Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi (UNCTAD) ile Birlesmis Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) raporunda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle uluslararasi turizm gelirlerindeki düsüse bagli olarak küresel GSYH'nin 2020 ve 2021'de 4 trilyon dolardan fazla azabilecegi belirtildi.
UNCTAD ve UNWTO'nun hazirladigi Kovid-19'un turizm sektörüne etkisine iliskin rapor güncellenerek yayimlandi.
Raporda, uluslararasi turizm ve bununla yakindan baglantili sektörlerin uluslararasi turist varislarindaki keskin düsüsün dogrudan ve dolayli etkileri nedeniyle 2020'de tahmini olarak 2,4 trilyon dolar kayip yasadigi belirtildi.
Turizm sektörünün toparlanmasinin büyük ölçüde küresel olarak Kovid-19 asilarinin uygulanmasina bagli olacagina isaret edilen raporda, 2021'de de benzer bir kaybin yasanabilecegi kaydedildi.
Raporda, bu yilin ikinci yarisinda uluslararasi turizmde bir toparlanma beklendigi, buna karsin bu yil 2019'a kiyasla turist sayisina bagli olarak 1,7 trilyon ila 2,4 trilyon dolar arasinda kayip yasanacagi aktarildi.
Raporda, salgin nedeniyle uluslararasi turizm gelirlerindeki düsüse bagli olarak küresel GSYH'nin 2020 ve 2021'de 4 trilyon dolardan fazla azabilecegi belirtildi.
Bu yil sektörde uluslararasi turist gelislerindeki azalmayi temel alan 3 olasi senaryonun ekonomik etkilerinin degerlendirildigi raporda, en karamsar tahminin 2020'de gözlemlenen turist azalmasina bagli olarak uluslararasi turist varislarindaki yüzde 75'lik azalma senaryosuna dayandigi, söz konusu senaryoya göre, küresel turist gelirlerindeki 948 milyar dolarlik düsüsün reel GSYH'de 2,5 kat artisla 2,4 trilyon dolarlik kayba neden oldugu kaydedildi.
- Uluslararasi turizm, Türkiye'nin GSYH'sine yaklasik yüzde 5'lik katkida bulunuyor
Raporda, turizmin ülkelerin ekonomisine, is gücü piyasasina ve diger sektörlerine önemli etkide bulunduguna isaret edilerek, buna turizmin Türk ekonomisindeki önemi örnek verildi.
Uluslararasi turizmin Türkiye'nin GSYH'sine yaklasik yüzde 5'lik katkida bulundugu ve ülkede 2020'de uluslararasi turist gelislerinde yüzde 69'luk düsüs görüldügü aktarilan raporda, ülkenin turizm talebindeki düsüsün 33 milyar dolar olarak tahmin edildigi, bunun da ülkenin içecek, perakende, iletisim ve ulasim gibi turizm ile yakindan baglantili sektörlerinde kayiplara yol açtigi, ülkenin ekonomik üretimindeki toplam düsüsün 93 milyar dolara ulastigi bildirildi.
Raporda, "(Türkiye için) Sadece turizmdeki düsüs, yaklasik yüzde 9'luk bir reel GSYH kaybina yol açiyor. Yasanan bu düsüs, ekonomiyi canlandirmaya yönelik mali tedbirlerle kismen telafi edildi." ifadesi kullanildi.
- "UNCTAD'in geçen yil öngördügü en kötü durum senaryosu bile iyimser kaldi"
Raporda, geçen yilin temmuz ayinda UNCTAD tarafindan Kovid-19 nedeniyle uluslararasi turizmdeki durgunlugun 4-12 ay daha sürmesi halinde küresel ekonomideki kaybin 1,2 trilyon ila 3,3 trilyon arasinda olacagi tahmini yapildigi hatirlatilarak, UNCTAD'in öngördügü en kötü olan bu durum senaryosunun bile iyimser kaldigi ve turizmde kayiplarin beklenenden daha kötü oldugu belirtildi.
Fransa, Almanya, Isviçre, Ingiltere ve ABD gibi asilama oranlarinin yüksek oldugu ülkelerde turizm sektörünün daha hizli toparlanacagina isaret edilen raporda, uzmanlarin, uluslararasi turist gelislerinde 2023'e kadar salgin öncesi seviyelere dönüs beklemedigi kaydedildi.
Raporda, seyahat kisitlamalari, salginin yavas kontrol altina alinmasi, düsük kalan yolcu güveni ve kötü ekonomik durum uluslararasi turizme engel gösterildi.
UNWTO'ya göre, uluslararasi turist gelisleri 2020'de bir önceki yila göre yaklasik 1 milyar dolar veya yüzde 73 azaldi. UNWTO'nun Dünya Turizm Barometresi'nde de bu yilin ilk çeyreginde uluslararasi turist gelislerinde yüzde 88'lik düsüse isaret edildi.
'Turizm, Küresel GSYH'den 4 Trilyon Dolar Silebilir' Öngörüsü
UNCTAD ve UNWTO'nun raporunda, bu yil 2019'a kiyasla turist sayisina bagli olarak 1,7 trilyon ila 2,4 trilyon dolar arasinda kayip yasanacagi belirtildi.