Turist Sayısı Artıyor, Mavi Bayrak Çoğalıyor

Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip, doğal güzellikleriyle ünlü turizm merkezleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye'nin sınırları içinde bulunduğu Muğla'da 102 mavi bayraklı plaj, turistlerin en önemli tercihleri arasında yer alıyor.


Turizm çeşitliliği, kültürel varlıkları ve muhteşem doğasıyla yerli ve yabancı misafirlere unutulmaz bir tatil imkanı sunan Muğla'nın plajlarında, her yıl daha fazla mavi bayrak dalgalanarak bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında da artış sağlanıyor

Antalya'nın ardından 102 plaj ve 7 marinayla en fazla mavi bayrak ödülü alan turizm bölgesi Muğla, plajları ve marinaları kullanan turistlerin güvenle denize girmesini sağlıyor. Mavi bayrak ödülüne sahip plajlar ve marinalarda olması gereken kriterlerin yazılı olduğu panolar yerleştirilerek plajları ve marinaları kullanan turistlere de güven telkin ediliyor.

Muğla Kültür Turizm Müdürü Veli Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mavi bayrağın bulunduğu plajdaki denizin temiz olduğu ve gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı anlamına geldiğini söyledi

Turistlerin gidecekleri tatil bölgesini seçmelerinde mavi bayraklı plajlara sahip yerlerin önemli tercih nedeni olduğunu ifade eden Çelik, "Muğla'da 102 mavi bayraklı plaj var. Özellikle turistler mavi bayraklı plajları tercih ediyor. İnsanlar mavi bayraklı plajlarda güvenle denize girebiliyor. Mavi bayrak, plajları paylaşan insanlarla sözleşme anlamı taşıyor" dedi.

Muğla'nın mavi bayrak anlamında önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırdığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"Bir yerin mavi bayrak alması temizlik anlamında önemli bir referans. Eğer deniz turizminden faydalanmak istiyorsanız o yerin temiz olmasını, sağlığınız için bir endişe taşımamasını sağlamak zorundasınız. Bunun da en iyi göstergesi mavi bayrak. Bu konuda turizm işletmeleri de önemli çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki yıl mavi bayrak sayısında bir artışın yaşanacağını da tahmin ediyorum. Bu anlamda tesisler arasında da bir rekabet var."

-"Turist sayısında artış devam ediyor"-

Bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel özelliklerle her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan Muğla'ya gelen turistlerin sayısının her geçen yıl arttığına işaret eden Çelik, "25 ağustos itibariyle 2 milyon 400 bine yakın yabancı misafirimiz 2 havaalanı ve 9 deniz hudut kapısından giriş yaptı. Geçen yıla oranla ziyaretçi sayısında yüzde 4 artış var" diye konuştu.

Çelik, Muğla'ya en çok İngiltere, Rusya, Hollanda, Almanya, Polonya ve Fransa'dan ziyaretçi geldiğini bunun da Muğla'nın önemli turizm destinasyonları arasında yer alarak ciddi manada yabancı turiste ev sahipliği yapmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Muğla'nın tarihi ve kültürel yapısının fazla olması, turizmin çeşitliliği, çok sayıda dizi ve film çekimine ev sahipliği yapmasının bölgeye ilgiyi her geçen gün artırdığına vurgu yapan Çelik, şunları söyledi:

"Gelen misafirlerimiz de özellikle dizilerin çekildiği alanları sorarak buraları gezmek istiyorlar. Bu nedenle yerli turistte de ciddi manada bir yoğunluk yaşıyoruz. Bu, sektör adına sevindirici. Ülkemizin turizm hedeflerine katkı verme anlamında da ciddi manada güç veriyor. Her yıl Muğla'da çeşitli aktiviteler düzenleniyor. Bu da turizm çeşitliliğine katkı sağlıyor. Ölüdeniz Babadağ'da bin 900 metreden uçuş heyecanını yaşayan turistler, diğer taraftan Akçapınar'da sörf alanında paraşütleriyle rüzgar sörfü yapma heyecanını yaşıyor. Bölgemizde bulunan 56 dalış okulunda her yıl yaklaşık 120 bin kişi dalış turizmine katkı veriyor."

22'si düzenlenmiş 195 ören yeri bulunan Muğla'da kazı çalışmalarının da devam ettiğini ve çok önemli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Çelik, "Müze ve ören yerlerimizi de yaklaşık bir milyon kişi ziyaret ediyor. Yürütülen kazı çalışmalarında ciddi manada eserler ortaya çıkıyor. Bu eserler bölgemizin cazibesini artırıyor. Bu da bizim il olarak ülkemizin turizm potansiyelini kullanma ve turizm hedeflerine ulaşmada dünyada ilk 5 ülke arasına girme konusunda ciddi manada katkı yapabileceğimizi gösteriyor" dedi.

Muğla'nın mavi yolculuğu dünya turizmine hediye ettiğini vurgulayan Çelik, "Hem çeşitlilik, hem gelen insanların isteklerine uygun alternatif etkinliklerin bulunması mavi yolculuğa ve bölgeye ilgiyi artırıyor. Burada bize düşen en önemli görev sahip olduğumuz bu potansiyeli kullanırken sürdürülebilirlik açısından önemli bir misyonu yerine getirmek. Koruma kullanma dengesine sahip olarak özellikle kıyı ve denizlerin kirletilmemesi için gereken çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.

Bölgeye gelen misafirlerin gönül rahatlığıyla tatil yaptıklarını ifade eden Çelik, amaçlarının 700 dolar harcama ortalamasını farklı aktivitelerle kalış süresini uzatıp bin dolar seviyelerine doğru çekmek olduğunu dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile