Tüpraş Ar-Ge Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Işık, dünyada ve Türkiye'de en önemli sektörün enerji olduğunu kaydederek, pek çok siyasi olayın yansımasında veya sebebinde enerji alanındaki rekabetin görülebileceğini söyledi.
Bu noktada ülkenin stratejik konumunu bildiklerini dile getiren Işık, bu alanda Türkiye'nin tartışmasız en büyük şirketinin Tüpraş olduğunu vurguladı.
Işık, devlet yatırımıyla kurulan Tüpraş'ın çok önemli ihtiyaçları karşıladığına dikkati çekerek, şirketin özelleştirildiği dönemde "Tüpraş stratejiktir, özelleştirilemez" diye inanılmaz tartışmalar çıktığını anımsattı.
O dönemde Kocaeli'de partisinin il başkanlığını yaptığını hatırlatan Işık, şöyle devam etti:
"Çok ciddi yani kelli felli adamlar edebi, felsefi gerekçelerle bu özelleştirmeye karşı çıkmışlardı ama bugün burada hem tanıtım filminde hem de genel müdürümüz Yavuz Bey'in ortaya koyduğu rakamlarla ne kadar doğru iş yaptığımızı, Tüpraş'ı özelleştirmekle Türkiye'nin geleceğine yönelik ne kadar iyi adım attığımızı bir kez daha görmüş olmanın gururu ve kıvancını yaşadım. Yani 5 milyar dolara yakın yeni yatırım. Devlet mantığıyla ve bürokrasisiyle bu 5 milyar dolarlık yatırımı yapmanız öyle kolay değil. Bu kadar yeni istihdamı sağlamanız hiç kolay değil.
Burada Koç ailesinin değerli mensupları var, eminim ki Koç ailesinden de olsanız, sırtınız terlemeden maaş alamazsınız. İşte bu sayede Tüpraş, dünya markası haline geldi."
Türkiye'nin hedefsiz, dümeni kırık gemi olmadığını, aksine 2023 hedeflerine ulaşma noktasında kararlı adımlar attığını aktaran Işık, 11-12 yıllık dönemde ülkeye çok ciddi mesafe kazandırdıklarını anlattı.
- 2023 hedefleri
Işık, Türkiye'nin 233 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSMH) 820 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, bunun önemli olduğunu ama yeterli görmediklerini ifade etti.
Cumhuriyetin 100| yılında 2 trilyon dolarlık GSMH hedeflendiğine dikkati çeken Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, 500 milyar dolar ihracat hedefliyor. 36 milyar dolardı ihracatımız, 152 milyar dolara geldik. 2023 yılında sadece Kocaeli'nin ihracat hedefi 50 milyar dolar. Yani 20 yıl önce bir ülkenin yaptığı ihracatın 1,5 katını bu şehir 2023 yılında yapacak. Kişi başına düşen milli gelir, 3 bin 300 dolardı. 11 bin dolarlar seviyesine getirdik ama hedefimiz 25 bin dolar. Bunlar güzel hedefler, gelinen mesafe önemli ama koyduğumuz hedeflere ulaşmak için bazı olmazsa olmaz çalışma alanlarımız var."
- İşsizlik rakamları
Işık, işsizliğin yüzde 5'in altına düşürülmesini hedeflediklerini anımsatarak, yeni açıklanan işsizlik rakamlarına göre son derece sevindirici gelişmeler olduğunu aktardı.
Işık, şunları belirtti:
"İşsizlikte sistematik düşüş var. Geçen yılın ocak ayına göre yarım puanlık düşüşle... Toplamda 761 bin yeni istihdamın oluştuğu yıl yaşadık. Bunlar son derece önemli. Hele hele Türkiye'nin her sene çalışma yaşına gelen genç nüfusunu da hesabın içine katarsanız elde edilen, ulaşılan rakamın ne kadar değerli olduğunu görürüz. Tabii Türkiye, eğer 2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla'ya, 500 milyar dolar ihracata ulaşacaksa, Türkiye'nin geldiği teknoloji düzeyini de hesaba kattığınızda ve ülkenizin de tam orta gelir tuzağı içinde bulunduğunu düşündüğünüzde, yapmanız gereken en önemli çalışma alanı araştırma-geliştirme ve inovasyon çünkü artık bu teknoloji düzeyinde gelişmiş ülkelerin size teknoloji bahşetmesi mümkün değil."
Işık, dün TÜBİTAK'a bağlı Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünde (SAGE) olduğunu anlatarak, çok güzel projelerin hayata geçtiğini ve geçmeye devam ettiğini söyledi.
SOM füzesinin tamamen yerli imkanlarla orada yapıldığını dile getiren Işık, "Tabii bazı komponentler dışarıdan alınıyor. Şimdi bir parça var, jet motoru, 300 kilometre menzilin üzerine çıktığınız zaman satış yasağı var. Niye? Ondan ötesi kendi rekabet alanına giriyor. Dolayısıyla bu teknoloji düzeyinden sonra artık kendi teknolojinizi üretmek ve geliştirmek zorundasınız. Onun için de biz 2002 yılında yüzde 0,42 olan Ar-Ge harcamasını şuanda yüzde 1'ler seviyesine getirdik ama hedefimiz 2023'te Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 3'üne ulaşmak. Bunun da üçte ikisini özel sektörün, üçte birini de kamunun yapması" şeklinde konuştu.
(Sürecek)
Tüpraş Ar-ge Merkezi'nin Açılış Töreni
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, işsizlikte sistematik düşüş olduğunu belirterek, "Geçen yılın ocak ayına göre yarım puanlık düşüşle, toplamda 761 bin yeni istihdamın bir yılda oluştuğu yıl yaşadık. Bunlar son derece önemli" dedi.