Turizm Merkezleri "Taklit Ürün Cenneti" Oldu

Muğla - Avrupalı turistler, ülkelerinde fiyatları yüksek olan tanınmış marka ürünlerin taklitlerine, tatile geldikleri Türkiye'deki tatil merkezlerinde ilgi gösteriyor.

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü azalan Avrupalı turistler, tatile geldikleri Marmaris ve Fethiye gibi turizm merkezlerinde dünyaca ünlü tekstil, ayakkabı, çanta, saat ve kozmetik markalarının imitasyonlarını tercih ediyor. Marmaris'te turistlere yönelik satılan ürünlerin yaklaşık yüzde 80'inin taklit olduğunu belirten Kapalı Çarşı esnafı, turistlerden talep olduğu için taklit ürünün bir sektör haline geldiğini iddia etti.

Çarşı esnaflarından Murat Karademir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmaris turizminin büyük oranda imitasyon ürünler üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Sahil kesimlerinde genelde imitasyon satıldığını, turistlerin de bu tür ürünlere ilgi gösterdiğini ifade eden Karademir, "Turistler imitasyon olduğunu bilerek alıyor. Dünyanın birçok turistik kıyı şeridinde de turist çekebilmek için imitasyon ürünler satılıyor. Ekonomik kriz nedeniyle Avrupa'da alım gücü düştüğü için Türkiye, Tayland ve Dubai gibi yerlede turistler imitasyona yoğun ilgi gösteriyor. Dünyaca ünlü tekstil ve kozmetik ürünlerin taklitleri Çin'den ülkemize geliyor" dedi.

Karademir, Türkiye'deki taklit ürün satışının ancak Çin'den gelen mallara ambargo konulmasıyla çözülebileceğini savundu.

Teksil ürünleri satan Mustafa Narlıkaya ise Türkiye'de milyonlarca insanın taklit ürün sektöründen ekmek yediğini ifade ederek, tüm ürünleri "tekstil" adı altında faturalı olarak satın aldıklarını söyledi.

İlçede tatil yapan Avrupalıların üzerinde marka etiketi görünmeyen tekstil ürünlerini satın almadığını dile getiren Narlıkaya, şöyle devam etti:

"Toptan satış yapanlar getirip bize faturalı olarak bu ürünleri veriyor. Biz de getirilen ürünlerin satışını yapıyoruz. Daha sonra markaların avukatları polislerle iş yerlerimize baskınlar yapıyor, arbedeler yaşanıyor. Baskınların ardından markaların avukatları bizi arayıp 'uzlaşalım' diyerek belirli miktarlarda para istiyorlar. Mahkeme sonunda yaklaşık 8-10 bin lira civarında para cezası kesiliyor."

Marmaris Kapalı Çarşı esnaflarından Mehmet Şükrü Tektaş da taklit ürün satışının ülke ekonomisine hiçbir zararı olmadığını öne sürerek, marka sahiplerinin de bu duruma karşı olmadığını iddia etti. Taklidi yapılmayan markaların piyasadan kaybolduğunu ileri süren Tektaş, marka sahiplerinin bedava reklamları olduğu düşüncesiyle taklit ürünlerin satışını engellemediğini ifade etti.

Turistleri kandırmadıklarını anlatan Tektaş, "Taklit ürünler ile orjinalleri arasında kalite bakımından çok fazla fark yok. Turistler ürünlerin taklit olduğunu bilerek satın alıyor. Ülkesinde orijinali 600 avro olan bir pantolonu burada 60 avroya alabiliyor. İngiltere'ye ve Rodos'a Türkiye'den koli koli taklit ürünler gidiyor" diye konuştu.

-"Sivrisineği öldüreceğine önce bataklığı kurut"

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız ise taklit ürün satışında esnafların çok fazla kusurunun bulunmadığını belirterek, şöyle dedi:

"İmitasyon satılması kanunen yasak ama bizim esnafımızın bu ürünleri alıp satmaması için fabrika çıkışlarında, üretim yerlerinde denetimler yapılmalı. Bunların üretimine engel olamazsanız, esnaf taklit ürünleri satmaya devam eder. Hem esnafımızın mağdur olmaması hem de devletimizin zarara uğramaması için markacılarla esnafın karşı karşıya getirilmemesini yetkililerden rica ediyorum. Benim esnaf ve sanatkarım sahtekar değil, asıl suçlu esnafıma sahte ürünü verenler. Sivrisineği öldüreceğine önce bataklığı kurut. Siz bataklığı kurutmazsanız, bizim esnafımız da bunu satmak için mücadelesini verir."

Esnafın sattığı bu tür malların tamamının faturalı ürünler olduğuna dikkati çeken Ayyıldız, buna göre esnafın sahtekarlık yapmadığının ortaya çıktığını vurguladı. Genel turistlerin imitasyon olmayan ürünleri alma gücünün bulunmadığına değinen Ayyıldız, bundan dolayı esnafın mecburen taklit ürüne yöneldiğini söyledi.

Ayyıldız, turistin taklit ürünleri bilinçli olarak aldığını, bundan dolayı "esnafın insanları kandırdığı" yorumlarının doğru olmadığını belirtti.

-Turistin taklit ürün alımına yönelik arıştırma

Öte yandan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç .Dr. Aydan Bekar ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İçmeler Turizm Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Nermin Ayaz Olay, geçen yıl "İngiliz Turistlerin Taklit Ürün Satın Alma Davranışının İncelenmesi" adlı bir bilimsel araştırma yaptı.

Araştırma, yöreye gelen turistlerin yarıdan fazlasının tatile gittikleri ülkelerde ünlü markaların taklit ürünlerini satın aldığını ortaya koydu. Çalışmanın yürütüldüğü Fethiye'de, turizm hareketliliğinin başlamasıyla taklit ürün mağazalarının ve pazar tezgahlarının arttığı, turizm hareketliliğinin bitmesi ile kapandığının gözlemlendiği, bu durumun Fethiye'deki taklit ürün satıcılarının hedef kitlesinin büyük oranda yabancı turistler olduğunu düşündürdüğü kaydedildi.

Bölgeye tatil için gelip konaklayan 109 İngiliz turistle yapılan araştırmada, turistlerin taklit ürün satın alma sebebinde fiyatın önemli bir etken olduğu, satın alan turistlerin yarısından çoğunun taklit ürün satışının Türkiye ekonomisine katkı sağladığını düşündüğü, ticaretini onayladığı ve kalitesinden memnun kaldıkları ortaya çıktı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile