Turhal Bağcılığını Geliştirme Toplantısı

Turhal Bağcılığını Geliştirme Toplantısı

Tokat’ın Turhal ilçesinde bağcılığı yeniden canlandırmak amacıyla “Turhal Bağcılığını Geliştirme Toplantısı” yapıldı.

Necip köyünde düzenlenen istişare toplantıya Kaymakam Bünyamin Yıldız’ın yanı sıra Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOP) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Rüstem Cangi, Yrd. Doç. Dr. Âdem Yağcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muammer Gürçay, teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Çiftçi toplantısında bir konuşma yapan Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız, hedeflerinin Turhal’da bağcılığın tekrar canlandırmak olduğunu söyledi.

Yıldız, “Turhal ilçesi çok eski bağcılık kültürüne sahip olmasına rağmen bağcılığın yoğun olarak yapıldığı Necip, Akbuğday ve Kat köylerimizde geçim kaynağı olan bağcılık tarımının azalması neticesinde bu köylerimizin nüfusu da yarı yarıya azalmış ve köyden kente göç kaçınılmaz oldu. Adı geçen köylerimizin bağ alanlarının yetiştirildiği bölgelerde toprak yapısı ve coğrafi konumu dolayısı ile üzümlerin kendine has aroması tüccarlar tarafından tercih sebebi olmuş, bu durum dolayısıyla da üzüm yetiştiriciliği bölge halkının en önemli geçim kaynağı haline gelmiştir. Aynı zamanda Tokat yaprağının yapısı, tadı aroması bölgeye has olması ülke genelinde tanınır ve aranır özelliklere sahip olması bölge halkı bayanlarının yıl içerisinde değişik dönemlerde gelir kapısı olmuştur. Bağcılıktan elde edilen ürün yelpazesinin geniş olması pazarlarda yılın her döneminde ticareti yapılabilen ürünleri içermesi ve gelir getirmesi bölge halkının bağcılığı benimsemesinde önemli faktör olmuştur. Aroma ve kalitenin yüksek olması gerek pekmez tüccarlarının gerekse yaprak tüccarlarının bu bölgeyi tercih etmesini sağlamıştır” dedi.

Kaymakam Bünyamin Yıldız sözlerine şöyle devam etti: “1970’li yıllar öncesinde geçim kaynağı olarak benimsenen bağcılık halkın geçim kaynağı olmasının yanı sıra köy halkının kültürel değerleri, düğünleri dahi bağ bozumu (desturu) denilen ürünlerin hasat edildiği döneme göre belirlenmekteydi. Aroma ve kalitenin yüksek olması gerek pekmez tüccarlarının gerekse yaprak tüccarlarının bu bölgeyi tercih etmesini sağlamıştır. Bu nedenle hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi, çiftçilerimizin gelirlerini artırarak hayat şartlarının yükseltilmesi, tarıma dayalı sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması, kısa ve orta vadeli ihracat bağlantılarının garanti edilmesi için tarımda üretimin artırılması gerekmektedir. Son yıllarda ekonomik yönden iyi bir gelir kaynağı olan bağcılık yeniden bir canlandırmak için ilçemize bağlı Necip, Akbuğday ve Kat köylerimizde üzüm ve salamuralık yaprak üretimini teşvik etmek istiyoruz. Hedefimiz Turhal ilçemizde giderek daralan bağcılığa uygun yerlerin en ekonomik ve en rantabl şekilde değerlendirilerek bağ alanlarının ilçe genelinde yaygınlaştırılmasıdır. Çiftçilerimiz daha önceden yetiştiriciliği konusunda yabancı olmadığı bir ürüne teşvik edilerek gelir seviyesinin yükseltilmesi sağlanacak ve köylerimizden göç önlenmiş olacaktır. Bu konuda çiftçilerimize gerekli destekleri sağlayarak onların yanında olduğunu belirtmek istiyorum.”

Daha sonra Necip köyünde bulunan üzüm bağlarında incelemelerde bulunuldu ve öğretim üyeleri tarafından çiftçilere bilgiler verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile