Antalya Turizm Şoförleri Derneği kurucu başkanı ve halen üyesi olan Osman Özbuldu , son yaşanan olayın ' kaza değil , cinayet ' olduğunu savundu . Turizm taşımacılığının güvenli yapılmadığını yıllardır dile getirmelerine rağmen bugüne kadar somut bir adım atılmadığını belirten Osman Özbuldu , konunun sadece Ulaştırma Bakanlığı ' na bırakılamayacağını söyledi . Ulaşımla ilgili bir taşımacılık işi yapılmasına karşın konuya Kültür ve Turizm Bakanlığı ' nın da dahil olması gerektiğini ifade eden Özbuldu , turizm şoförlerinin içinde bulunduğu zor şartlara dikkat çekti .
Antalya Rehberler Odası ' nın eski başkanı da olan Özbuldu , geçmişte şoför uyuduğu için kendisinin de iki kez ölüm tehlikesi geçirdiğini söyledi . Özbuldu , turizm şoförlerinin sezon içinde yoğun çalışmaları sebebiyle bazen 48 saat aralıksız araç kullanmak zorunda kaldıklarına işaret etti . Sürücülerin çoğu zaman araçlarının içinde dinlenmek zorunda kaldığına değinen Özbuldu , çoğu şoförün bir gününün direksiyon başında geçtiğine ifade etti .
" YAZIN ŞÖFOR SAYISI İKİYE KATLANIYOR "
Osman Özbuldu , yüksek sezon olarak tabir edilen yaz aylarında turizme endeksli taşımacılık sektöründe 3 binin üzerinde şoförün görev yaptığını söyledi . Şartların kötü olduğunu bilenlerin uzak durduğu turizm taşımacılığı işine , sistemi bilmeyenlerin ilgi gösterdiğini anlatan Özbuldu , " Şirketler arasında rekabet olduğu için düşük fiyatlara çalışılıyor . Araçların çoğu gün boyu devamlı transfer yapıyor . Bazen 8 kez tur yapmak zorunda kalan şoförler oluyor . Ehliyeti olmayan insanların bile çalıştırıldığını biliyoruz . Antalya ' da şartlar kötü olduğu için işi bilen şoförler reddediyor . Sektörde hem araç hem şoför bulunamıyor . Sistemi bilmeyenler çalışıyor . Şoförlerin aldığı ortalama maaş 600-700 lira civarında . Bu kazalar devamlı oluyor ama çok ölüm olmayınca geçiştiriliyor . " diye konuştu .
" UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR "
Kazada hayatını kaybeden otobüs sürücüsü Hikmet Yılmaz ' ın İzmit ' te yaşadığı , rehber Mustafa Günel ' in de 2 yıl önce yine Antalya ' nın Korkuteli ilçesinde benzer bir kaza geçirdiği ortaya çıktı .
Kazada arkadaşlarını kaybeden Antalya Rehberler Odası ( ARO ) konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada " Benzer olayların çok sık tekrarlanması , gerekli tedbirlerin ve uyarıların dikkate alınmadığının göstergesidir . " değerlendirmesinde bulundu .
ARO ' nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı : " Kazanın olası gerekçeleri arasında , sabahın çok erken saatlerinde turistlerin otellerinden toplanmasıyla başlanması , çok uzun etaplı turun ( Alanya-Pamukkale gibi ) aynı güne sığdırılması , çoğunlukla uykusuz ve yorgun araç sürücülerinin bu turlarda görevlendirilmesi , kültür , eğlence , keyif amacıyla düzenlenen bu turların eziyete dönüşmesidir . Benzer kazaların bir daha yaşanmaması , insanların gözyaşı dökmemesi için Antalya Rehberler Odası olarak ilgili acentelere uzun etaplı , tek günlük turlara alternatif seçenekler hep sunulmuştur . Taşımacı firmaların da çalışanlarının yeterince dinlenmiş olarak görevlerini yapmalarını sağlamaları bir zorunluluktur . "



















