Tunus'ta İdari Barış Yasası Protestosu

Başkentte yüzlerce kişi, tartışmalı idari barış yasasının onaylanmasını protesto etti.

Tunus'ta yüzlerce kişi, hakkındaki suçlamalar nedeniyle görevinden uzaklaştırılan yaklaşık bin 500 kişinin görevlerine iadesini öngören tartışmalı idari barış yasasının onaylanmasına karşı protesto düzenledi.

Başkentteki Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan yüzlerce kişiye, parlamentoda 15 milletvekiline sahip Halkçı Cephe, üç milletvekiline sahip Demokratik Hareket, Tunus İrade Partisi ve yasanın en ateşli karşıtı Affetmiyorum Hareketi'nden temsilciler katıldı. Güvenlik güçlerinin, cadde çevresinde yoğun güvenlik önlemi alması dikkati çekti.

Gösteriye katılan Halkçı Cephe Milletvekili Ziyad el-Ahdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösterinin 'ilk aşama olduğunu, ikinci aşamasının ise yasanın iptali için hukuki süreç' olacağını belirtti.

Protestoya katılanlar, 'Tunus halkı özgürdür ve bu kanun geçmez', 'Halk yolsuzluğun devrilmesini istiyor', 'İş, özgürlük ve milli onur' sloganları atarken, bazıları da Tunus bayraklarının yanı sıra 'Mafya yönetimine karşı ayaktayız', 'Devrim devam eder, bu kanun etmez' ve 'Barış mahkemede' yazılı dövizler taşıdı.

Tunus parlamentosu, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali döneminde görev alan ve 'kamu malını zarara uğratma ve görevi kötüye kullanma' gibi suçlamalarla görevden uzaklaştırılan yaklaşık bin 500 kişinin görevlerine iadesini öngören idari barış yasasını çarşamba günü onaylamıştı. Kamuoyunda, 'idari barış' olarak bilinen yasanın, rüşvet ve kamu malını zimmetine geçirme suçlarından yargılanan şüphelileri kapsamadığı aktarılmıştı.

Yasanın en ateşli karşıtlarından 'Affetmiyorum Hareketi' ve muhalefet partileri, kanun teklifinin anayasaya aykırı olduğunu ve 'yolsuzluğun aklanması, cezasız kalması' niteliği taşıdığını öne sürmüştü.

- Tartışmalı Mali Barış Kanunu

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin girişimiyle 2015 yılı ortalarında 'Mali Barış Kanunu' çıkarılması teklif edilmişti. Parlamentoya birkaç kez getirilen tasarı, kamuoyundaki yoğun tepkiler üzerine değişiklikler yapılacağı gerekçesiyle geri çekilmişti.

Tasarı, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali döneminde adı yolsuzluğa karışan, kamu malına zarar verdiği ve haksız kazanç sağladığı ifade edilen kişilere mallarının iadesi ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesi konularını içeriyordu.

Temmuz ayında, meclis komisyonu tarafından yeniden görüşülen metinden iş adamlarının affedilmesi maddeleri çıkartılmış, sadece memurların affedilmesi kısmı kalmıştı ve bu kamuoyunda 'idari barış yasası' şeklinde tanımlanmıştı.

Sibsi, söz konusu tasarının, mevcut ekonomik krizi aşmak ve yatırımı artırmak için sunulduğunu savunmuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile