Turgutlu'da 22 STK referandumda 'evet' çağrısı yaptı

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren 22 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 12 Eylül tarihinde yapılacak referandumda 'evet' oyu kullanacakla

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren 22 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 12 Eylül tarihinde yapılacak referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını açıkladı. 22 STK temsilcisinin aldığı ortak kararı kamuoyu ile paylaşan Turgutlu Sanayici ve İş Adamları Derneği (TUSİAD) Başkanı Arif Dik, anayasa değişiklik paketini bir fırsat olarak değerlendirdi. Başkan Dik, "Terör-darbe-anayasa hattına mahkûm olmadan, gerçek anlamda bir sosyal sözleşme için yeni bir anayasa yapabiliriz." dedi.

Orta Park Restaurant'da 22 STK ve meslek odasının başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan TUSİAD Başkanı Arif Dik, "12 Eylül'de halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişiklik paketine baktığımızda 'keşke kapsamı daha geniş olsaydı' diyoruz. Ülkemizin tüm taleplerine cevap veremese de bu yolda atılmış çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bu anayasa değişikliğine 'evet' demenin daha ileri bir demokrasiye sahip olmak için bir basamak olacağına inanıyoruz." dedi.

Demokrasi taleplerini seslendirme ve demokrasinin yerleşme sürecinde millet olarak zor bir dönemden geçildiğini savunan Dik, "Çektiğimiz sıkıntılar sabrımızı ve demokrasi taleplerimizi geliştirdi. Bugün yaşadığımız gerilim, 60'ların, 70'lerin ve 80'lerin askeri darbesi, 97'nin 'balans ayarı'nın ardından gelinen noktayı göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Zira sistemi askıya almadan, hükümeti devirmeden, sistem içinde kalarak mücadele etmeyi öğrendiğimizin belgesidir. Aynı zamanda halkın seçtiklerinin de devrilmeden durabilme gücüne ulaştığının ispatıdır." diye konuştu.

Türkiye'de her alanda demokraside gelişmeler ve kazanımlar olduğuna dikkat çeken Dik, "Son günlerin gündemi olan YAŞ kararları hususundaki gelişmeleri de demokrasimizin olgunlaşmakta olduğunun bir göstergesi olarak yorumluyoruz. Türkiye'nin yeni vizyonu, asker-sivil ilişkilerindeki karmaşayı aşarak, bölgesinin lokomotifi olmayı gerektirmektedir. Bu gereklilik yeni bir anayasa ve ona bağlı yeni yasalarla sağlanabilir." şeklinde konuştu.

"DEMOKRATİK SİSTEMİN AKSAYAN EN ÖNEMLİ AYAĞI YARGI SİSTEMİ"

Demokratik sistemin aksayan en önemli ayaklarından birinin yargı sistemi olduğunu savunan Başkan Dik, şöyle devam etti: "Hem bağımsızlığı hem de tarafsızlığı ciddi bir şekilde sorgulanan ve uluslararası finans çevreleri tarafında ülkemizin öngörülebilirliğinin önünde en ciddi engellerden biri olarak kabul edilen yargımızın içerisinde bulunduğu durum, bir an önce demokrasi çerçevesinde ele alınmalı ve düzenlenmelidir. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ülkemizde ciddi bir tehdit altındadır. Ancak çoğu zaman anlaşıldığının ötesinde asıl bağımsız olması gereken yargı kurumundan ziyade, kararı alacak olan yargıçlardır. Ülkemizde yargı kurumumuz hiçbir şekilde bağımsızlık sorunu yaşamazken yargıçlarımız, HSYK'nın demokrasi standartlarına hiçbir şekilde uymayan yapısı ve işleyişi sebebiyle baskı altındadır."

Anayasa Mahkemesi'nin son yıllardaki aldığı kararlara dikkat çekerek, sorgulanan bir kurum haline geldiğini belirten Dik, Anayasa Mahkemesi'nin yapı ve işleyişi olarak tarafsızlığı teminat altına alacak demokratik bir yapıya şiddetle muhtaç olduğunu söyledi.

Referandumu yeni bir fırsat olarak değerlendiren TUSİAD Başkanı Arif Dik, "Terör-darbe-anayasa hattına mahkûm olmadan, gerçek anlamda bir sosyal sözleşme için yeni bir anayasa yapabiliriz. Genç ve dinamik Türkiye'nin gelişme hızını destekleyen, yeni fikirlerin, yeni tekliflerin rahatlıkla ifade edilebilmesini garanti eden bir anayasa. 12 Eylül'de sınırlı da olsa bir değişiklik için referanduma gitmek ilk adımdır. Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan devinim, bundan sonra iktidara gelmesi muhtemel bütün partilerden aynı değişimi talep edecektir." ifadelerini kullandı.

"PARTİLER SİYASİ POLEMİK YERİNE TOPLUMA HİZMETTE REKABET ETMELİ"

Partilerin referandumu iktidar-muhalefet -rejim polemiğine kilitlemekten vazgeçip, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek konularda rekabete girişmesinin daha gerçekçi olacağına vurgu yapan Dik, "Artan genç nüfus, yükselen eğitim seviyesi, toplumda hayat standartlarının yükselmesiyle birlikte, işsizlikten doğan paradoks iktidara talip olanlardan çok daha fazlasını istemektedir. Türkiye'yi yönetmeye talip olanların bundan sonra sürekli yükselen beklentilerle karşı karşıya kalacağı açıktır. 12 Eylül'de yapılacak referandum, halkın seçtiklerinin gerçek anlamda iktidar olabilmesi için ilk ve önemli bir adımdır." açıklamasında bulundu.

Yapılan basın açıklamasında şu dernekler ve odalar yer aldı: "Turgutlu Sanayici ve İşadamları Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Yaşlıları Koruma Derneği, Turgutlu Eğitim Gönüllüleri Derneği, Turgutlu Çalışanlar Derneği, Bitlisliler Derneği, Bingöllüler Derneği, Turgutlu Bayanlar Kültür ve Dayanışma Derneği, Ağrılılar Derneği, Urganlı Eğitim Kültür Sos. Hiz. Derneği, Ayakkabıcılar Odası, Simav Yaykın Kültür Dayanışma Derneği, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, Turgutlu Fotoğraf Sanatçıları Derneği, Urganlı Çiftçiler Derneği, Gökgedik Köyü Dayanışma Derneği, Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği, Emlak Müşavirleri Derneği, Turgutlu İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği, Genç Sporcuları Eğitme ve Geliştirme Derneği, Aydınlar Eğitim Kültür ve Sos. Hiz. Derneği ile Urganlı Eğitim Kültür Sosyal Hizmetler Derneği."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile