G20 Ülkeleri Turizm Bakanları Toplantısı (T.20), Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Antalya Belek’te gerçekleştirildi.
ABD, Arjantin, Azerbaycan, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İspanya, Japonya, İtalya, Kanada, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan, Zimbabve bakan yetkilileri ile Avrupa Konseyi, Türk Konseyi üst düzey yöneticileri toplantıda bir araya geldi.
İkili ve özel görüşmelerin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Birleşmiş Milletler(BM) Dünya Turizm Örgütü(UNWTO) Genel Sekreteri Taleb Rifai, Uluslararası Çalışma Örgütü Yönetim ve Reformdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Greg Vines, ortak basın açıklaması yaptı.
Birleşmiş Milletler(BM) Dünya Turizm Örgütü(UNWTO) Genel Sekreteri Taleb Rifai, toplantıda bakanlar nezdinde yatırım, büyüme uygulama ve kapsamalılık konularının ele alındığını söyledi.
Özellikle bu kavramların turizmde geliştiğini aktaran Rifai, “Kapasite ve istihdamı ele aldık. Kadınlar ve gençler arasındaki istihdam ve eşitlikleri ele aldık. Turizm dünyada her on bir, işin birini temsil ediyor. Dinamik bir sektör. Bakanlar kadınlar ve çocuklar için iş ihtiyacı olduğunu ve sektörde kadınların önemini vurguladı. Kamu ve özel sektör arasında daha güçlü bağların kurulması istendi” dedi.
Gelişmekte olan ülkeler ile G20 ülkeleri arasında bağın kurulmasının önemli olduğunun altını çizen Rifai, “Turizm kıtalar arası bir aktivitedir. Kobiler arasında bir işbirliği ve onların ekonomiye katkıda bulunmasından bahsedildi. Bakanlar verilerin toplanmasının yani istatistiki bilgilerin önemine değindi. En başarılı, en güzel, en odaklanmış toplantılardan biriydi. Ev sahiplerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“GENÇLER VE KADINLAR TURİZM İÇİN CAZİP GÖRÜLMELİ”
Uluslararası Çalışma Örgütü Yönetim ve Reformdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Greg Vines, turizmin güçlü bir çarpan etkisi bulunduğunun altını çizerek, tarım,enerji ulaşım, inşaat ve istihdam alanları ile yakından ilgisi olduğunu söyledi.
Turizmin bu sektörler için itici bir güç olduğunu kaydeden Vines, "Turizm sanayindeki algı önemlidir. Gençler ve kadınlar turizm için cazip görebilmeli, İLO prensiplerine yakın çalışması sağlanmalıdır. İşin oluşturulmasından değil, kaliteli iş olmasını istiyoruz. Devlet ve özel sektör sendikaların bir araya getirilip birlikte çalışmalı, birlikte müzakerelerde bulunulmalı, ödeme ve düzenleme konuları önemlidir. Evrenselde bir taahhüt var. Birbirimizle ilgili konularda iş birliği yapmamız gereğini taahhüde bulunmalıyız" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Bakan Topçu ise, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı çerçevesinde, bakanlığın ev sahipliğinde düzenlen 6. Turizm Bakanları Toplantısı’nın başarıyla tamamlandığını kaydetti.
6. T20 Turizm Bakanları Toplantısı’nın, uluslararası seyahatin kolaylaştırılması, turizm alanında istihdam hacminin genişletilmesi ve yeni istihdam alanlarının oluşturulması, ülke sınırları içinde ve ülkeler arası platformlarda rekabetin dengelenmesi gibi hususlarda politikalar oluşturarak, turizmin küresel, ekonomik ve sosyal kalkınmadaki rolünün maksimum düzeye erişmesine katkı sağlayacağını aktaran Bakan Topçu, “Turizm alanında gerçekleştirdiğimiz bu buluşma, daha önceki toplantılarda öngörüldüğü üzere, ülkelerimiz arasında gerçekleştirilecek ortak eylemlerle, G-20’nin öngördüğü çabaların kapsamını genişletecek ve sağlam büyümeyi güvence altına almaya yönelik önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
“11 İSTİHDAMIN BİRİ TURİZMLE BAĞLANTILI”
Topçu, şöyle devam etti: "Dünya Turizm Örgütü’nün 2014 verilerine göre turist sayısının 1 milyar 133 bin, gelirin ise 1.246 milyar dolara ulaştığı görülecektir. Turizm sektörü doğrudan yada dolaylı olarak 185 çeşit ekonomik aktiviteye katkıda bulunuyor. Bugün her 11 istihdamdan biri turizmle ilgili ve bağlantılıdır. Turizm 2014 yılında ülkelerin gayri safi milli hasılalarında yüzde 3.1’ini oluştururken bu rakam 2015 de yüzde 3.7’ye ulaşması bekleniyor. Ülkemiz için 2014 turizm gelirleri GSMH’nin yüzde 4.2’sini oluşturur. Bu rakamlar turizmin ulusal ekonomilere yaptığı katkıyı göstermektedir. Kobiler ve istihdam konusunu toplantıda ele aldık."
“HASSASİYETLE DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN SEKTÖR”
Turizm ekonomik kalkınmanın yanı sıra kültürler arası diyalog, kültürel mirasın korunması, çevre duyarlılığı teknolojik gelişmelerle yakından ilgili olduğunu kaydeden Bakan Topçu, “Tüm ülkelerin dikkatle değerlendirmesi gereken bir sektördür. Tüm ülkelerin hassasiyetle değerlendirmesi gereken bir fırsattır. İnsanlığın çıkarına yönelik yeni stratejiler geliştirerek ve bunları uygulamak olmalıdır. Bizlerin hedefi yeni hizmet ve fırsat oluşturmak, uluslararası karar mekanizmalarında güçlü bir temsil sağlamak, doğal ve kültürel mirasın korunmasını teşvik etmek, insanımızın yaşam standardını yükseltmektir” dedi.
Turizmde Kadın Ve Gençlerin Önü Açılacak
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, dünyada 2014 verilerine göre turist sayısının 1 milyar 133 bin olduğunu belirterek, “Elde edilen gelirin 1.246 milyar dolara ulaştığı görülecektir. Turizm sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak 185 çeşit ekonomik aktiviteye katkıda bulunuyor. Bugün her 11 istihdamdan biri turizmle ilgili ve bağlantılıdır. Ülkemiz için 2014 turizm gelirleri GSMH’nin yüzde 4.2’sini oluşturur” dedi.