Tunus'ta İnsan Hakları Raporu

Mağrib İnsan Hakları Örgütleri Birliği 'Alternatif Tunus Raporu' yayınladı.

Mağrib İnsan Hakları Örgütleri Birliğinin, (CMODH), Tunus'ta yönetimin, aktivistlerin adil yargılanması ve bazı kanunlarda insan haklarına ilişkin garantilerin sağlaması konusunda hazırladığı rapor yayınlandı.

Tunus'un başkentindeki Tunuslu Gazeteciler Ulusal Sendikası merkezinde düzenlenen basın panelinde, CMODH'nin hazırladığı 'Alternatif Tunus Raporu' basına duyuruldu.

Raporda, Tunus'ta yönetimin, aktivistlerin adil yargılanması ve bazı kanunlarda insan haklarına ilişkin garantilerin sağlanmasında yetersiz kaldığı kaydedildi.

Söz konusu raporda ayrıca son aylarda gösterilerin kısıtlanması ve göstericilere karşı kuvvet kullanımın arttığına dikkat çekildi.

CMODH Koordinatörü Hadice Riyadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu raporun, hükümetle sivil toplum arasında insan hakları konusunda iletişim mekanizmalarını geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Halkın devrimden sonra insan haklarında büyük kazanımları olduğunu dile getiren Riyadi, Tunus yönetiminin sosyal aktivistlere dönük adil olamayan yargılamalar, kadına karşı şiddet ve terörle mücadele kanunlarında insan haklarını dikkate alma konusunda yetersiz olduğunu vurguladı.

Tunuslu Gazeteciler Ulusal Sendikası İcra Müdürü Fehim Bukuddüs de 'Tunus'un basın özgürlüğüne dair yasaları, büyük ve belki birçok ülkeyle rekabet edecek şekilde hazırlandı. Ancak bu yasalarla uygulamanın örtüşmemesi sorun teşkil ediyor.' dedi.

Bukuddüs, Tunus'ta basına yönelik uygulamalar hakkında, 'Onlarca yabancı medya muhabirlerinin çalışmaları engelleniyor. Benzer şekilde Tunuslu muhabirlerin de haber takipleri sırasında birçok engelle karışlaşması 'Haber alma özgürlüğünün' kısıtlanması anlamına geldiği gibi siyasi iradenin bu alanda gerilediğine tanık oluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Tunus hükümeti 16 Ocak'ta kurumlara gönderdiği bir genelgede 'Resmi kurumlar ve bakanların basınla bilgi paylaşımının düzenlenmesi için çalışmalar yapılmasını' istemişti.

Ancak söz konusu genelgenin bilgiye ulaşma hakkını sınırladığı kanaati oluşturmasından dolayı basında genel grev ve protesto kararı alma konusunda görüşmeler yürütülüyor.

'Mağrib İnsan Hakları Örgütleri Birliği', Libya, Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya'da insan hakları örgütlerinin çatı kuruluşu olarak ilk kez 2006 yılında Rabat'ta kuruldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile