Tunus'ta insan hakları mücadelesi çerçevesinde hazırlanan raporda 2016'da cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde 153 işkence vakasının tespit edildiği bildirildi.
Bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan 'Tunus İşkenceyle Mücadele Örgütü', ülkede 2016 yılında cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde tespit edilen işkencelere dair hazırladığı raporu basına sundu.
Tunus İşkenceyle Mücadele Örgütü Başkanı Radiye Nasravi, örgütün başkentteki merkezinde düzenlenen basın toplantısında 'Şubat 2016'dan bu yana ülkede 153 işkence vakası tespit edildi. 2015 yılının aynı dönemine ilişkin işkence vakası sayısı 250' dedi.
Nasravi, tespit edilen işkence vakalarının yüzde 62'sinin başkent Tunus büyükşehir, Mennuba, Binzert ve Zagvan vilayetlerindeki cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde gerçekleştiğini söyledi.
İşkence kurbanlarının yüzde 86'sının erkek, yüzde 14'ünün kadınlardan oluştuğuna işaret eden Nasravi, işkence çeşitlerine ilişkin 'Gelişigüzel gözaltı, tecavüze yeltenme, tehdit, işkence altında ölüm gibi durumlardan oluşuyor.' şeklinde konuştu.
Nasravi, 'İşkence, vahşilik yönüyle terörden farklı değildir. Terörle mücadele etmek insan haklarını ihlal etmek anlamına gelmez.' ifadesini kullanarak uygulamaları eleştirdi.
Tunus'ta 14 Ocak Devrimi'nin en önemli tetikleyicilerinden birinin devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali döneminde polis merkezleri ve cezaevlerinde insan hakları ihlallerinde aşırı uygulamalar olduğu belirtiliyor.
Uluslararası Af örgütü Tunus'taki gelişmelere ilişkin bu ay yayınladığı raporda ülkede işkencecilerin cezalandırılmaktan kurtulmaması gerektiği konusunda çağrıda bulunmuştu.
Tunus'ta resmi veriler ülkedeki cezaevlerinde 22 bin tutuklunun bulunduğunu kaydediyor.
Tunus'ta İşkenceyle Mücadele Raporu
Rapora göre Şubat 2016'dan bu yana ülkede 153 işkence vakası tespit edildi.