Siem Reap şehrinin 5,5 kilometre kuzeyinde, ormanlar arasına gizlenmiş tapınak, dünyanın en önemli kültür miraslarından ve Kamboçya'nın en popüler turistik merkezlerinden biri konumunda.
Yaklaşık 400 kilometrekarelik alana yayılmış kompleksteki tapınakların çoğunluğu 10 ve 12. yüzyıllar arasında inşa edilmiş.
"Angkor Wat", "Bayon" ve Angelina Jolie'nin başrolünde oynadığı Tomb Raider filminin çekildiği "Ta Prohm" gibi irili ufaklı çok sayıda tapınağın bulunduğu kompleksi gezenler, şehir kapıları, saraylar, mezarlar ve kütüphaneleri de görme imkanı buluyor.
Kompleksi gezmek isteyenler bir gün için 20, üç gün için de 40 dolar ödüyor. Ücreti ödeyenlerin fotoğrafları da bilete basılıyor. Bölge, bisiklet veya bölgenin ön önemli ulaşım aracı olan "tut tuk" kiralanarak gezilebiliyor.
Helikopter turlarıyla da tapınakları yukarıdan görmek mümkün. Turistler güneşin doğuşunu ve batışını izlemek için tapınaklara sabah ya da akşam saatlerinde gitmeyi tercih ediyor.
Dizaynındaki uyumluluk ile Antik Yunan ve Roma mimarisi ile kıyaslanan, mimari ve sanatsal açıdan da piramitler, Machu Picchu ve Tac Mahal ile aynı kategoride anılan Angkor tapınaklarını her yıl yerli ve yabancı yaklaşık 4 milyon turist ziyaret ediyor.
- En büyük tapınak Angkor Wat
Komplekste yer alan en büyük tapınak Angkor Wat, tapınakların tanıtımında ön planda yer alıyor.
Hindu gelenekleri doğrultusunda inşasına Khmer krallarından Suryavarman II (1113-1150) döneminde başlanan tapınak, 14. ya da 15. yüzyılda Budist tapınağına dönüştürüldü ve günümüze bu şekliyle ulaştı.
Beş ayrı kapıdan girilen tapınağın bazı bölümlerinde büyük Buda heykelleri bulunuyor. Tapınağın duvarlarında ise yapıldığı dönemi anlatan çizimler dikkati çekiyor.
Angkor Wat, Khmer mimarisinin iki temel özelliği olan tapınak dağı ve asma koridorunu da barındırıyor.
Yapısı, Hindu mitolojisindeki "tanrıların evi Meru Dağı"nı çağrıştıran, bir hendeğin etrafındaki 3,6 kilometrelik bir dış duvarın içine inşa edilen tapınakta, her biri diğerinin üzerinde yapılmış üç dikdörtgen galeri bulunuyor.
Tapınağın köşelerinde 4 küçük, ortasında ise büyük bir kule var. Yapı, mimarisinin ihtişamı ve uyumu haricinde aynı zamanda, geniş duvar heykelleri ve duvarlarını süsleyen birçok Hindu motifi yer alıyor.
Guinness Rekorlar Kitabı'na, "dünyadaki en büyük dini yapısı" olarak kaydedilen Angkor Wat'ın, görünen alanların büyük kısmı kumtaşı bloklarından, dış duvarlar ve gizli mimari kısımlar ise lateritten oluşuyor. Çimento ve benzeri bir madde kullanılmayan tapınakta, blokları yapıştırmak için kullanılan materyal henüz tanımlanamamış. Bu maddenin doğal reçineler ya da sulandırılmış kireç olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
- Tapınaklardaki restorasyon
Tapınaklarda saldırı, yağma ve hava şartları dolayısıyla zamanla tahribat oluştu.
Uzun süre unutulan ve yıkılmaya terk edilen bu tapınaklar, Fransız gezgin ve doğa bilimci Henri Mouhot'nun seyahat notlarını yayınlamasıyla 19. yüzyılın ortasında itibaren Avrupalı turistler arasında popüler olmaya başladı. Anghor Wat, 20. yüzyılın başında restorasyona alındı ve çevresindeki toprak ve vahşi otlardan temizlendi.
Yapılan çalışmalar, köylü ve çiftçi bir toplum yaratmak için Kamboçya'da 3 milyon insanın katledilmesine neden olan Kızıl Khmerler döneminde durdu. Kızıl Khmerler, bu tapınağı karargah olarak kullandı.
Tapınağın birçok yerinde mermi izlerine ve mermilere rastlamak mümkün. Kızıl Khmer rejiminin 1979'da sonlanmasıyla tapınaklardaki restorasyon çalışmalarına yeniden başlandı ve 1990'da, Ankgor Wat'ı koruma çalışmalarına hız verildi.
Tapınak, 1992'de UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
Turistlerin Kamboçya'daki Gözdesi Açıklaması Angkor Tapınakları
Kamboçya'nın Siem Reap şehri yakınlarında bulunan ve resmi, ülkenin bayrağında da yer alan "dünyanın en büyük tapınak kompleksi" Angkor'u yılda yaklaşık 4 milyon turist ziyaret ediyor.