Türes Başkanı Tatlıdil: “iftarlar Çadır Yerine Lokantalarda Verilsin”

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Birliği Derneği (TÜRES) Başkanı Ali Tatlıdil, belediyelerin geleneksel hale getirdiği iftar çadırı yerine lokantalarda iftar vererek lokanta esnafına durgun geçen Ramazan ayında destek olmalarını istedi.

TÜRES Başkanı Ali Tatlıdil, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Tatlıdil, “Hep beraber bir Ramazan’a daha yaklaşmanın heyecanını yaşamaya başladık. On bir ayın sultanı olan bereket ve mağfiret kapılarının açıldığı, kulun Yaradan’ına tüm bedeni ve gönlü ile ibadet ettiği, kalplerin temizlendiği, sabır ve birlikteliğin güçlendiği bir ay olan Ramazan’ın habercisi üç aylara girmiş bulunuyoruz” dedi.

Ramazan ayı boyunca küçük esnafların durağan bir ay geçirdiklerine dikkat çeken Tatlıdil, “Ramazan ayı, nüfusunun çoğu Müslüman olan ve sağlık durumu elveren Müslümanların oruç ibadetini gerçekleştirdiği, oruç tutmayanların da yüzyıllardır birlikte yaşamanın vermiş olduğu inançlara saygı kültürü ile yeme içme olayının göz önünde gerçekleştirilmediği, bir ay süresince iftar saatine kadar yeme içme sektörümüzün yavaşladığı bir aydır. Sektör temsilcilerimizin, özellikle küçük ölçekli (mahalle arasındaki ve esnafa hizmet veren) lokantalarımızın ve AVM’lerdeki işletmelerimizin, Ramazan ayında işleri büyük oranda düşüş göstermektedir. Bu düşüşün sebebi; son yılarda yaşadığımız Ramazan ayının yaza denk gelmesi iftar saatinin geç vakitlerde olmasına ve bu sebeple de insanlarımızın çoğunun mesai saati sonrası iftarlarını evlerinde açmalarına olanak tanımasıdır. İftar saatine evine yetişemeyen insanlarımız ise, son yıllarda neredeyse her belediyenin birbiri ile yarışır vaziyette açtıkları iftar çadırlarında iftarlarını açması ile giderilmektedir” ifadelerini kullandı.
Belediye iftar çadırı uygulamasını doğru bulduğunu ancak uygulamada yanlışlıkların da bulunduğuna dikkat çeken Tatlıdil, “Belediyelerin ve hayır sahibi vatandaşlarımızın açtıkları bu iftar çadırlarının amacını doğru bulmakla beraber, uygulamada yanlışlıklar olduğuna inanıyorum. Yüzlerce kişiye aynı anda hizmet vermenin zorluğunu bizzat bilen birisiyim. Ayrıca gözlemlerim doğrultusunda bu hizmette şu yanlışları sıralayabilirim; insanların uzun dakikalar boyunca iftar kuyruğunda beklemesi, iftar saati gelmesine rağmen yemeğini alamaması, gerekli ölçüde hijyenik kurallara uyulmaması ve iftarını açmaya gelen insanımızın ihtiyaç sahibi gibi hizmet görmesi ve muhtaçmış gibi hissettirilmesidir” dedi

Amaçlarının sektörü canlandırmak olduğunu belirten Tatlidil, “Amacım belediyelerin vermiş olduğu bu hizmeti gölgelemek ve küçümsemek değil. Tam tersi belediyelerimizin vermiş olduğu bu hizmeti daha kullanışlı ve amacına daha uygun şekilde yapmalarını arzulamak ve insanımızın iftarlarını sağlarken aynı zamanda yeme içme esnafımızın da bu ay süresince zararını minimuma indirecek, esnaf ve belediyelerimizin ortak çalışma yaparak yeme içme sektörünün hareketlenmesini sağlamaktır” dedi

Tatlıdil sözlerini şöyle sürdürdü:
Biz, TÜRES olarak belediyelerimizin iftar çadırlarında iftar vermek yerine, ayırdıkları kaynaklar doğrultusunda lokanta esnafına kaynak aktarılarak, iftar çadırlarında değil lokantalarda iftar vermelerini, böylece hem halka daha iyi bir iftar vermelerini hem de lokanta esnafına durgun geçen Ramazan ayında destek olmalarını amaçlamaktayız. Bu doğrultuda yapılacak organizasyonlarda belediyelerimize TÜRES olarak her türlü yardım ve desteği vermeye hazırız.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile