Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin'de turizmin şu ana kadar çok arzu ettikleri noktada gelişemediğini ifade ederek, "Ama artık Mersin'de turizmin gelişmesi adına önemli çalışmaların yapıldığı bir noktadayız" dedi.
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan 'Turizm Haftası' münasebetiyle, Mersin'deki turizm sektörünün temsilcilerinden oluşan komite, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan eşliğinde Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'u ziyaret etti. Turizm Haftası kapsamında yapılacak olan etkinlikler hakkında bilgi veren Çalışkan, "Valimizin de desteği ile Mersin'de artık turizm konuşulmaya başlamıştır. Bu hafta içerisinde Mersin'de bir hafta boyunca okullarımızda, üniversitemizde, kamu kurum ve kuruluşlarımızda etkinliklerimiz olacak. Bunlar arasında yamaç paraşütü, panel ve söyleşiler, sergiler yer alacak. Bu konuda, sektör temsilcilerimizin büyük katkısı oldu. Onlara çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimize de bu hız ve hareketliği sağlamada öncülük ettikleri için hep beraber bir nezaket ziyaretinde bulunmak istedik" diye konuştu.
Turizm Komitesi Sözcüsü Numan Olcar da sektör temsilcileri olarak bölgedeki turizmi fiili olarak gözlediklerini belirterek, "Özellikle son 4 sene içerisinde Mersin, turizmde gerçekten çok önemli bir dinamizm yakaladı. Bu durum, Sayın Valimizin bize önderlik etmeleri ve bizleri yönlendirmesiyle olmuştur ki, biz zaten bunun çok önemli faydalarını özellikle de gittiğimiz fuarlardan duyuyoruz. Ülkemizde yüzde 24 artışında ciddi bir turizm talebi patlaması var. Bunun içerisinde komşularımızdaki ekonomik durumlar veya hava koşulları da etkili ama Türkiye bundan ciddi anlamda nasibini alıyor. Fakat esas bu noktada yükselen trend bizim bölgemiz. Bunlar da şu ana kadar Sayın Valimizin uygulamış oldukları ve bizi destekledikleri kararların, yapılmış olan projelerin bir sonucu. Biz bunun faydalarını görüyoruz. Dün ulusal basında da bölgemiz hakkında yer alan bilgiler vardı. Yani bölgemiz artık bir Belek'le bir Kemer'le mukayese ediliyor noktasını almaktadır. Bu durum, 'Mersin'de turizm konuşuluyor' ifadesinin en somut göstergesidir" şeklinde konuştu.
Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Murat Demir ise, Vali Aksoy'un Mersin'deki kurumlar arası uyum ve işbirliğini geliştirdiğinin altını çizerek, bunun meyvelerinin alınmaya başladığını söyledi.
TARSUS-KAZANLI TURİZM BÖLGESİ
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da konuşmasında, Mersin'de turizmin şu ana kadar çok arzu ettikleri noktada gelişemediğini ifade ederek, "Ama artık Mersin'de turizmin gelişmesi adına önemli çalışmaların yapıldığı bir noktadayız. Bu güne kadar hep turizmde 'Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi yapılıyor, ediliyor' derken, bu gün artık yapıldı noktasına kadar geldik. Çünkü artık tapular yatırımcılara verildi. Arazi fiilen onlara teslim edildi. Önümüzdeki günlerde ilgili firmalar kendi tesis alanları içerisindeki yol çalışmalarına başlayacaklar" şeklinde konuştu. Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesinin yolu, suyu, elektriği ve doğalgazı gibi konularından da bahseden Aksoy, "Oraya, bunların nerde ve nasıl götürülebilirliğine ilişkin, ilgili kurumlarla birlikte geçen ay bir toplantı yaptık ve bu ay bunu tekrarlayacağız. En kısa zamanda oranın altyapı ihtiyaçlarını da götürecek şekilde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde bu çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.
En önemli konunun, bölgenin yol konusu olduğunu dile getiren Aksoy, "Yol konusunda da 3 alternatifimiz oluştu. Bu 3 alternatif üzerinde de Karayolları Bölge Müdürlüğümüz çalışmalarını yaptı ve Genel Müdürlüğe sundu. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda ortak bir karar verecek ve bizde yatırımcılarımızın da görüşünü alarak en kısa zamanda o yolun yapımına başlayacağız" ifadelerini kullandı.
O bölgenin bugüne kadar hep konuşulan ama somut sonuçları maalesef çeşitli nedenlerle geciken bir alan olduğunu dile getiren Aksoy, şöyle devam etti; "Bildiğiniz gibi daha önceki yılarda da burayla ilgili somut çalışmalar olmakla beraber orman arazilerinin turizme tahsisi ile ilgili yasal engel çıkması nedeniyle yaklaşık olarak 2 yıl kaybettik ama şu anda geldiğimiz nokta oldukça sevindirici ve artık burada herhangi bir engelin kalmadığını ve yatırımcılarımız için orda çalışmalara başlamaları noktasında bir sorun olmadığını görüyoruz. Yatırımcılarımız da bu noktada iyi niyetli ve bir an önce çalışmalara başlayacaklarını ifade ediyorlar. Mersinliler olarak da bizim şansımız, buradaki yatırımcıların turizm sektörünü bilen ve bu alanda yatırımları olan güçlü firmalar olmasıdır. Bu yatırımlarını da en kısa zamanda gerçekleştireceklerine inanıyoruz. Burası sadece Mersinimizi değil, bütün Çukurova'yı hatta çevre illerini de etkileyecek önemli bir destinasyon alanı haline getirilecek."
KARGILI'DA HAVAALANI
Havalimanı konusuna da değinen Aksoy, havalimanının yıllardan beri Mersin'de gündeme gelen fakat bugüne kadar çeşitli nedenlerle gerçekleştirilemeyen bir çalışma olduğunu belirterek, "Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın Mersin'i ziyaretlerinde, Bakanlar Kurulu ile ilgili kararı da beraberinde getirerek bunu kamuoyuna açıklaması, Mersinliler olarak bizi son derece mutlu etmiştir. Kargılı'da uluslararası nitelikte bir hava limanı yapımı kararı alınmıştır. Bununla ilgili olarak da işlemler hemen başlatılmıştır. En kısa zamanda orada da yatırımın başlayacağını biliyoruz. Burasının Türkiye'nin en uzun pistine sahip olan bir havalimanı olacağını Sayın Bakanımız da ifade etmiştir. Bu boyutu da bizim için oldukça önemli. Mersin adına burasını sadece turizmde yararlanacağımız bir havalimanı olarak değil, aynı zamanda tarım ürünlerimizi de dünyaya ulaştırabileceğimiz bir havalimanı olarak da görmemiz mümkün" dedi.
KARBOĞAZI VE DİĞER TURİZM ALANLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Mersin'deki diğer turizm alanları konusunda da bilgi veren Aksoy, özellikle Karboğazı'ndaki çalışmalara değinerek, "Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıllarda oraya enerjiyi İl Özel İdaresi'nden götürdük. Yol genişletme çalışmalarını tamamladık. Hali hazırları ve zemin etütleri yapılmıştı. İmar planı şu anda tamamlanmak üzere. O da tamamlandıktan sonra artık Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca buranın yatırımcılara tahsise çıkarılabilir bir noktaya getirileceğini biliyoruz" diye konuştu.
Mersin'de bu ve buna benzer toplam 8 turizm alanı olduğunu söyleyen Aksoy, bunlardan 6 tanesinin turizm merkezi veya alanı diye ilan edildiğini fakat bugüne kadar bunlarla ilgili bir çalışma yapılamadığını ifade ederek, "Biz şimdi o alanlarla ilgili çalışmaları da başlattık. Turizm Altyapı Birliği'nin kaynaklarını bu alana seferber ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bize aktarılan kaynaklarla onların hali hazırlarını ve hali hazırı bitmiş olanların da imar planı ve zemin etütleri ile ilgili çalışmaları başlattık. Oraları da yatırımcılara tahsis edilebilir bir hale getireceğiz. Bunun için de arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu alanların ihaleye çıkarılması için birçok kurumun uygun görüşünün alınması gerekiyor. Birçoğu tamamlandı ve 2 alanı ihaleye çıkardık, diğerleri de çıkarılmak üzere. Hedefimiz, daha önceden ilan edilmiş olmakla birlikte, bugüne kadar çalışma yapılmamış bu alanları da turizmde kullanılabilir bir hale getirmek" şeklinde konuştu.
DENİZ SAHİL YOLU-
Turizmi etkileyecek en önemli alanlardan birinin de Mersin'deki deniz sahil yolu olduğunu belirten Aksoy, şöyle konuştu; "Bu yolla ilgilide Ulaştırma Bakanımızın Mersin'i ziyaretlerinde Karayolları Genel Müdürümüz de vardı. Onla da konuştuk ve geçtiğimiz yılki ödeneğin iki katının bu yıl bu yola aktarılacağını söyledi. Yaklaşık 100 milyon TL civarında bir kaynak bu kapsamda bu yolda kullanılacak. Yolun her bölgesinin ihaleleri gerçekleştirildi ve yer teslimleri yapıldı. Yol inşaatları devam ediyor, tünel inşaatlarına yakında başlanılacak ve bölgemiz bu anlamda Anamur ve Antalya ile yakın bir hale gelecek. Anamur ve Bozyazı ilçelerimizde, belki Aydıncık da dahil, turizm yatırımlarının yapılabileceği çok uygun alanlarımız var. Daha da önemlisi bu yol yapılıp, Gazipaşa Havalimanı da faaliyete geçerse bölge biraz daha o tarafa doğru kayarak, oranın da ayrı bir turizm destinasyonu haline gelmesi de mümkün olacak diye düşünüyorum."
Mersin'in bu anlamda artık belirli çalışmaları yapan ve bunu geliştirme adına gayret gösteren bir noktaya geldiğini vurgulayan Aksoy, RIS-Mersin projesindeki önemli sektörlerden birisinin de turizm olduğunu belirterek, "Bunların dışında yeni turizm alanları açabilir miyiz düşüncesindeyiz ve bunla ilgili gayretlerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Mersin'de turizm sektöründe ciddi hareketlenmelerin oluşmaya başladığını ve vizelerin kalkması itibariyle Suriye'den çok sayıda kişinin Mersin'e geldiğini ifade eden Aksoy, "Gelenler alışverişini yapıyor, geziyor, dolaşıyor ve dönüyor. Bunların sayılarının artması bizim elimizde. Onlara sunmuş olduğumuz hizmetlerde, onlara vermiş olduğumuz alanlarda bir eksikliğimizin veya bir yanlışlığımızın olmaması lazım. Bunun için sektör çok duyarlı olmalı. Otelcilerimizden taksicilerimize, alışveriş merkezimizden tezgahtarına kadar bir çok noktada soğukkanlı, sağduyulu ve bir yanlış yapmadan bu hizmetleri sunmalıyız. Unutmamalıyız ki, en iyi reklam müşteridir. Müşteride memnun olarak ayrıldıysa, onun getireceği yeni turistler bizler için çok daha önemli hale gelecektir" şeklinde konuştu.
Turizm Komitesi'nden Vali Aksoy'a Ziyaret
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin'de turizmin şu ana kadar çok arzu ettikleri noktada gelişemediğini ifade ederek, "Ama artık Mersin'de turizmin gelişmesi adına önemli çalışmaların yapıldığı bir noktadayız" dedi