Turistler, Çocuklarına Deniz Kaplumbağalarını Cam Biblolardan Öğretiyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan cam ustası, sokağa atılan kırık alkollü içecek şişelerini temizledikten sonra ateşle eriterek süs eşyası ekonomiye kazandırıyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan cam ustası, sokağa atılan kırık alkollü içecek şişelerini temizledikten sonra ateşle eriterek süs eşyası ekonomiye kazandırıyor. Cam işleme ustası Ercan Zeytinci, ateşte erittiği atık cam parçalarına şekil verdikten sonra turistlere satıyor. Kırık cam parçaları şekillendirerek ülke ekonomisine kazandıran Ercan Zeytinci‘nin şekil verdiği el emeği göz nuru eserler arasında turistler en fazla caratte caretta türü deniz kaplumbağası figürlü cam biblolara ilgi gösteriyor. Cam ustası Zeytinci, turistlerin camdan caretta caretta türü kaplumbağa biblosu talebine cevap vermede zorlandığını belirtiyor.

    Antalya bölgesine tatile gelen turistlerin, Manavgat Şelalesi‘nde açtığı cam şişe işleme sanatı atölyesine turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Zeytinci, yaptığı alageyik, tavşan, yunus balığı, Van Kedisi, fil, kartal, at, deve, leylek, flamingo, ördek, horoz, kuş cam şekilleri arasında en fazla ilgiyi caratta caretta deniz kaplumbağasının olduğunu kaydetti. Deniz kaplumbağası biblolarını büyüklüklerine göre 5 ile 15 lira arasında sattığını belirten Zeytinci, Alman, Hollanda, Belçika, Rus, İtalya, Lüksemburg, İngiliz, Fransız, Kanada ve Norveçli çevreci turistlerin satın aldığı cam deniz kaplumbasını boynuna aksesuar olarak taktığını söyledi. Zeytinci, "Turistler deniz iribaşı deniz kaplumbağası figürlerini çok seviyor. Manavgat Şelalesi‘ni görmeye gelen Avrupa, Rus ve İskandinav ülke vatandaşlarının yüzde 95‘i cam süslemesinde deniz kaplumbağasını tercih ediyor. Avrupalılar deniz kaplumbağısının canlısını da camdan yapılmışını da korumaya kararlı. Küçük yaşta çocuklarına şekillerle deniz kaplumbağasını öğretmeleri sevindirici. İskandinav ülke turistleri çocuklarına nesilleri tükenme tehlikesinde olan canlıları cam biblolarla anlatıyor. Satışların büyük çoğunluğunu turistlere yapıyorum. Eriterek şekil verdiğim camların tamamı çevreye atılmış kırık camlar. Kırık camları ekonomiye kazandırdığım için mutluyum." diye konuştu.

Zeytinci, cam işçiliğine hayran kalan bazı turistlerin Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Yaşayan İnsan Hazinesi‘ne kabul edilmesi için toplu mektup yazımı yaptığını UNESCO‘dan cevap beklediklerini kaydetti. Zeytinci, 47 yaşında olduğunu ve baba mesleği olan cama şekil vermeyi 6 yaşından bu yana sürdürdüğünü söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile