Turizm Şehri Antalya'nın Eğitimli İşsizleri Büyük Sorun

Turizm Şehri Antalya'nın Eğitimli İşsizleri Büyük Sorun

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın(TEPAV), Antalya’da mayıs ve temmuz ayları arasında yaptığı ‘İşgücü Piyasası Analizi Anketi sonuçlarına göre; Antalya'da hem çalışanların hem de işsizlerin eğitim seviyesi Türkiye ortalamasının çok üzerinde ve turizm şehri 25 yaşın üzerinde eğitimli işsiz sorunu ile karşı karşıya.

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri ((UMEM) Beceri 10 Projesi’nin sertifika ve plaket töreni ile bilgilendirme toplantısı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programda, Antalya’da mayıs ve temmuz ayları arasında yapılan ‘İşgücü Piyasası Analizi Anketi’nin sonuçları da açıklandı. Anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan TEPAV araştırmacısı İdil Bilgiç Alpaslan, anket hazırlanırken 339 küçük, 316 orta, 152 büyük ölçekli olmak üzere toplam 822 işletmeyle görüşüldüğü bilgisini paylaştı. Anket sonuçlarına göre; Antalya’da hizmet sektöründe çalışanların eğitim seviyesinin Türkiye’den kısmen daha iyi olduğunun tespit edildiğini belirten Alpaslan, “Antalya’da hem çalışanların hem işsizlerin eğitim durumu yüksek. Özellikle düz lise meslek yüksek okulu mezunlarının istihdam oranı Türkiye ortalamasının daha üzerinde. Yani çalışanların eğitim seviyesi Türkiye genelinden daha yüksek.” diye konuştu.

Antalya’da işsizliğin ise özellikle 25 yaş üzerinde olduğuna işaret eden Alpaslan şöyle devam etti: “Antalya’da çok ciddi bir sorun var. O da hem iş gücünün hem de çalışanların eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen Antalya’da eğitimli işsizlik sorunuyla karşı karşıyayız. Bu insanların mesleki beceri kazanması gerekiyor.” KADIN İSTİHDAMINDA İLK SIRA Alpaslan, kendilerini sevindiren sonucun ise kadın istihdamıyla ilgili olduğunu dile getirdi. Kadın istihdamında Türkiye ortalaması yüzde 26 iken Antalya’da bu oranın yaklaşık yüzde 32 olduğuna değinen Alpaslan, “Antalya, kadınları istihdam etme konusunda Türkiye’den daha başarılı.” değerlendirmesinde bulundu. TÜİK VERİLERİNE GÖRE ANTALYA EKONOMİSİAntalya’da en önemli sektörler; tarım, ticaret ve turizm. İl üç sektörün dağılımı; tarım yüzde 30, ticaret yüzde 18,4, konaklama ve yiyecek yüzde 9,2. Antalya’da istihdam geçen yıla göre yüzde 9,5 iş yeri sayısı ise 9,1 arttı. İstihdamda ise ilk sırayı konaklama alıyor. Antalya’daki istihdamın yüzde 20,4’ünü konaklama, yüzde 17’sini perakende ticaret, yüzde 6,8 eğitim sektörleri sağlıyor. Antalya’da istihdamın yüzde 64’ü küçük ölçekli firmalarda sağlanıyor. Yüzde 40,7 olan kayıt dışı istihdam, yüzde 43,5 olan Türkiye ortalamasının altında. Program sonunda UMEM Beceri 10 kurslarına devam kursiyerler ile projeye destek veren firmalara sertifika ve plaket verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile