Tunus'taki Nahda Hareketi Açiklamasi Ülkedeki Mevcut Sorunlari Asmak Için Siyasi Bir Hükümet Kurulmali

Tunus'taki Nahda Hareketi, "ülkedeki mevcut sorunlari asmak ve halkin karsisinda sorumluluklarini üstlenmek için" yeni bir siyasi hükümet kurulmasi çagrisinda bulundu.

Tunus Meclisi'nde 53 milletvekiliyle temsil edilen parlamentonun birinci partisi Nahda Hareketi'nin karar alma mekanizmasi Sura Konseyi, iki günlük toplantinin ardindan ülkedeki meselelere iliskin açiklama yapti.

Açiklamada, "Ülkedeki mevcut sorunlari asmak ve halkin karsisinda sorumluluklarini üstlenmek için siyasi bir hükümet kurulmali. Tartismali konularin düsmanlik ve gerilim olmaksizin ulusal semboller, devlet kurumlari ve bir arada yasama kültürü esasinda toplanarak masaya yatirilmasi gerekiyor." ifadeleri kullanildi.

Ayrica açiklamada, ülkedeki yarginin zirvesi konumundaki 2014 Anayasasi'nda kurulmasi öngörülen ancak Meclis'teki çekismeler nedeniyle hala üye seçimi tamamlanamayan Anayasa Mahkemesi'nin kurulmasi gerekliligine de isaret edildi.

- Tunus'ta siyasi istikrarsizlik

Tunus’ta 6 Ekim 2019'da gerçeklestirilen cumhurbaskanligi ve parlamento seçimlerinin ardindan siyasette uzun süredir istikrar saglanamadi.

Son seçimlerden bu yana kurulan üçüncü hükümetin Basbakani Hisam el-Mesisi ile Cumhurbaskani Kays Said arasinda devam eden siyasi kriz ülke gündemini mesgul ediyor.

Cumhurbaskani Said, Basbakan Mesisi'nin Meclis'ten güvenoyu alan kabine revizyonunun anayasal olmadigini savunuyor ve yeni bakanlara Anayasa yemini etmeleri için davette bulunmayi reddediyor.

Öte yandan, mesleki kariyeri Anayasa Hukuk Profesörü Said, Anayasa Mahkemesi'nin üyelerinin seçimiyle ilgili Meclis'in onayladigi yasa degisikligini Anayasa'ya aykiri oldugu gerekçesiyle reddetmisti. Anayasa Mahkemesi'nin henüz kurulamamis olmasi devlet erkleri arasindaki bu krizin asilmasini zorlastiriyor.

Tunus yasalarina göre, bir sonraki genel ve cumhurbaskanligi seçimleri Ekim 2024'te yapilacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile