Tunus'ta önemli ıslahatların yapıldığı 1837-1881 yıllarında 'Ahdi Eman' adıyla bilinen dönemde yaşayan Osmanlı beylerine ait eserlerin yer aldığı sergi açıldı.
Tunus Rambourg Derneği ile Tunus Ulusal Miras Kurumu iş birliğiyle sunulan 'Ahdi Eman' sergisinde, Osmanlı dönemi beylerine ait giysiler, yazma eserler, ev eşyaları, tablolar ve çok sayıda ferman bulunuyor. Ayrıca sergide 'Ahdi Eman' adıyla yayınlanan belge yer alıyor.
Dernek Başkanı Ülfet Terras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dönemin Tunus tarihi için büyük önem taşıdığını belirtti.
Bu dönemde Tunus'ta büyük değişimler olduğunu dile getiren Terras, 'Siyasi, idari, eğitim alanlarında yapılan değişiklikler çok önemli. 1857'de tüm Tunuslulara aynı haklar tanındı. Kölelik 1846'da kaldırıldı. 1861'de yapılan anayasayla, çağdaş Tunus devletinin ilk temelleri atılmış oldu.' şeklinde konuştu.
Tunusluların tarihini öğrenmesi ve ibret almaları için serginin açıldığını belirten Terras, 'Tarih, içinde büyük hikmetler taşıyor. Bu döneme yoğunlaşmamızın nedeni, çok sayıda ıslahatın yapılmış olması. Tarihte böyle ıslahat çalışmaları yapılmış. Bu dönemde çok sayıda ıslahata ihtiyacımız var, bunları insanlara göstermek istedik.' dedi.
Tunus Bey ailesine mensup olduğunu söyleyen Şazli Muhammed bin Aşur ise serginin Tunusluların tarihine ışık tutacağını kaydederek, '1957'den itibaren gelen yöneticilerin unutturduğu tarihi öğrenmek istiyoruz.' ifadesini kullandı.
Tarihi Bardo Parlamento binası yakınlarında Said Kasrı'nda açılan sergide, 320 eski eser ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor.
Tunus'ta 'Ahdi Eman' Sergisi
Osmanlı döneminde 18371881 yıllarında ülkede yaşayan beylere ait eserlerin yer aldığı sergi, izlenime sunuldu.