Tunus'ta 2011 yılındaki devrimin ardından yolsuzluk şüphesiyle mallarına tedbir konulan iş adamlarının dosyalarını araştıran Hakikat ve Haysiyet Komisyonu, devleti 'mali barış sürecini yavaşlatmakla' suçladı.
Komisyon Başkanı Siham Binsedrin, düzenlediği basın toplantısında, 'Bizler aracı kurumuz. İki taraf arasında mali barış sağlanması için aracılık görevi yürütüyoruz. Ancak devlet tarafı, eski rejim zamanında yolsuzluğa karışmış iş adamlarının tedbir konulan mallarının hazineye iadesi için karar alınması ve mali barış sağlanması konusunda süreci yavaşlatıyor.' dedi.
Komisyonun, 'irade ortaya konulursa' aralık ayına kadar 5 bin 619 dosyada hüküm verebileceğini belirten Binsedrin, mali barışın muhatabı olan devletin, 'parasını almak istemediğini' savundu.
Binsedrin, komisyonun önünde 685'i kamu malını zarara uğratma ile ilgili 2 bin 700 yolsuzluk dosyasının yanı sıra, insan hakları ihlallerine ilişkin 2 bin 919 dosya bulunduğunu söyledi.
Komisyonun, şu ana kadar 528 dosyada devletin uzlaşı talebini reddettiğini kaydeden Binserdin, dördü insan hakları üçü mali yolsuzluk olmak üzere yedi dosyada tahkim sağlandığını açıkladı.
Binserdin ayrıca, Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin teklifiyle şu an mecliste görüşülen eski rejim unsurlarından adı yolsuzluğa karışmış iş adamlarının affını ve işten çıkarılan memurların görevine iadesini öngören Mali Barış Kanunu yasa teklifine karşı olduklarını vurguladı.
Tunus'ta 2011 yılında devrimle görevden uzaklaştırılan Bin Ali döneminde yolsuzluk yaptığı şüphesiyle mallarına tedbir konulan iş adamlarının mal varlıklarını değerlendirmek ve haksızlığa uğramış kişilerin haklarının iadesi amacıyla 2013 yılında Hakikat ve Haysiyet Komisyonu kurulmuştu.
-Tunus'un kaçırılan paraları
Tunus Şeffaflık Örgütü, devrik lider Bin Ali ve ona yakın iş adamlarının yurt dışına kaçırdıkları mal varlığının 23 milyar dolar olduğunu duyurmuştu.
Tunus Merkez Bankası, söz konusu şahısların varlıklarını, para transferleri, gayrimenkul, yat ve özel uçak satın alma yollarıyla Fransa, İsviçre, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Almanya, İspanya, Lüksemburg ve Lübnan gibi ülkelere kaçırdığını açıklamıştı.
- Tartışmalı Mali Barış Kanunu teklifi
Bunun yanı sıra, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Sibsi'nin teklifiyle eski rejim döneminde adı yolsuzluğa karışmış iş adamlarının mallarının iadesi ve görevinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevine dönmesini öngören Mali Barış Kanunu yasa tasarısı kamuoyunda hararetle tartışılıyor.
Yasayı savunanlar, Tunus'un 'kalkınması ve ekonominin canlanması için söz konusu iş adamlarının affedilmesi gerektiğini' öne sürüyor. Karşıtları ise söz konusu tasarının 'yolsuzluğu aklayacağını' iddia ediyor.
Yasa tasarısı mevcut haliyle Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali ile ilişkili, adı yolsuzluğa karışmış 400 kadar iş adamının affedilmesini öngörüyor.
Cumhurbaşkanı Sibsi'nin girişimiyle 2015 ortalarında 'Mali Barış Kanunu' çıkarılması teklif edilmişti. Parlamentoya birkaç kez getirilen kanun tasarısı, kamuoyundaki yoğun tepki sonucu geri çekilmiş, üzerinde değişiklikler yapılarak yeniden parlamentoya sunulmuştu.
Tunus'ta Hakikat Ve Haysiyet Komisyonunun Çalışmaları
Komisyondan devleti mali barış sürecini yavaşlatmakla suçladı.