Turizmde 2018 Hedefi 18 Milyon Turist (1)
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, 2023 için hedeflenen 18 milyon turist sayısına 2018’de ulaşılabileceğini söyledi.
3.Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Antalya’nın Kundu bölgesindeki Wow Kremlin Place Otel'de başladı.
Kongreye Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, TUI Travel PLC CEO’su Peter Long, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ve çok sayıda turizmci katıldı
“Geleceğin turizmi, turizmin geleceği” konulu kongre Antalya’nın tanıtım filmi ile başlarken, açılış konuşmasını AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır yaptı. 3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin kısa sürede Türk turizminin buluşma noktası haline geldiğini belirten Çorabatır, Antalya’nın Paris ve Londra’nın ardından Avrupa’nın en çok ziyaret edilen üçüncü şehri olduğunu söyledi.
Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 33’ünün Antalya’ya geldiğini belirten AKTOB Başkanı Çorabatır, şöyle konuştu: “Antalya’nın turizm gelirlerinde payı yüzde 35, istihdamdaki payı yüzde 38 olurken, Türkiye’deki yatak kapasitesinin yüzde 53’üne ev sahipliği yapıyor. Antalya 2013’ün 11 ayında yüzde 8 artışla 11 milyon ziyaretçi ağırladı, bu yıl 115 milyon geceleme bekliyoruz.”
HEDEFE BEŞ YIL ÖNCE ULAŞABİLİRİZ
Antalya'nın 2023 için hedeflenen 18 milyon turist sayısına 2018’de ulaşılabileceğini anlatan Çorabatır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizmde başarı öyküsünün devamı için sektörün desteklenmesi gerekir. Bu hedefi buradan revize ediyorum. Antalya 2023’teki 18 milyon turist hedefini 2018’de yakalayacak. 2023 için hedeflenen 18 milyon turist sayısına 2018’de ulaşabiliriz. Bunu gerçekleştirmek için kış turizminin desteklenmesi gerekir. Kışın doğrudan tarifeli uçak konusunda THY’den destek bekliyoruz. Turizmde elde edilen cironun çoğu Türkiye’de kalıyor. Sektörün rekabet gücünün artırılması için destek gerek.”
İMAR, KIYI KENAR ÇİZGİSİ, EMSALLERLE UĞRAŞIP VAKİT KAYBETMEK İSTEMİYORUZ
Sektör olarak yapısal sorunlarla uğraşmak istemediklerini kaydeden Çorabatır, sözlerine şöyle devam etti: “Turizmciler olarak imar, kıyı kenar çizgisi, emsallerle uğraşıp vakit kaybetmek istemiyoruz. Biz işimizi yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2634 sayılı yatırım işletme belgeli tesisleri olarak bakanlığımızın yetkili olmasını istiyoruz. Çünkü, Çevre ve Şehircilik, Orman bakanlıkları Bunlar bizim vaktimizi alıyor. Sağlık Bakanlığı ile ayrı İçişleri Bakanlığı ile ayrı uğraşıyoruz. Maliye, Çalışma bakanlıkları ile ayrı uğraşıyoruz. Her zaman denetlenmeye hazırız, otellerimiz açık. Sektörün rekabet gücünü artırması için daha fazla desteklenmesini talep ediyoruz.”
KIŞI MUTLAK YAZA ÇEVİRMEMİZ LAZIM
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de, Antalya’nın bu yıl 12 milyon turist hedefini zorladığını söyledi.
Anadolu’nun bir çok şehrinde yılda 50 bin ile 100 bin turistin büyük hayal olduğunu belirten Vali Öztürk, şöyle konuştu: “Antalya’da artık milyonları katlayıp görüyoruz. Türkiye’nin Antalya için öngördüğü 18 milyon hedefini 2018’de yakalarız. Antalya turizmde Türkiye’nin göz bebeği.Antalya turizmin başkenti sözcüğünü hak ediyor. Kışı mutlak yaza çevirmemiz lazım. Bu kadar büyük yatak kapasitesinin olduğu Antalya’nın kışlarını canlandırmamız gerekiyor. Kongre, spor, kruvaziyer ve tarihi turistik yerlerin gezi programlarına alınması yoluyla. Turizm çeşitleriyle zenginleştirilmesi lazım. Kışın desteklenmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Desteği turizmciler hak ediyor. İhracatçılar gibi.”
MÜŞTERİLERİN İHTİYAÇLARINI DİKKATE ALARAK ÇALIŞIYORUZ
Dünyanın önde gelen turizm devlerinden TUI’nin CEO’su Peter Long ise, müşterilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak çalıştıklarını söyledi
Turizmde uzmanlık düzeyini en üstte tutarak en deneyimli kişilerle çalıştıklarını anlatan Long, şunları söyledi: "Müşterilerimiz harika bir tatil için esnek olunmasını istiyor. Müşterilere her aşamada tam anlamıyla mutlu edebilmek onları sistemde tutabilmek için çalışıyoruz. Biz eşsiz benzersiz, farklı kılacak şeyleri sunmak istiyoruz. Bizim çalışma modelimiz bu” Dijital teknolojinin turizmi etkilediğini anlatan Long, online dünyada benzersiz tatil sunarak fark oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı.
Harika oteller seçip farklı konseptler sunarak çok yüksek düzeyde müşteri memnuniyeti sağladıklarını belirten Long, şöyle konuştu: “Böylece müşterilerimizi elimizde tutuyoruz. Biz partnerlerle işbirliği yapıp, yeni ortaklar buluyoruz. En iyi konseptlere ulaşmaya çalışıyoruz. Yüzerek odaya geçme, gece eğlencesi, tüm gece devam eden eğlencelerle fark yaratıyoruz. Bizim sürdürülebilir turizm için benzersiz tatil imkanı sunuyoruz. Başarılarımızda ortaklarımızın da payı yüksek. Türkiye'de yeni partnerler ve ortaklar bulacağız.”