Nevşehir ' de gerçekleştirilen 34 . Turizm Haftası kutlamaları kapsamında Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından organize edilen Kapadokya Toplantılarının 15 . si ' Turizmde İnternet Kullanımı ve E-Ticaret ' paneli Dedeman otelde geniş katılımla gerçekleşti .
Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Salih Kuşluvan ' ın oturum başkanlığı yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç . Dr . Kurtluş Karamustafa ' Kaliteli Ağ Sayfası ve Tasarımı ' , Giresun Üniversitesi Tirebolu MeslekYüksekokulu Öğretim Elemanı Öğretim Görevlisi Murat Bayram ' Turizm Pazarlaması Destinasyon Ağ Sayfaları Model Önerisi ' Galileo Türkiye Pazarlama Uzmanı Berna Çankaya Gürel ' Glileo Sistemi ' konularında bilgiler verdi .
Panelin açılış konuşmasını yapan Nevşehir Üniversitesi Rektör Vekili Prof . Dr . Ahmet Cihan , her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de internet kullanımının giderek yaygınlaştığını belirtti . Özellikle globalleşen dünyada her geçen gün internet kullanıcılarının sayısının hızlı bir artış ivmesi kazandığını ve buna paralel olarak da internet kullanım süresi zamanının da artış gösterdiğini vurgulayan Cihan , turizm sektörünün de bu alandaki ivmede kendine düşen payı alacağını düşündüğünü söyledi . Cihan , konuşmasını şöyle sürdürdü ; " Her yıl dünyanın değişik ülkelerinde milyonlarca insan gerek ülke içine gerekse ülke dışına seyahat yapmaktadır . Seyahat yapmadan önce gideceği bölge , coğrafya , kent ve ülke ile ilgili bilgi edinme ihtiyacı duymaktadır . Günümüzde bu ihtiyacın büyük bir bölümünün internet aracılığı ile sağlandığını söylemek mümkündür . İnsanlar önce gideceği yerle ilgili o ülkenin kültürü , coğrafyası , tabiatı , gelenek ve görenekleri , neleri beklediğini ya da neleri görmek istediğini internet aracılığı ile aştırmakta ve incelemektedir . Bölgemiz için en fazla şikâyet edilen konulardan biri maalesef esnafın turistlere yanıltıcı bilgi verdiği ; önemli olan da bu yanıltıcı bilgilerin fiyat alanında olmasıdır . Misafir olarak ülkemize gelen bir insanın burada edineceği pozitif ya da negatif bir imajın internet aracılığı ile milyarlarca insana bir anda ulaşabileceğini zihnimizin bir köşesinde bulundurmamız gerekmektedir . Kısacası internet diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de önemli bir aracı unsurdur . " dedi .
Panelin oturum başkanı Turizm Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Salih Kuşluvan da konuşmasında İnternetin en büyük üçüncü devrim olduğunu söyledi . İnternet ' in her alanda yaygın bir şekilde kullanıldığını dile getiren Kuşluvan ; " İnsanoğlunun toprağı işlemeye başlamasından ve sanayi devriminden sonra en büyük üçüncü devrim olarak internet devrimi gündeme gelmiştir . Birçok düşünür birçok yazar internet devrimini üçünü büyük devrim olarak düşünmektedir . Günümüzde internetin hayatımızı etkilediği alan nerdeyse yok gibidir . İnternet sosyalleşme biçimimizden eğitim sistemimize kadar işletmelerin iş yapma modellerinden tüketicilerin tüketim davranışlarına kadar hayatımızın her alanını değiştirmiştir . Ve değiştirmeye devam etmektedir . İnternet gerek turizm işletmelerinin gerekse turist varış yerlerinin başarısını etkileyen çok önemli bir faktör haline gelmiştir . Turizm sektörü ve internetin ilişkisini incelediğimizde şu tespitleri yapabilmemiz mümkündür . Günümüzde destinasyonların ve turizm işletmelerinin ağ sayfaları potansiyel ziyaretçilerin seyahatlerini organize etmek için başvurduğu bir numaralı bilgi kaynağı haline gelmiştir . Tatil ve iş amaçlı yapılan seyahatlerde rezervasyonların %40 ' ı elektronik ortamda gerçekleşmektedir . Bu yüzde 40 ' ın 3/2 ' lik oranı doğrudan turizm işletmelerinin ağ sayfalarından yapılmaktadır . İnternet turizm işletmelerinin iş yapma modelini değiştirmiştir ve turizm işletmecileri ve ziyaretçileri buluşturan çok önemli bir dağıtım kanalı ve tanıtım aracı haline gelmiştir . Bütün bu gelişmeler ışığında hem destinasyonların hem de turizm işletmelerinin internetten ve elektronik ticaretten daha verimli şekilde yararlanmaları sorunludur . " dedi .
Panele konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç . Dr . Kurtluş Karamustafa Turizm işletmelerinin ve ya herhangi bir işletmenin ağ sayfası kalitesinin ya da performansının müşterinin satın alma davranışı üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etkisi olduğuna vurgu yaptı . Karamustafa , " İşletmenin adı internette olması artık çok da önemli değil bizim kastettiğimiz artık bu değil . Ağ sayfaları ve interneti çok yaygın şekilde kullanabilmek önemlidir . Yoksa interneti elektronik bir broşür olarak web sayfamız kalır okyanusta yüzen balık gibide bir müşteri tesadüfen gelir bakar sonrada güven oluşturmaz . Dolayısıyla işletme ile ilgili faktörler internetin pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesinde etkin bir şekilde kullanılması da son derce önemlidir . " şeklinde konuştu .
Panele katılan Giresun Üniversitesi Tirebolu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Murat Bayram ' Turizm Pazarlaması Destinasyon Ağ Sayfaları Model Önerisi ' konulu konuşmasında İnternetin birçok şeyi değiştirdiğini ama en çok turizm sektörünü değiştirdiğini söyledi . Artık herkesin internetin varlığının kabul etmesinin gerektiğini de belirten Bayram herkesin buna göre hareket etmesinin gerekliliğini vurguladı .
Panelin son konuşmacısı Galileo Türkiye Pazarlama Uzmanı Berna Çankaya Gürel ise konuşmasında İşletmelerin sistemleri hakkında bilgiler verdi .
Panele , Nevşehir Vali Yardımcı Vural Demirtaş ve İbrahim Süha Karaboran , Nevşehir Üniversitesi Rektör Vekili Prof . Dr . Ahmet Cihan , Avanos Belediye Başkanı Dr . Mustafa Körükçü , Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil , Kültür ve Turizm İl Müdürü Veledin Birsöz , Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Ahmet Tok , Kapadokya Turizm İşletmecileri Derneği Genel Dekreteri Nazif Demir , Nevşehir Üniversitesi Öğretim Elemanları ve öğrencileri katıldı .
Turizm Sektörü İnternet Kullanımını Artırıyor
Nevşehir Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Cihan, her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de internet giderek yaygınlaştığını söyledi.