'Tunus'ta Yeni Troyka Oluşuyor'

Tunus ÖYB Partisi Genel Başkanı Riyahi:'Nahda Hareketi, Nida Tunus ve ÖYB'nin bir araya gelmesiyle yeni bir troyka oluşuyor''Tunus'ta siyasete atıldığım 2012 yılından bu yana hakkımdaki suçlamalar siyasi amaç taşıyor. Daha temiz bir siyasi gelecek ve benim kendimi temize çıkarmam için fırsat oluşturuyor'

ENES CANLI - Tunus Özgür Yurtsever Birliği (ÖYB) Partisi Genel Başkanı Selim Riyahi, partisinin ulusal uzlaşı hükümetine yeniden desteğini açıklamasından sonra, Nahda Hareketi ve Nida Tunus partileriyle üçlü bir koalisyon kurabileceklerini söyledi.

Tunus meclisinde 12 milletvekiliyle temsil edilen ÖYB'nin lideri Riyahi, Nahda Hareketi ve Nida Tunus partileriyle yürüttükleri görüşmeler, ÖYB'nin ulusal uzlaşı hükümetine dönmesi ve hakkındaki davalar konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Tunus siyasetinde yeni bir ittifakın kurulmak üzere olduğunu belirten Riyahi, hükümette diğer partilerin de bulunabileceğini, ancak milletvekili sayısı ve yasama etkinliği ile bu üç partinin "koalisyona liderlik edeceğini" dile getirdi.

Riyahi, "Nahda Hareketi, Nida Tunus ve ÖYB'nin bir araya gelmesiyle yeni bir troyka oluşuyor. Üç partinin bir araya gelmesiyle bu da doğal bir süreç. Son seçimlerde sandıktan üçüncü büyük parti olarak çıktık. Bu partilerden bazı vekiller istifa ederek ayrılmış olabilir ancak üç partide de liderlik hâlâ aynı. Bu üç parti olarak bizlere oy veren kitlelere hizmet etmeliyiz ki, bir sonraki seçimlerde oylarına talip olabilelim." diye konuştu.

ÖYB'nin bir sonraki kabine revizyonunda hükümette yer alacağını vurgulayan Riyahi, bu ittifakın ülkeye istikrar getirerek Tunus'u 2019 seçimlerine taşıyacağını vadetti.

- Muhalefette başarısız tecrübe

Selim Riyahi, partisinin Tunus'taki ulusal uzlaşı hükümetinin temelini oluşturan Kartaca Anlaşması'ndan çekildiği dönemde muhalefetteki ittifak girişimlerinden de söz etti.

Kurmaya çalıştıkları muhalefet cephesini "başarısız bir tecrübe" diye niteleyen Riyahi, "Burada yer alan partiler etkili bir muhalefet ortaya koyma noktasında ciddiyetsizdi. Bizim de önümüzde iki seçenek vardı: Muhalefette yalnız kalmak ya da Nahda ve Nida partilerinden gelen çağrıya cevap vermek." ifadelerini kullandı.

- Başbakan Şahid'in istifa edeceği iddiaları

ÖYB lideri, yeni ittifak sonrasında Başbakan Yusuf Şahid'in istifa ettirileceği yönünde basında yer alan iddiaları yalanlarken, partisinin yeni pozisyonuyla Şahid'i güçlendirdiğini aktardı.

Tunus'ta 2018 yılı bütçesinde vergilerin artışına değinen Riyahi, partisinin bütçeye ilişkin, özellikle de sokaktaki vatandaşın hayatını etkileyecek vergilerin artırılması konusundaki rezervlerini Maliye Bakanı'na aktardığını söyledi.

Ülkede döviz bürosu kurmayı ve yabancı para biriminden banka hesabı açmayı zorlaştıran, dolayısıyla dövizde kara borsaya yol açan tedbirleri eleştiren Riyahi, şunları kaydetti:

"Tunus'taki ekonomik çözüm, özellikle gümrük olmak üzere vergilerin azaltılmasından, ticaret yapmak için serbest bölgelerin inşasından geçiyor. Tüm dünyada olduğu gibi döviz bürolarına ruhsat verilmeli. Bazı bölgelerde odaları parayla dolu evler var. Bunun ekonomiye çok büyük zararı var. Bu paranın ekonomiye tekrar kazandırılması gerekiyor."

- Riyahi hakkındaki soruşturmalar

Selim Riyahi, geçen aylarda hakkında açılan soruşturmalar kapsamında tüm mal varlığının dondurulması ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Mal varlığının dondurulmasına gerekçe gösterilen "para aklama" suçlamasını reddeden Riyahi, "Tunus'ta siyasete atıldığım 2012'den bu yana hakkımdaki suçlamalar siyasi amaç taşıyor. Daha temiz bir siyasi gelecek ve benim kendimi temize çıkarmam için fırsat oluşturuyor. Ben para aklama ile suçlanmadım. Hakkımdaki soruşturma tamamlandı. Şimdi ya dosya kapanacak ya da mahkemeye sevk edileceğim." diye konuştu.

- İş dünyasından siyasete

Ailesi ile uzun yıllar Libya'da yaşayan Selim Riyahi, bu ülkede enerji, havacılık ve petrol üretimi alanlarında faaliyet gösteren iş adamı kimliği ile tanınıyordu. Devrim sonrasında Tunus'a dönerek siyasete atılan Riyahi, 2011 yılında liberal ekonomiyi savunan ÖYB'yi kurdu.

Tunus'ta önde gelen medya kuruluşu Dar Essabah'ın yüzde 20'lik hissesini satın alan Riyahi, 2012'de ülkenin öne çıkan futbol kulübü Africain'ın başkanlığına seçildi.

ÖYB, Tunus'ta 2014'te yapılan genel seçimlerden Nida Tunus ve Nahda Hareketi partilerinin ardından üçüncü sırada çıktı. Aynı yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Riyahi, ikinci tura kalamadı.

ÖYB, geçen yıl ulusal uzlaşı hükümetinin temelini oluşturan Kartaca Anlaşması'na katılan partiler arasında yer almıştı. Ancak Riyahi, Aralık 2016'da Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'yi Başbakan Yusuf Şahid ve partileri gölgeleyerek, parlamenter sistemi, başkanlık sistemine dönüştürmeye çalışmakla suçlamış ve Kartaca Anlaşması'ndan çekilerek muhalefete katıldığını duyurmuştu.

Riyahi, kısa süre önce Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi ve Nida Tunus Partisi Yöneticisi Hafız Kaid es-Sibsi ile bir araya gelerek, ulusal uzlaşı koalisyonunun temelini oluşturan Kartaca Anlaşması'na döndüğünü açıkladı.

- Çok parçalı hükümet yapısına eleştiriler

Tunus'ta ulusal uzlaşı hükümetine başkanlık eden Yusuf Şahid, eylül ayında kabinede geniş kapsamlı bir revizyon yapmıştı. Yeni kabinede, beş partiden temsilcilerin yanı sıra bağımsızlar teknokratlar ve sendika temsilcileri yer aldı.

Kartaca Anlaşması'ndaki yüksek vaatlere rağmen çok parçalı hükümet yapısı, ülkenin devrim sonrasındaki ekonomik ve idari reform beklentilerini karşılayamadığı yönünde eleştirilere neden oluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile