Tunus'ta Cumhurbaskani'nin 'Olaganüstü Kararlarina' Karsi Ulusal Sivil Ittifaki Girisimi

Tunus’ta Cumhurbaskani Kays Said’in 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesine karsi mücadele etmek üzere Ulusal Sivil Ittifaki girisimi kuruldu.

Baskent Tunus’ta girisim üyelerince düzenlenen basin toplantisinda, Said’in 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesine karsi mücadele etmek üzere bu girisimin kuruldugu duyuruldu.

Basin toplantisinda konusan girisimin resmi sözcüsü Fevziye Hudari, "Ulusal Sivil Ittifaki girisimi tüm siyasi parti ve STK'lere ayni mesafede ve açiktir. Ülkenin demokratik yola dönmesi için verecegimiz mücadelede her türlü olusumla ittifak içerisinde hareket edecegiz.” ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Said’in 25 Temmuz kararlarinin Anayasa'ya aykiri oldugunu vurgulayan Hudari, “Sivillerin askeri mahkemede yargilanmasi, özgürlüklere yönelik tehdit ve hiçbir gerekçe gösterilmeden üst düzey yöneticilerin görevden alinmasi demokrasiyi tehdit eden unsurlardandir." ifadesine yer verdi.

- Said özgürlüklerin kisitlandigini kabul etmiyor

Cumhurbaskani Said dün yaptigi açiklamada, yönetime yönelik suçlamalari yalanlayarak "Kimseyi siyasi kimligi nedeniyle tutuklamadik." demisti.

Ülkedeki muhalefet partilerini pes pese krizler yaratmakla suçlayan Said, "Tunus'ta özgürlükler ile insan haklarinin ihlal edildigini söylüyorlar, hiç utanmiyorlar mi? Kimseyi siyasi kimligi nedeniyle tutuklamadik." ifadesini kullanmisti.

Öte yandan, Tunuslu aktivistler ise yönetimi, Cumhurbaskani Said'in 25 Temmuz kararlarina karsi protestolari engellemek amaciyla ifade özgürlügü ve insan haklari konularinda birtakim kisitlamalara basvurmakla suçluyor.

- Said’in olaganüstü kararlari

Ülkesinde insan haklari ihlallerinin yasanmayacagini dile getiren Said, "Anayasa askiya alinmadi, Anayasa'nin belirledigi istisnai tedbirlere basvuruldu." ifadesine yer vermisti.

Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de yeni bir kanun hükmünde kararname yayimlamisti. Bu kararnamede Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti. Said'in aldigi kararlar ülkede bir "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile