Tunuslu Doktor Ailenin Gönüllülerle Kurdugu Sahra Hastanesi Salginla Mücadeleye Destek Oluyor

Cerrah Ali Miftah, esi Dr. Emel Sava ve kizlari Dr. Meryem Miftah'in öncülügünde hayata geçirilen sahra hastanesi, ülkede salginin merkezi haline gelen Kayrevan kentindeki en büyük Kovid19 servisi halini aldi Dr. Emel Sava: 'Bize salginin bittigini söyleyenler oldu. Bazilari bizi bu girisimden caydirmaya çalisti. Ancak esim, kizim; biz vazgeçmedik, ileri görüsümüz vardi ve çalismaya devam ettik. Ne olursa olsun denemek zorunda oldugumuza inandik'

NACIH ZAGDUDI - Tunuslu Miftah çifti, kendileri gibi doktor olan kizlari ve gönüllülerin katkisiyla kurduklari sahra hastanesiyle ülkede yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi saglik seferberligine büyük katki sagliyor.

Kovid-19 salgini Tunus'ta son dönemde yeniden yükseliste. Dün salginin basindan bu yana en yüksek vaka sayisi kaydedildi. Son 24 saatte 116 kisinin hayatini kaybettigi ülkede toplam can kaybi 14 bin 959'a, vaka sayisi ise 5 bin 921 artisla 420 bin 103'e çikti.

Islam tarihinde büyük öneme sahip Kayrevan kenti, her 100 bin kiside 400'den fazla vaka ile Tunus'ta salginin merkezi haline geldi. Dünya Saglik Örgütü de Kayrevan'daki durumun endise verici oldugunu belirtti.

Kayrevan'da salginla mücadeleye en büyük destegi verenler arasinda Miftah ailesi bulunuyor.

Topladiklari bagislar ve gönüllülerin yardimiyla bir spor salonunu 80 yatakli sahra hastanesine dönüstüren cerrah Ali Miftah, esi Dr. Emel Sava ve kizlari Dr. Meryem Miftah, burada Kovid-19 hastalarinin tedavisi için çalisiyor.

Ailenin son doktor üyesi Meryem Miftah'in öncülük ettigi sivil toplum kurulusu araciligiyla baslatilan yardim kampanyasinda toplanan bagislar, gönüllüler, kentteki saglik otoriteleri, Kizilay, hatta izcilerin de katilimiyla hayata geçirilen sahra hastanesi bugün Kayrevan'daki en büyük Kovid-19 servisi kabul ediliyor.

- Eski siyasi mahkum cerrah

Miftah ailesi, hastanenin el birligince kurulus hikayesini AA muhabirine anlatti.

Ailenin babasi Dr. Ali Miftah, yaklasik 30 yil önce Kayrevan Hastanesinde çalisirken siyasi suçlarla mahkum edildigini belirterek, "Hapishanedeyken de gönüllü olarak doktorluk yaptim. Doktorlar, insanlara her durumda yardim etme ve hayat kurtarma yemini eder." dedi.

Bu dönemde hastaneden ihraç edildigini paylasan Miftah, sonrasinda kendi muayenehanesini açmak zorunda kaldigini ifade etti.

Tunuslu doktor, salginin ilerlemesinin ardindan kizinin girisimiyle sahra hastanesini kurmaya basladiklarini aktardi.

Hastanedeki yataklari birbirinden izole edecek ahsap panelleri kendisinin yaptigini söyleyen tecrübeli cerrah, "Bugün tam tesekküllü hale gelen bu hastaneyi; bazilari burada çalistigi halde hayatini kaybetmis ve tedavi de görememis, tüm yardim edenlere ithaf ediyoruz." diye konustu.

- Dikis diken doktor

Anne Dr. Emel Sava ise Kayrevan vilayetindeki saglik komitesinden sorumlu oldugunu belirterek, hastanenin yerel saglik makamlariyla koordinasyon halinde hizmet verdigini dile getirdi.

Hastanenin kurulus sürecinde gönüllülük esasiyla çok sayida insanin çalistigini aktaran Sava, ilk basta yeterli bütçe saglanamadigina isaret ederek, "Ilk adimi, hastane içindeki ahsap ayirma bölümlerini koyarak basladik. Sonrasinda insanlar yaptigimiz girisimi sosyal medya araciligiyla gördükçe yardimlar gelmeye basladi." ifadelerini kullandi.

Hastanedeki yataklarin çevresini saran perdeleri bir günde kendisinin diktigini söyleyen Dr. Sava, söyle devam etti:

"Bize salginin bittigini söyleyenler oldu. Bazilari bizi bu girisimden caydirmaya çalisti. Ancak esim, kizim; biz vazgeçmedik, ileri görüsümüz vardi ve çalismaya devam ettik. Ne olursa olsun denemek zorunda oldugumuza inandik. Bu sayede yardim etme ve durumu degistirme hedefimize ulastik."

- Ailenin en yeni doktor üyesi

Tip fakültesinden kisa süre önce mezun olan Meryem Miftah, mesleginin ilk yillarinda Kovid-19 salginiyla tanisti.

Kayrevan'da bir hastanede çalisan Meryem Miftah, öncülük ettigi sivil toplum kurulusuyla sehirdeki hastalara ve saglik sorunlari olanlara yardim etmeye çalisirken, salginin baslamasiyla ailesiyle sahra hastanesi kurma fikrine odaklandiklarini söyledi.

Miftah, hastanenin kurulusunda ve sonrasinda ihtiyaçlarini sosyal medya araciligiyla duyurduklarini, sivil toplum kuruluslari, sahislar ve kurumlarin da bu çagriya karsilik verdigini anlatti.

Sivil toplum kurulusu araciligiyla hala hastalar için ilaç ve oksijen cihazi temini için faaliyet gösterdiklerini aktaran genç doktor, asil çabanin oksijen cihazi temini yerine asilamaya verilmesi gerektigini vurguladi. Miftah, "Koronavirüs asisi, oksijen cihazindan çok daha ucuz, ayrica insan hayati karsisinda bunun kiyasi bile yok." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile