Fethiye Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Muğla genelinde turizm sektörünün uluslararası rekabet gücünün arttırılarak bölgesel kalkınmaya aracılık etmesi için Fethiye, Dalaman, Ortaca merkez ve belde belediye başkanları ile temsilcilerinin görüşleri alındı. Bölgesel dönüşüm, kalkınma ve rekabetçilik konulu bir sunum yapan Yar. Doç. Dr. İzzet Kılınç, "Küreselleşme şehir, kurum ve insanları birbirine bağlıyor. Bu kapsamda şehir liderleri yeni projeler geliştiriyor. İletişim, değişim, işbirliği, şeffaflık gibi kavramlar ortaya çıkıyor. Günümüzde rekabet sadece şirketler arasında değil, bölgeler ve şehirler arasında yaşanıyor" diyerek, "İyi örgütlenen, doğru stratejilere sahip topluluklar; bu yaklaşımdan uzak olan topluluklara büyük fark atıyorlar. Yerel yönetimler ekonomiyi geliştirmeye odaklanmalı. Bir bölgede ekonomi gelişmişse, daha iyi kamu hizmetleri sunulur" dedi.
BAŞKANLAR GÖRÜŞLERİNİ AKTARDI
Sunumun ardından belediye başkanları görüşlerini aktardılar. En çok değinilen konu ise gelir dağılımı ve tarihi eserlerin durumu oldu. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı değerlendirmesinde, "Bazı şehirlerin ekonomiye katkısından dolayı ödüllendirilmesi gerekiyor. İller Bankası'ndan sabit nüfusa göre gelir alıyoruz. Yaz mevsiminde ise normal nüfusun 3 - 4 katı insana hizmet veriyoruz. Yatırımlar tercih edilirken, siyaset ön planda olmamalı. Her şey dahil sisteminden dolayı küçük esnaf turizmden pay alamıyor. Sorunların görüşülmesi ve aktarılması konusunda bir koordinasyon merkezinin olması lazım" dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Adem Ayat ise "Saklıkent gözde turizm merkezlerinden. Yollarımızda gerekli çalışmanın yapılması lazım. Fakat ödenek aktarılmıyor. Bir köprüden aynı anda iki araç geçemiyor. Saklıkent'in işletmesi MELSA'da. Elde edilen gelir altyapı hizmet birliğine aktarılabilir. Böylelikle bize geri dönüş sağlanmış olur." Dedi.
Seki Belediye Başkanı Veli Yıldız da "Turistik yerlerden elde edilen gelirin, bölgede kalması gerekiyor. Bütün belediyeler zor şartlarda hizmet sunmaya çalışıyor. Bölgelerin gelişmesi için yeni yatırımlara ihtiyacı var." Dedi. Ölüdeniz Belediye Meclis Üyesi Mehmet Uysal ise "Belediye olarak temizlik vb. çalışmaları biz yapıyoruz. En küçük bir aksaklıkta vatandaşlar ve turistler bize geliyor. MELSA'dan bölgeye bir geri dönüş yok. Yörelerin gelirleri, turizm potansiyeline göre belirlenmeli." Düşüncesinde olduğunu anlattı. Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser de "Genelde altyapı sorunları ile karşı karşıyayız. Antik kentlerin çoğuna orman yollarından gidiliyor. Çoğu yerlerde tahribat yapıldı. Bu değerlerin ortaya çıkarılıp, turizme kazandırılması gerekiyor." Dedi. Dalaman Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Birol Kılınç ise Dalaman'a daha fazla yatırım isterken "İlçemizde havaalanı bulunmasına rağmen, turizmden hak ettiğimiz payı alamıyoruz. Yat limanı projemizin merkezi hükümetin destekleri ile hayata geçirilmesini istiyoruz. Öte yandan bölgemiz sağlık ve doğa turizmi için de oldukça elverişli. Bu konuda yatırımlar yapılabilir." Dedi. Kemer Belediye Başkan Vekili Kamil Küçükekiz ise "Halkımızı bilgilendirme yönünde çalışmalar yapılmasına rağmen, bir sonuç alamıyoruz. Yol üzerinde tabelalar olmasına rağmen vatandaşlar çöplerini yol kenarlarına bırakıyorlar. Bunun temizliği belediye olarak yapmaya çalışıyoruz." İfadelerini kullandı.
Turizm Sektörü Stratejigeliştirme Toplantısı Yapıldı
Muğla Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından Fethiye Kaymakamlığı'nda Turizm Sektörü Stratejisi konulu bir toplantı düzenlendi.