Tunus'ta STK'lar Mali Barış Kanunu Tasarısı'na Karşı

STK'lar, Cumhurbaşkanı Sibsi'ye eski rejim döneminde adı yolsuzluğa karışmış kişilerin affedilmesini öngören kanun tasarısını geri çekme çağrısı yaptı 'Affetmiyorum' isimli hareketin üyesi Kadi: 'Cumhurbaşkanı'nın bu tasarısı geçiş dönemi adaletine ve Tunus Anayasası'na karşı darbe hükmündedir. Aynı şekilde eski rejimle hesaplaşmak için kurulan Hakikat ve Haysiyet Komisyonuna karşı bir darbe niteliğindedir' Geçiş Dönemi Hukuk İzleme Komitesi: 'Bu yasa tasarısı, anayasanın hükümlerini ve uluslararası yolsuzlukla mücadele ölçülerini ihlal ediyor. Teklif, cezasızlığı teşvik ediyor ve iyi yönetim prensiplerini ortadan kaldırıyor'

Tunus'ta yirmiden fazla sivil toplum kuruluşu (STK), Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'ye devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karışmış kişilere mallarının iadesini ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesini öngören Mali Barış Kanunu Tasarısı'nı geri çekme çağrısında bulundu.

Yirminin üzerinde insan hakları, yolsuzlukla mücadele ve hukuk platformlarından STK'nın bir araya geldiği 'Geçiş Dönemi Hukuk İzleme Komitesi' isimli oluşum, başkent Tunus'ta Mali Barış Kanunu Tasarısı'na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Geçiş Dönemi Hukuk İzleme Komitesi Üyesi Ömer es-Safravi, devrimden sonra eski rejimin hukuksuzluklarını araştırmak üzere kurulan Anayasal Hakikat ve Haysiyet Komisyonunun 'işlevsiz hale getirilmesini' kabul etmeyeceklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Sibsi'nin yasa tasarısını geri çekmesini umduklarını dile getirdi. Safravi, tasarının Mecliste kabul edilmesi halinde ise 'mücadeleden vazgeçmeyeceklerini' kaydetti.

Yasaya karşı etkin mücadele ortaya koyan 'Affetmiyorum' isimli hareketin üyesi Şerafettin el-Kadi ise 'Cumhurbaşkanı'nın bu tasarısı geçiş dönemi adaletine ve Tunus Anayasası'na karşı darbe hükmündedir. Aynı şekilde, eski rejimle hesaplaşmak için kurulan Hakikat ve Haysiyet Komisyonuna karşı bir darbe niteliğindedir.' diye konuştu.

Komitenin toplantıda dağıttığı bildiride, 'Bu yasa tasarısı, anayasanın hükümlerini ve uluslararası yolsuzlukla mücadele ölçülerini ihlal ediyor. Teklif, cezasızlığı teşvik ediyor ve iyi yönetim prensiplerini ortadan kaldırıyor.' ifadelerine yer verildi.

Mali Barış Kanunu Tasarısı, devrik lider Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karıştığı, kamu malına zarar verdiği ve haksız kazanç elde ettiği ifade edilen kişilere mallarının iadesi ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesi konularını içeriyor.

Cumhurbaşkanı Sibsi'nin girişimiyle 2015 yılı ortalarında 'Mali Barış Kanunu' çıkarılması teklif edilmişti. Parlamentoya birkaç kez getirilen kanun tasarısı, üzerinde değişiklikler yapılacağı gerekçesiyle geri çekilmişti ancak en son geçen ayın sonlarında üzerinde bazı değişikliklerle yeniden parlamentoda görüşülmeye sunulan kanun tasarısı kamu oyunda tepkiyle karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, söz konusu teklifi mevcut ekonomik krizi aşmak ve yatırımı artırmak için verdiğini savunmuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile