Bursa Valiliği Kültür ve Turizm Tanıtma Birliği tarafından kentin ön önemli tarihi ve turistik bölgelerine yerleştirilen kiosklar (dokunmatik cihaz) yardımı ile tanıtım, teknolojik olarak yapılacak.
Bursa Valisi Şahabettin Harput’un, kentin turizm pastasından yeterli payı alabilmesi için başlattığı çalışmalar devam ediyor. Valilik öncülüğünde alınan karar gereği, kentte bulunan tarihi ve turistik mekanlar dış mekan olarak kiosklarla teknolojik olarak tanıtılacak.
Kentin en önemli tarihi mekanlarına konulan 8 adet kioskla tanıtım başlarken, otogar ve Güzelyalı’ya konulacak büyük ebatlı kiosklarla kentin tanıtımı yapılacak. Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistler, bundan böyle tarihi mekanları kiosklar yardımı ile daha kolay ve ayrıntılı tanıyabilecek. Şu ana kadar Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin bulunduğu Tophane başta olmak üzere, Muradiye Külliyesi, Süleyman Çelebi Türbesi, Hüdavendigar Camii ve Türbesi, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Türbe ve Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi‘ne kiosk yerleştirildi.
Yapılacak tasarımlara ait ana menü ve alt menü başlıkları valilik tarafından belirlenecek. Bu menülere ait tüm görsel ve yazılı metinlerin temini ve siteye veri girişi yine Valilik tarafından gerçekleştirilecek, Tasarımın içeriğine ve özelliğine göre, flash ve html uygulamalar da kullanılabilecek. Tasarımın ana dili Türkçe olmakla birlikte, Arapça ve İngilizce de ek dil olarak tasarlanacak.
Turizm Tanıtma Birliği Müdürü Zeki Beyhan, Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği tarafından kentte bulunan tarihi mekanların daha iyi tanıtılması amacıyla 3 dilde hizmet vermek üzere 8 adet kiosk makinesi alındığını belirtti.
“BİR YILDA 11 BİN TURİST KİOSKLARDAN YARARLANDI”
Bu makinelerin 7’sinin kurulduğunu, birinin ise kurulma aşamasında olduğunu bildiren Beyhan, “Geçen sene itibari ile toplam 11 bin’in üzerinde turist bu cihazları kullandı. Turistler en çok Tophane ve Hanlar Bölgesi‘ndeki cihazları kullanıyor. Bunları Yeşil ve Hüdavendigar Camii yanıdakiler takip ediyor. Buradaki amaç, Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin en iyi şekilde bilgi alabilmelerini sağlamak.” dedi.
Cihazların şu anda yazılı olarak doküman verdiğini anlatan Zeki Beyhan, ilerleyen günlerde bu cihazları, sesli hizmet verecek şekilde de ayarlayacaklarını söyledi. Zeki Beyhan, iki adet daha kiosk makinesi alınacağını belirterek, “Bunların bir tanesi Bursa terminaline, biri de Güzelyalı’ya konulacak. Bunlar daha büyük, dokunmatik ve içeriği daha zengin olacak.” şeklinde konuştu.
Cihazların 3 G sistemi ile çalıştığını anlatan Zeki Beyhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Yönetimi ve içeriği tek elden yönetiliyor. Tümünün maliyeti aylık 400 TL civarında oluyor. Daha önce iç mekanlar için kiosk kullanan şehirler var, ancak dış mekan tanıtımı ilk defa Bursa’da kullanılıyor.”
Turistler Tarihi Mekanları ‘Kiosk’Lardan Tanıyacak
Bursa Valiliği Kültür ve Turizm Tanıtma Birliği tarafından kentin ön önemli tarihi ve turistik bölgelerine yerleştirilen kiosklar (dokunmatik cihaz) yardımı ile tanıtım, teknolojik olarak yapılacak.