TRT'nin Belgesel kanalında yayınlanan "Turkuaz" adlı programda Didim'in tanıtımı yapıldı. 27 Nisan Salı günü saat 10:00'da başlayan ve TRT'nin İzmir'deki stüdyolarında yayınlanan programa Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ve Dernek 2. Başkanı Yusuf Mutlu konuk olarak katılırken, Didim'den yapılan canlı yayına ise Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, Otel yöneticisi Berati Şimşek ile otelde konaklayan yerli ve yabancı turistler Didimle ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirdi.
Programda ilk olarak konuşan Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay Didim'in iklimi, doğası ve plajları ile turizm anlamında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek "İlçemizin nem oranı düşük, uzun plajlarımız var. Tarihi yerlerimiz var. Milet, Prien ve Dünyaca ünlü Apollon Tapınağımız var. Geçmişte birtakım hatalar yapılmış ama tarihi ve doğasıyla bir turizm kentinde yaşıyoruz" dedi.
"BAKANLIK PLANLARINDA BİZİ DE İŞİN İÇİNE KATMALI"
Didim'in Turizm kenti ilan edilmesiyle ilgili de görüşlerini bildiren Atabay "İlçemiz 2005 yılında Turizm kenti ilan edildi.Turizm kenti ilan edilmek ne demek; Ülkemizde Ege ve Akdenizde turizm yapılan yerler mevcut, Didim bu bahsedilen yelerin dışında özel alanları var. Didim bu özel yerlerden bir tanesi. Didim doğal güzellikleri ve gelişime açık bir yer olmasından dolayı turizm kenti ilan edildi. İlçemiz bununla birlikte büyük bir avantaj elde etti. Bu noktada planlar ilçemizin planları bakanlıkça yapılacak. Ama burada önemli olan bir şey var ki o da şu; İlçenin gelişmesini o yerde yaşayanlar daha iyi bilir. Bakanlığı bu anlamda eksiklikler var. Bizler bu anlamda projeler çizerek bakanlığa destek olmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
"TURİZM SADECE TURİZMCİLERE BIRAKILACAK VE İKİNCİ PLANA İTİLECEK BİR ŞEY DEĞİL"
Didim Turizm Derneği 2. Başkanı Yusuf Mutlu ise turizm'de bilimselliğe dikkat çekerek "Cennette yaşıyoruz gibi kavramı biraz fazla abartıyoruz. Biz bu kavramı algılayamadık. Turizmi bilimsel anlamda yaklaşmalıyız. İlkokulda turizm dersi konulmalı. Turizm sadece turizmcilere bırakılacak ve ikinci plana itilecek bir şey değil. Turizm ülkenin tamamını kapsayan bir konu. Şunu demek istiyorum, biz turisti çağırırken klasik yönetmeler uyguluyoruz. Örneğin fuarlara katılıyoruz ve tanıtımlar yapıyoruz. Doğru bir yöntem ama başkaları da var. Örneğin sinema filmleri yapılabilir. Truva'yı Amerikalılar film yaptı biz sadece atını aldık. Biz bunun içinde yer almalıydık. Tanıtımları klasik metodlar dışında yapmalıyız. Bizim Başbakanımızın çok popülaritesi var. Onun diksiyonu, konuşması turizme fayda getirdi. Komşularla ilişkilerde, dünya barışına duyarlılığında, dik duruşu ve sergilediği metodlar turizm katkı sağlamıştır. Turizmciler bilimsel metodtan uzaklaşmamalı. Bizim ülkemizde bize ait değerler var. Bu değerleri ne kadar yansıtabiliriyoruz bu da önemli. Bizim animasyon okullarımız yok ve bu şovlar bizim misafirlere sunacağımız bir vitrindir. İşte fakir şov ve mısır şov yapılabilir mi ama otellerimizde yapılıyor. Esasen halk olarak topyekün eğitimden bahsediyorum, animasyoncuları kim yetiştirecek. Bunu Sinemacılar yapabilir çok köklü kurum olan TRT buna katkı verebilir. Fon müzikleri bizi yansıtıyor mu? Türk gecesinde break dans yaptırıyoruz. Bunlar hep düşünmeliyiz" diye konuştu.
"BEYAZ ZAMBAK PROJESİ ÜLKEMİZDE BİR İLK OLACAK."
Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız ise Didim'den katıldığı canlı yayında Kent Konseyinin çalışmalarını anlatırken Beyaz Zambak ve Çiçek Festivali hakkında bilgiler aktardı.
Ayyıldız konuşmasında Didimdeki tesislere yönelik olarak yapılan Beyaz Zambak projesiyle ilgili olarak "Beyaz Zambak anlamında bu proje ilk kez Didim'de uygulanacak. Esas konusu gıda sektöründeki işlemelerin uluslararası standartta hizmet vermesini sağlama amacıyla uygulanan bir proje. Projede işletmeler kendilerini standartlar kuracak. Burada yapılacak projede afişler ve pankartlar hazırlandı. Bununla ilgili eğitimler verilecek. Kurulan ekipler işletmelere gidecek ve incelemeler yapacak. Yapılan incelemelerin neticesinde 100 üzerinde 80 alan işletmeler beyaz zambak sertifikası verilecek ve denetimler olacak. Standartlara uymayanlardan sertifikaları geri alınacak. Bu işletmeler gelip kendisi isteyecek ve bu uygulamayı kendisi sağlayacak. Türkiye de ilk kez uygulanacak noktada gıdalardan ve çalışanlarından numuneler alınıp incelenecek. Bu ilk olacak. Bunu da başaracağımızı inanıyorum. Bütün protokoller yapıldı. Mayıs ayında bu çalışmalar başlatılacak. Bu anlamda kararlıyız" dedi.
Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk Didim'in tarihiyle ilgili açıklamalarda bulunurken "Bu bölge arkeolojik olarak en zegin bölgelerinden bir tanesi. Dinler tarihi açısından da bu böyle. 2 bin 500 yıllık Apollon Tapınağı mevcut, yanında Milet antik kenti var. Pozitif bilimin merkezi yani Talesin doğduğu yer. Priene Antik kenti var. Dünyada ilk ızgara kenti yapılan bir yer. New York'un ızgara planı bu bölgeden alınan bir yer" şeklinde konuştu.
"KAZI ÇALIŞMALARI KAPLUMBAĞA HIZIYLA SÜRÜYOR."
Didim'deki kazı çalışmalarını da değinen Şentürk " Kaplumbağa hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz yıl bu kutsal yol için 15 milyon euroluk bir proje hazırlandı. Bu proje 15 yıl sürecek. Didim tamamen yabancıların elinde kazı çalışması yapılıyor. Maalesef bizim bölgemizde fazla çalışma yok. Türkiye artık arkeolojiden mezun olanlarla beraber toprağın altındakileri gün ışığına çıkartılmalı. Ben 25 yıldır Didim'deyim ama çalışmalar yok. Bu yer Dinler Tarihi açısından da önemli. M.Ö. önce baktığımızda Burası Apollon Posedon'un yaşadığı yer. Burada bugünkü kutsal kitaplarında yer alan bazı öğelerd e var İsa'nın havarilerinden Aziz Koalos Didim'in açıklarında demir atıyor. Hıristiyanlar açısından da önemli. Burası Karya yöresi bunu ilk kez söylüyorum. Bu Kur'an-ı Kerim'de yer alıyor" ifadelerine yer verdi.
Turizmciler, Didim'in Tanıtımını Medya İle Sürdürüyor
Didimli Turizmciler TRT'nin Belgesel kanalında Didim'in tarihi, kültürel ve doğal mirası hakkında bilgiler aktardı. İlçede hizmet veren Didim Beach Otel'e yapılan canlı bağlantılarla konuklar alındı.