Tunus'ta Devrimin 7. Yıl Dönümüne Doğru

Devrimde hayatını kaybedenler ve yaralananların aileleri, soruşturma sürecinin yürümediğini ve haklarını alamadıklarını savunuyor.

Tunus'ta 7 yıl önce gerçekleşen devrimde hayatını kaybedenler ve yaralananların aileleri, konu ile ilgili soruşturma sürecinin yürümediğini ve haklarını alamadıklarını savunuyor.

Tunus Devrim Şehitleri ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Lamia Ferhani, başkentte yaptığı basın açıklamasında, 2011 devriminde hayatını kaybeden ve yaralananlarla ilgili soruşturma sürecinin yürümediğini, dosyaların geçici adalet yasasının uygulanmasını denetleyen ve Ulusal Kurucu Meclis tarafından 2014'te kurulan "bağımsız anayasa kurulu" konumundaki Onur ve Gerçeklik Kurulu'nda bekletildiğini belirtti.

Ferhani, AA muhabirine, kurulda soruşturmayı yürütenlerin avukatlar olduğunu ve bu durumun kanunlara uymadığını ifade etti.

Kurulun söz konusu dosyaları çözüme kavuşturma isteği taşımadığını öne süren Ferhani, dosyaların yetkili yargı birimlerine devredilmesini istedi.

- Tunus devrimi

Tunus'un Sidi Buzid vilayetinde Muhammed Buazizi isimli bir seyyar satıcı, yerel polisin tezgâhını dağıtmasından dolayı belediye binası önünde 17 Aralık 2010'da kendini ateşe vermişti.

Buazizi'nin eylemi ülke çapında protestolara yol açmış ve gösteriler 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin 14 Ocak 2011'de ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.

Tunus'taki devrim, daha fazla özgürlük ve ekonomik kalkınma talebiyle Libya, Mısır, Suriye, Yemen ve birçok Arap ülkesinde gösterilere yol açmış, söz konusu süreç "Arap Baharı" olarak tanımlanmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile