Turgut Özal Üniversitesi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na Gelen İlk Üniversite

Turgut Özal Üniversitesi anayasa yapım sürecine katkı sunmak üzere yaptığı `Yeni Anayasanın Temel Kodları` ve `Anayasa Tasarısı` çalışmalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Komisyonu`na sundu.

Komisyon Başkanı Mehmet Ali Şahin "İlk kez bir üniversitemiz anayasal bir çalışmayla TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`na geldi." dedi.

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi, yeni anayasa sürecine katkı sağlamak amacıyla hazırladığı anayasa tasarısını, Meclis eski Başkanı, AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP Milletvekili Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ve MHP Milletvekili Faruk Bal`dan oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`na sundu. 24. Dönemde, TBMM`nin, Türkiye`nin uzun süredir ihtiyaç duyduğunu ifade ettiği yeni bir anayasa çalışmasını ilk görevleri arasında saydığını belirten Mehmet Ali Şahin, bu amaçla Meclis`te grubu bulunan dört siyasi partiyi temsilen bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu söyledi. Amaçlarının yeni bir anayasa yaparak Türkiye`nin önünü daha da açmak olduğu ifade eden Şahin, "Bunun zor bir süreç olduğunu biliyoruz. Ancak anayasalar en üstün hukuk normlarıdır ve geniş bir mutabakatla, bir anlaşma zemini oluşturarak yapılırsa daha sağlıklı bir metin ortaya çıkacağını düşünüyoruz." dedi.

Sunumdan önce söz alan Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı, Türkiye`nin yeni anayasası için oluşturulan uzlaşma komisyonu için komisyon üyelerine teşekkür etti. Türkiye`nin, ilk defa kurulan bu uzlaşma komisyonuyla kendi arzularını ve temennilerini dile getirebildiğini söyleyen Adalı, bunun demokrasimizin olgunlaştığının bir göstergesi olduğunu belirterek "Türkiye`nin hasret kaldığı bu manzara sayesinde, bu komisyonun ve Meclisin yeni ve demokratik bir anayasa yapacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. İlk etapta Turgut Özal Üniversitesi olarak eski anayasaları ve Batı anayasalarını incelediklerini belirten Adalı, tavandan tabana değil tabandan tavana giden bir yolun benimsenmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve kendilerinin de elbette bu yöntemi tercih ettiklerini ifade etti. Buna dayanarak eski anayasaların yapım yöntemlerini bir kenara bırakarak bir tasarı oluşturduklarını söyleyen Adalı, "Devlet ağırlıklı değil insan ağırlıklı, insana ve insan onuruna öncelik veren bir anayasa metni ortaya çıkardık" dedi. Tasarının 15. maddesinin gerekçesinde Türk kavramının da diğer kavramlar gibi bir etnisite olarak mı kullanıldığına yönelik soruyu cevaplandıran Adalı, Türklüğünde bir etnisite olduğunu ve buna benzer etnik grupların bir araya gelerek millet kavramını oluşturduğunu belirtti.

Tasarının 10. maddesinin 3. fıkrasında yer alan `İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim dili Türkçe olup yeterli sayıda velinin talebi halinde Türkçe yanında diğer bir dilin de eğitim dili olarak kullanılması ve ayrıca anadillerin öğretilmesi için gereken düzenlemeler yapılır.` ifadesiyle alakalı komisyon üyelerinin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Ahmet Battal ise, "İlk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim dili Türkçe olup yeterli sayıda velinin talebi halinde temel derslerin ikinci bir dille anlatılması durumu, üniversitelerdeki çift dilli eğitim ile aynıdır." dedi. Tasarının 16. maddesinde yer alan `Ülkesinde milletlerarası antlaşmaların öngördüğü insan hakları güvencesine sahip olmayan ve ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri sebebiylezulme uğrayacağından korkan kişiler Türkiye Cumhuriyeti devletine iltica için başvurabilir.` ifadesi üzerine bu durumun kötüye kullanılabilme ihtimali üzerine sorulan soruyu cevaplandıran Battal, "Büyük devlet olmanın gereğini anayasaya yazmak gerekir. Biz herkesi besleyebileceğimiz kanaatindeyiz." diye konuştu.
CHP Milletvekili Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ise hazırlanan tasarıyı tekrar ayrıntılı şekilde gözden geçireceğini belirterek, "Turgut Özal Üniversitesi`ne ve değerli hocalarına bu ciddi ve donanımlı çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Hazırlanan çalışmadan memnuniyetini dile getiren ve değerli akademisyenlere teşekkürlerini sunan MHP Milletvekili Faruk Bal ise, "Turgut Özal Üniversitesi`nin yaptığı anayasa çalışmasını sunma gayretini gayet anlamlı buluyorum." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile