Turist Diyaresi Çocuklarda Hayati Risk Olusturabilir

Turist Diyaresi Çocuklarda Hayati Risk Olusturabilir

Tatil dönüsü artan turist ishalleri, özellikle çocuklarda ciddi saglik sorunlarina yol açabilir. Medipol Saglik Grubu’ndan Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ahmet Güzel, sivi kaybi ve beslenme bozukluklarina karsi aileleri uyardi.

Yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte, turist ishalinin çocuklarda görülme sikligi artis gösterdi. Medipol Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ahmet Güzel, havuzlar, denizler, iyi yikanmamis taze sebze ve meyveler ile bozulma egilimli gidalarin bu durumun baslica nedenleri arasinda oldugunu belirterek özellikle çocuklarin yaz tatili boyunca sik tükettigi ketçap ve mayonez gibi yiyeceklerin de risk olusturdugunu dile getirdi.

Turist ishalinin, genellikle karin agrisi, kusma, bulanti, halsizlik ve ates gibi belirtilerle kendini gösterdigini belirten Prof. Dr. Güzel, bu durumun seyahat esnasinda oldugu gibi eve dönüs sonrasinda da ortaya çikabilecegini ifade etti.

Bu sikayetlerin artis gösterdigi de son günlerde gözlemleniyor.

"Besin ve sivi gidalarini almis olmasi çok önem arz ediyor"

Turist diyaresinin (ishal) çocuklarda kusma, bulanti, halsizlik ve ates gibi semptomlar ile görülebilecegini vurgulayan Medipol Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Son günlerde tatil dönüsüyle beraber toplumda siklikla artan turist diyareleriyle çokça karsilasmaktayiz. Havuzlar, denizler, iyi yikanmamis taze sebze ve meyveler, onun disinda bozulma egilimli bazi gidalar, ketçap, mayonez gibi çocuklarin yaz tatili boyunca en sik tükettigi yiyecekler bunlar arasinda yer almakta. Peki turist diyaresi dedigimiz olay nedir? Genellikle ishal ataklariyla kendisini gösterir. Çocuklarinizda özellikle karin agrisi, kusma, bulanti, halsizlik, ates gibi durumlar söz konusu olabilir. Böyle bir durum seyahat esnasinda oldugu gibi eve dönüsten sonra da ortaya çikabilir. Peki böyle bir çocukla karsilastigimizda biz nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle besinlerini almis olmasi, sivi gidasini almis olmasi çok önem arz ediyor” diye konustu.



“Bakteriler, parazitler ve viral enfeksiyonlar sebep olabiliyor”

Özellikle 2 yas alti çocuklarda hayati tehlike olusturabilecek noktalara gidebilecegini ifade eden Prof. Dr. Güzel, böyle bir durumda mutlaka çocuk hekimine basvurulmasi gerektigini söyledi.

Prof. Dr. Güzel, “Dehidratasyon dedigimiz sivi kaybi çocuklarda vücudun direncinin daha da düsmesine neden olabiliyor. Böyle bir durumla karsilasirsak ilk yapacagimiz sey çocugumuzun beslenmesini saglamak. Kusma ataklari, atesler, karin agrisi ve kramplarin fazla ve besin gidasinin giderek azaldigi durumlar söz konusu oldugunda bir çocuk hekimine mutlaka basvurmalisiniz ve gereken tedaviyi almalisiniz. Bunlarin içerisinde turizm yerlerinde neden olan etkenleri düsündügümüzde bakteriler, parazitler, viral enfeksiyonlar daha ön planda çikiyor. Özellikle 2 yas alti çocuklarda sivi kaybinin, atesin ve kusmanin, beslenmenin hayati tehlikeyi arz edebilecek durumlara kadar gelebilecek olmasindan dolayi buna önem vermemiz gerekiyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile