Sirketin tepe yönetimi ile Alman otoriteleri, sirketin borçlarinin bir kisminin silinmesi ile ilgili tüm hafta sonu görüsmüs ancak görüsmelerden bir sonuç çikmamisti. En büyük operasyonlarini Türkiye ve Misir’la yapan FTI’in iflasinin ülkeye etkisini degerlendiren turizmciler firmanin yerinin kolay dolmayacagina vurgu yaparak, sirketin ayakta kalmasi için sektör temsilcilerinin organize hareket etmesi gerektigini dile getirdi.
FTI tarafindan yapilan açiklamada, FTI Touristik GmbH bünyesinde olmayan Sonnenklar TV, Alman Seyahat acente zinciri TVG haricindeki tüm sirketler için 3 Haziran itibariyle Münih Yerel Mahkemesine iflas basvurusunda bulunuldugu belirtildi.
Türkiye’de birçok otele turist gönderen ve isbirliklerinin yapildigi FTI sirketinin uzun zamandir ciddi bir mali krizde olduguna deginen
Hamit Kuk, “Almanya’nin en büyük ilk 4 operatöründen bir tanesi, daha önceki süreçlerde ciddi bir mali krizde oldugunu biliyorduk. Dolayisiyla bu açidan üzgünüz, çünkü FTI Türkiye spesiyalisti bir tür operatörü. Almanya’nin en büyük dördüncü tur operatörü, Türkiye ve Misir’a agirlikli yolcu gönderen bir tur operatörüydü. Bu açidan Türk turizmcisi olarak üzgünüm, tabii bu is nedeniyle uzun vadede baska sorunlar da ortaya çikacak. Çünkü buradaki Antalya’daki veya Ege bölgesindeki otellere olan borçlar diger tedarik sirketlerine olan borçlari var. Sadece bu borçlar sorun degil, bu borçlarin yaninda Türkiye spesiyalisti olmasi vesilesi bir bosluk da ortaya çikacak. Bugüne kadar ki tecrübelerimiz de hep sunu gördük, yurt disinda Türkiye’ye yolcu gönderen tur operatörleri iflas ettigi zaman o firmalarin bosluklari hemen doldurulamiyor, en az bes yil on yil ugrasiliyor. Dolayisiyla FTI’in iflas etmis olmasinin iki türlü zarari var, bir buradaki tedarikçi firmalarina olan borçlari, iki bu firma Türkiye’ye yaklasik 1 milyonun üzerinde yolcu gönderen bir firma. 1 milyon yolcuyu bir sekilde tekrar önümüzdeki yillarda baska firmalar üzerinden Türkiye’ye getirmek kolay olmayacak” dedi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Dernegi (POYD) Baskani Hakan Saatçioglu, geçtigimiz Mart ayinda katildiklari turizm fuari ITB Berlin’de FTI’in yasadigi krizin gündeme geldigini dile getirdi. FTI’in Türkiye açisindan çok önemli bir tur operatörü olduguna isaret eden Saatçioglu, sakin bir sekilde konuyu ele almanin dogru bir yaklasim sekli olacagini ifade etti.
Saatçioglu, “Uzun zamandan beri FTI ile ilgili sikintilar konusuluyordu, en son ITB Fuari’nda da ana konulardan biri FTI finansal durumunun belirsizligi olmustu. Türkiye açisindan çok önemli bir tur operatörü olan FTI ve Meeting Point konusunda turizmcilerin akliselim ve sakin panik yapmadan konuyu ele almasi çok önemli. Otellere borcu ne kadar olursa olsun, rasyonel bir sekilde konuyu ele almasi gerekmektedir. Biz otelciler olarak FTI’in ve Meeting Point’in ayakta kalmasi için sektör temsilcileri ile organize olarak hareket etmemiz gerektigini düsünüyorum. Hali hazirda FTI üzerinden yapilmis 1 milyon rezervasyon tüm dünyada yapilmis. Birçok turist magdur olmadan, su an otellerimizde bulunan ve gelecek olan FTI ve Meeting Point misafirleri konusunda panige kapilmadan, akillica hareket etmemiz çok önemlidir. Bundan sonra gelecek rezervasyonlarda ne sekilde islem yapacagimizi Kültür ve Turizm Bakanligi’nin ve AKTOB’un belirlemesi önemli. Hatirlarsaniz daha önce de Thomas Cook da yasadigimiz olumsuz süreçte yasadiklarimizdan ders almaliyiz. Su an FTI’i satin alan Carters grubunun konuya nasil yaklasacagini, Alman hükümetinin resmi olarak nasil bir yol izleyecegini de bilmiyoruz. FTI sirketine kayyum atanmasi ihtimalini olumlu bir yaklasim olarak görebiliriz”.
Turizmciler FTI Iflas Basvurusunu Degerlendirdi
Almanya’nin en büyük tur operatörlerinden FTI, yaptigi bir açiklama ile iflas basvurusunda bulundugunu duyurdu.



















