Tüp Bebek Tedavisinde Bunlara Dikkat

Tüp Bebek Tedavisinde Bunlara Dikkat

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yard.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya, tüp bebek tedavisinde 5 önemli basamak hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Liv Hospital Tüp Bebek Merkezi Bölüm Başkanı Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yard.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya, tüp bebek tedavisinin çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmayan anne ve baba adaylarına tıbbi yöntemlerle yardımcı olarak çocuk sahibi olmalarını amaçlayan bir yardımcı üreme yöntemi olduğunu belirterek, “Bu yöntemde 5 önemli basamak vardır. Yumurta gelişiminden embriyo transferine kadar 5 basamak gerekir. Bunların birincisi yumurta gelişiminin uyarılması ve takibi uygun doz ve kalitede ilaç seçimini takiben adet döneminin 2. gününde ilaç tedavisine başlanır. Seçilen protokole göre farklı tür ilaçlar ve farklı uygulamalar hastaya göre biçimlendirilerek yapılır. Hasta yumurta gelişiminin takibi için belirli zamanlarda muayene edilir. Hastanın bazı hormon seviyeleri ve ultrasonografi takibiyle yumurta gelişimi izlenir” dedi.

İkinci önemli basamağın yumurtaların toplanması olduğunu anlatan Yard.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya; “Yumurtalar geliştirildikten sonra yumurtaların son olgunlaşmasını sağlayan enjeksiyondan yaklaşık 36 saat sonra yapılır.Anestezi altında ultrasonografi eşliğinde oluşturulmuş olan yumurtaların toplanması işlemidir. Üçüncü basamak sperm elde edilmesi; Erkekten mastürbasyon veya gereğine göre çeşitli operatif yollarla sperm elde edilmesidir” diye konuştu.

Önemli basamaklardan birisinin de sperm ve yumurtanın uygun çevrede bir araya getirilmesi (IVF) veya günümüzde hemen tamamen uygulanan spermin yumurta içine enjeksiyonu olduğunu kaydeden Yard.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya ; “Yumurta ile sperm biraraya getirildikten sonra döllenme ve hücre bölünmesinin gerçekleşmesi monitörize edilir. Bölünme görüldükten sonra fertilize yumurta artık embriyo olarak adlandırılır. Beşinci ve son basamak ise oluşturulan embriyoların rahim içine verilmesidir. Oluşturulan embriyolar kalitesi görünümü ve klinik tutuma göre genellikle yumurta toplandıktan sonra 3. veya 5. günde rahim içine verilir. Bu aşama çoğu hastada ağrısızdır. Bazen hafif kramplar görülebilir.” şeklinde konuştu.

Yard.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya, Tüp bebek işlemi sonrası olası şikayetlerin ise işlem sonrası hafif kanlı veya şeffaf vajinal akıntı görülebilir. Hafif kramp, hafif şişkinlik, kabızlık, göğüslerde hassasiyet olarak sıralandırarak, hekime başvurmanızı gerektiren işaretleri ise ağır vajinal kanama, şiddetli kasık ağrısı kanlı idrar ve 38 derecenin üzerinde ateş olarak kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile