Apalı, yaptığı açıklamada, Yunanistan ve İran’dan gelen otobüslerde, gümrük kapılarında karşı acenta ve rehber bulundurma kontrolü yapılmamasının en büyük sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Diğer ülkelerde ise araçla giriş yapılıyorsa yerel ortak acenta ve rehberinin bulunmasının şart koşulduğunu belirten Apalı, ‘’Yerel acenta ve rehber yoksa girişlere izin verilmiyor. Türkiye’de ise bu hiçe sayılıyor. Trakya’dan giren bir kişi Adana’ya kadar gidebiliyor’’ ifadelerini kullandı.
Apalı, diğer bir sıkıntılarının denetimsizlik olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
‘’Yasaların uygulanmasında sıkıntımız var. Kamu kurumlarının ve belediyelerin yaptığı gezilerde güvenlik açısından mevzuat gereğince acentaya ihale edilerek sigortaların yapılması gerekir. Bunun yanında rehber bulundurma zorunluluğu da vardır. Yaptığımız araştırmalarda ve denetimlerde görüyoruz ki özellikle belediyelerin yaptığı gezilerde bu göz ardı ediliyor. Bunun sonuncunda bir kaç yıl önce yaşanan Kapadokya’ya İzmir’den gelen otobüs kazası sonucu 33 tane öğrencimiz hayatını kaybetti. Yine Niğde Üniversitesi’nden 2 okul aracı ile şehirler arası seyahat etme özelliği taşımayan araçlarla Erciyes’e yapılan gezide öğrenciler hayatını kaybetti. Bu tür kazaların önüne geçmek için yasalarımızın uygulanması gerekir.’’
Tureb Başkanı Apalı'dan 'Rehber' Çıkışı
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı, Gümrük Kapıları’ndan giriş yapan turist otobüslerinde yerel acente ve rehber bulundurma kontrollerinin yapılmadığını, belediyelerinde gezilerinde sigorta yapma ve rehber bulundurma zorunluluğunu göz ardı ettiklerini ileri sürdü.