcüsü Fethi el-Ayadi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Hareket olarak, ülkenin içinden geçtigi siyasi krizi sona erdirmek için ulusal diyalog taraftariyiz. Ancak müzakerelerin sonuçsuz kalmasi halinde, erken seçim önerisini desteklemek durumunda kalabiliriz.’’ dedi.
Tunus'un en büyük sendikasi olan Tunus Genel Isçi Sendikalari (UGTT) tarafindan 2020 Aralik ayinda baslatilan ‘ulusal diyalog’ girisimini desteklediklerini söyleyen el-Ayadi, UGTT’yi baslattiklari girisimi canlandirarak somutlastirmaya davet etti.
Tunus’un, ekonomik, sosyal, saglik ve güvenlik alanlarinda zor süreçlerden geçtigini hatirlatan el-Ayadi, "Diyalog ve müzakere disinda bu krizi asmamiz mümkün degil, tüm devlet kurumlari ve sivil toplum örgütleri, ‘ulusal diyaloga’ yapici katkida bulunmali, bu asamada ülkenin önceliklerine odaklanmalidir. Diyalog disinda bu krizden çikis yolu bulunmuyor ancak basarisiz olunmasi durumunda seçim kaçinilmaz olacaktir." ifadelerini kullandi.
- "Diyalog basarisiz olursa sandiga gidilir"
Nahda Hareketi’nin, ‘ulusal diyalogun’ basarisiz olmasi durumunda, erken tarihli cumhurbaskanligi ve yasama seçimlerini destekleyecegini vurgulayan el-Ayadi, "Her ne kadar bu sartlarda krizin çözümü için en uygun seçenek olarak görmüyor olsak da, durum daha da kötüye giderse seçim araciligiyla halka dönmemiz gerekecektir. Erken seçimin getirecegi mali yük düsünülecek olursa bu ilk tercihimiz degil, prensip olarak; krizin asilmasi için ‘ulusal diyalogu’ desteklemeye devam edecegiz.’’ diye konustu.
Cumhurbaskani Kays Said’in, odak noktasi siyasi sistemin degismesi olmasi durumunda ’ulusal diyaloga’ öncülük yapma önerisini degerlendiren el-Ayadi, "Diyaloga girmek isteyen ön sart kosmamali, sartli diyalog olamaz. Siyasi sistemin degismesi anayasanin degismesiyle ilgilidir ki su an diyalogun konusu bu degildir." dedi.
- Tunus'ta siyasi istikrarsizlik
Tunus’ta 6 Ekim 2019'da gerçeklestirilen cumhurbaskanligi ve parlamento seçimlerinin ardindan siyasette uzun süredir istikrar saglanamadi.
Son seçimlerden bu yana üçüncü hükümetin Basbakani Hisam el-Mesisi ve Cumhurbaskani Kays Said arasinda devam eden siyasi kriz ülke gündemini mesgul ediyor.
Cumhurbaskani Said, Basbakan Mesisi'nin meclisten güvenoyu alan kabine revizyonunun anayasal olmadigini savunuyor ve yeni bakanlari anayasal yemini etmeleri için davet etmeyi reddediyor.
Tunus'ta 6 Ekim 2019'da yapilan son seçimlerde, Nahda Partisi 217 sandalyeden 52'sini kazanarak birinci olmus, Tunus’un Kalbi Partisi ise 38 sandalye ile ikinci olmustu.
Tunus yasalarina göre, bir sonraki yasama ve cumhurbaskanligi seçimleri, önceki seçimlerden 5 yil sonra, yani Ekim 2024'te yapilacak.
Tunus Nahda Hareketi, Müzakerelerden Sonuç Alinmamasi Durumunda Erken Seçim Önerisini Destekleyecegini Açikladi
Nahda Hareketi sözcüsü elAyadi: 'Hareket olarak, ülkenin içinden geçtigi siyasi krizi sona erdirmek için ulusal diyalog taraftariyiz. Ancak müzakerelerin sonuçsuz kalmasi halinde, erken seçim önerisini desteklemek durumunda kalabiliriz'