Tunus'ta, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne sunulmak üzere hazırlanacak rapora ilişkin konuları görüşmek üzere ülkedeki sivil toplum örgütleriyle oturumlar düzenleniyor.
Başkent Tunus'ta bugün başlayan oturumların ilkinde, ülkede faaliyette bulunan insan hakları örgütleri temsilcileri, hükümet yetkililerine ülkede yaşanan sorunlar ve çözüm yolları hakkında bilgiler verdi.
İnsan hakları aktivistlerinden avukat Ekrem Abduni, oturumda yaptığı konuşmada, ülkede anayasal haklardan sağlık, eğitim ve su edinme haklarının dahi henüz temin edilmemiş olduğunu söyledi.
Tunus'ta evlere su şebekesinin dahi henüz kurulmadığını dile getiren Abduni, ailelerin yüzde 50'sinin evde kullanım suyunu doğal ortamlardan taşıyarak temin ettiğini vurguladı.
Tunus Gözlem Evi Örgütü Temsilcisi avukat Refik Gak ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede insan hakları konusunda çekilen sıkıntıların başında işkence, adı insan hakları ihlallerine karışan suçluların cezadan kurtulmaları, çocuk ve kadın hakları, STK'lar, dolaşım hakkının sınırlandırılması, bölgelere göre adaletli kalkınma imkanları sağlanması ve su kullanımı gibi sorunların geldiğini belirtti.
Gak, Fransa, İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerin Tunus'taki büyükelçiliklerinin, ülke insanının kesinlikle reddettiği bazı cinsel haklar konusunda insan hakları derneklerine dayatmalarda bulunduklarını ve bu konu üzerinde ısrarla durduklarını vurguladı.
Hazırlığı süren insan hakları raporu, Tunus tarafından gelecek nisan ayında BM Cenevre İnsan Hakları Konseyi'ne sunulacak.
Tunus'ta İnsan Hakları Çalışmaları
Resmi kurum ve insan hakları örgüt temsilcileri, ülkenin insan haklarına ilişkin sorunlarını tartışıyor.