Yaptığı yerel tarih araştırmalarını bir kitapta toplamayı amaçlayan Sadi Uyar, tarih araştırmalarını işyerinin içinde oluşturduğu çalışma bölümünde yapıyor. 1977 yılında aktif olarak tüp bayisi işletmeciliğine başlayan Uyar, “Müşterilerimizden gelen tüp siparişlerini gerek motorize, gerekse servis aracıyla en kısa sürede ulaştırıyoruz” dedi.
Aynı zamanda tam bir tarih sevdalısı olan Uyar, 2000 yılında “Tefen” adını taşıyan 19. yüzyıldan kalan bir belgeye ulaştıktan sonra Gökçebey ve civarının tarihiyle ilgili bir kitap yazmaya karar vermiş ve öncelikle ülke çapındaki kütüphanelerle bağlantı kurarak, Milli arşive, Osmanlı arşivine ve cumhuriyet arşivine üye olarak, sahaflardan konuyla ilgili bilgi ve belgeleri toplayarak, Gökçebey ve civarındaki tarihi mekanlara giderek fotoğraflar çekerek, konuyla ilgili çalışan üniversite hocalarıyla irtibata geçti. Günlük tüp satışı işlerinin ardından işyerinin arkasında oluşturduğu bürosuna çekilerek, kitaplar, belgeler, fotoğraflar, eski yazı kayıtlar ve seyahatnameler üzerine yoğunlaşan Sadi Uyar, yaptığı tüm çalışmalar sonucunda edindiği bilgileri “Tarihte Tefen Günümüzde Gökçebey” adlı kitabında toplamaya başladı.
Kitabın yayına hazırlık aşamasına geldiğini anlatan Uyar, “Yöresel tarih araştırmalarını çok önemsiyorum. Çünkü bu çalışmalar tarih bilinci, milli birlik ve beraberliği de ardından getirecektir. Kendi kökenini bilen insan, ülkesine daha çok bağlanır. Ayrıca, yaptığımız bu çalışmalar, yöremizi ülkemizi tanıtmada da önemli bir görevi üstlenecektir. Yöremizin potansiyeline, kültürüne ve birikimine inanıyoruz. Bunu ülke çapında yaymak, farklı illerde yaşayan hemşehrilerimizle sürekli iletişim halinde olmak istiyoruz. Yaptığımız çalışmaların ilçemize, ülkemize ve milletimize yararlı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Tüp Satışı Yapan Yerel Tarihçi Araştırmalarıyla Dikkat Çekiyor
Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde tüp satışı yapan ve aynı zamanda bayiliği ile ilgilenen yerel tarihçi Sadi Uyar, araştırmalarıyla dikkat çekiyor.