Turizm Sezonunu Açan Antalya'da Toplu Tasimada 17 Bin TL Maasla Soför Bulunamiyor

Turizm Sezonunu Açan Antalya'da Toplu Tasimada 17 Bin TL Maasla Soför Bulunamiyor

Antalya’da turizm sezonunun açilmasiyla birlikte soförler turizm alanina yönelince toplu tasima otobüsleri sürücüsüz kaldi. Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Yasin Arslan, “Bu sekilde giderse turizm sezonunun açilmasiyla yaz döneminde çalisan 300 olan araç sayisi 200’e düsecek. Su anda 180 tane otobüsümüz çalismiyor, en az 500 soför ihtiyacimiz var. Çalismak isteyen arkadaslara 17 bin TL maas veriyoruz” dedi.

Turizm kenti Antalya, geçmis yillara göre bu yil turizme rekor sayilarla basladi.

Sehre gelen turist sayisi 2.5 milyona yaklasti. Otellerde yasanan doluluk ve yurt disindan gelen turistlerin artmasinin ardindan toplu tasimada çalisan birçok soför de turizmde tasimaciliga yöneldi. Bunun üzerine toplu tasima araçlarinda soför sikintisi yasandi.

"300 olan araç sayisi 200’e düsecek"

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Yasin Arslan, “Suan pandemiden sonra ciddi bir yolcu kaybimiz var. 380 bin yolcu tasirken su anda 260 bin yolcu tasiyoruz. O zamanlarda 450 araçla hizmet ederken su anda 300 aracimiz hizmet veriyor. 180 tane otobüsümüz ise çalismiyor. Soförlerimiz tir soförlügü yapmaya basladi.

Orada çalisma sartlari ve maaslar daha iyi oldugu görünüyor. Bu süreçle ilgili büyüksehir belediyemiz ile ilgili is garantili soför yetistirilmesi konusunda bir görüs birligine vardik. Bu sekilde giderse turizm sezonunun da açilmasi ile yaz döneminde çalisan 300 olan araç sayisi 200’e düsecek. Her yaz döneminde oldugu gibi simdi de turizme geçen arkadaslarimiz var” dedi.



"Bu isi sürdürülebilirligi saglamak için maaslari yükseltmemiz lazim"

Maliyetler hakkinda da bilgi veren Arslan, “Aylik bir otobüsümüzün maliyeti 135 bin TL. Soförlerimize suan 17 bin TL maas veriyoruz. Toplam maliyeti 25 bin TL’yi buluyor. Bu isi sürdürülebilirligi saglamak için maaslari yükseltmemiz lazim. Özellikle tirlarda çalisan soförleri kendi sektörümüze çekmek istiyoruz. Burada en kötü sartlarla aracimiz 200 bin TL ciro yapmali ki bizde soför arkadaslarimiza 20 bin TL maas verelim. Bu isi çözmemiz lazim. Genel seçimlerin ardindan bu isin çözülecegine inaniyorum” sözlerine yer verdi.

"Soför arkadaslarimizi küçümseyerek bir yere varamayiz"

Son günlerde soförler ile zaman zaman yolcularin karsi karsiya gelmesini de degerlendiren Arslan, “Insanlar o gün bir tek kendisini gergin hissediyor. Herkesin gergin oldugu bir dönem vardir. Zaten soförümüz de o gün gergin olabilir. 600 soförün içerisinde örnek vereyim bugün mesela 60’i gerginlik yasamis olabilir. Geçen günkü yasamis oldugumuz olayda tartisma aynanin görüs açisinin kapatilmasindan çikmis. Bunu karsilikli saygi sevgi içerisinde çözmemiz gerekir. Soför arkadaslarimizi küçümseyerek bir yere varamayiz. O da sonuç itibariyle insandir. Onlara da saygi göstermemiz gerekir” açiklamasina yer verdi.

"Su anda 180 tane otobüsümüz çalismiyor, en az 500 soför ihtiyacimiz var"

Arslan konusmasini söyle sürdürdü: “Su anda 180 tane otobüsümüz çalismiyor, en az 500 soför ihtiyacimiz var. 17 bin TL maas veriyoruz. Türkiye sartlarinda çok düsük de degil çok yüksek de degil. Pandemiden sonra insanlar kendi araçlarina yöneldi. Taksi kültürü artti, duraklarda artik taksi yok. Insanlar duraklarda taksi bulamiyor. Su anda ulasima bir zam gündemimizde yok” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile