Türk Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB) tarafından düzenlenen Gıda ve Gıda Teknolojileri ile Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı (TURAB EXPO) Çeşme’de başladı.
Çeşme'de bir otelde düzenlenen fuarda İzmirli firmalar, 22 Arap ülkesinde gelen 500'ün üzerinde iş adamıyla görüşmeler yaptı.
Fuarın açılış töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Fatih Metin, İzmir’in Türkiye ve dünya için önemli bir ticaret merkezi haline geldiğini, bu yönüyle Türkiye'nin lokomotif kentlerinden biri olduğunu söyledi.
TURAB tarafından düzenlenen fuarın Türkler ve Araplar arasında kardeşlik hukukunu sağlamlaştırdığını belirten Metin, “Bölgemizde ve dünyada arzu etmediğimiz bir zulüm var. Ama Allah’ın izniyle bu zulme beraberce karşı durmalıyız. Beraberce her türlü hizmeti gerçekleştirmeliyiz. Suriyeli, Filistinli kardeşlerimizin sorunları bizim sorunumuzdur. Bu süreçte 10 milyar dolarlık bir harcamamız var. Ama bu bizim için hiç sorun değil. Çünkü güçlü bir Türkiye var” dedi.
Metin, Türkiye’nin dünya ticaretindeki konumuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
'Biz Türkiye olarak çok önemli bir coğrafyadayız. Dünya enerji hattının 3’te 2’sinin geçtiği bölge Türkiye. Türkiye demek Ortadoğu demek, Balkanlar, Kafkasya demek. Türkiye, ticari anlamda çok önemli bir kapı, önemli bir kavşaktır. Bu ilişkilerin daha sıkı devam etmesi lazım. 2008’de dünyada bir finansal kriz yaşandı. Bu krizin etkileri hala devam ediyor. Yüzde 11 daralan bir ekonomide biz Türkiye olarak büyümemizi sürdürdük. Biz Arap dünyası ile ilişkilerde önemli yol kaydettik. Bu başarının sırrı hükümetimizdeki istikrardır. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında 2003’te ihracat 5 milyar dolar iken, günümüzde 46 milyar dolara çıkmıştır. Son 13 yılda ise, 23 milyar dolar olan tarım ihracatı 57 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye, Avrupa’daki tarım üretiminde birinci sıradadır. 2023 yılında tarım vizyonumuzda dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almak istiyoruz.'
TURAB Genel Başkanı Canan Sunay da dernek olarak Türk-Arap ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir rollerinin olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin sınırlarında yaşanan karışıklıklar nedeniyle iş hacminde düşüş yaşandığını belirten Sunay, 'Bizler ilişkilerin gelişmesi için çalışmaları sürdüreceğiz. Bunun için bir an önce siyasal sorunların aşılması gerekiyor. Eksik reformları gerçekleştirmeliyiz. Bütün dünyada huzurun teminatı ticaretin gelişmesindedir. Sahip olduğumuz global kaynak zenginliğini halkımızın gelişmesi için harcamak, ticaret köprülerini kurmak zorundayız” dedi.
Fuar 2 Nisan’a kadar açık kalacak. Gıda ve tarım ürünleri olmak üzere iki farklı alanda toplam 147 Türk firmanın stant açtığı organizasyona 22 ülkeden 500 Arap girişimci katılıyor.
TURAB EXPO 3. Kez Kapıları Açtı
İzmirli firmaların 22 ülkeden 500 Arap iş adamıyla buluştuğu Gıda ve Gıda Teknolojileri ile Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı Çeşme’de başladı Ekonomi Bakanı Yardımcısı Metin: 'Biz Arap dünyası ile ilişkilerde önemli yol aldık. Bu başarının sırrı hükümetimizdeki istikrardır. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında 2003’te ihracat 5 milyar dolar iken, günümüzde 46 milyar dolara çıkmıştır.'