Turizmde Yeni Rota 'Türk-Anadolu Mutfağı'

İstanbul Rehberler Odası (İRO) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Bornovalı, son zamanlarda sadece tadım konulu turlar yapıldığını belirterek, turistlerin gün boyu turistik amaçla değil sokak aralarında yerel halk için üretilen gıdaların tadımını yaparak değişik semtleri gezdiğini kaydetti.

Bornovalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin İstanbul'a ilgisinin çok büyük olduğunu belirterek, standart klasik tur programlarında bulunan yerler dışında, yerli ve yabancı turistlerin değişen taleplerine, seyahat motivasyonlarına, pazara, turistlerin beklentisine, turist profiline ya da piyasaya bağlı olarak değişiklik gösterecek şekilde kente gelenlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri yerlerin değişebildiğini aktardı.

Bu durumun kimi zaman geliş şekillerine bağlı olabildiğine işaret eden Bornovalı, "Örneğin gemi turlarıyla kente uğrayanların genel tercihi yakın çevre gezileri ve alışveriş imkanı olan yerler. Genel olarak tur programlarının tanıtım içeriğinde de yer aldığı gibi tarihi, coğrafi, kültürel bakımdan önemli yerler, iyi yemek, iyi fiyat-hizmet ilişkisine sahip olan mekanlar ziyaret edilmektedir" dedi.

Yabancı turistlerin geldiği ülkeler ve o ülkelerde Türkiye ile ilgili yapılan bilgilendirmenin, ilgiyi birdenbire değiştirebildiğini kaydeden Bornovalı, çok satan bir kitap ya da çok izlenen bir filmin de uzun süreli etkisinin olabileceğini vurguladı.

Sedat Bornovalı, şunları kaydetti:

"Her turist, ziyaret ettiği yerin mutfağını tanımak, yemeklerinden tatmak ister. Buna bağlı olarak da özellikle Türk-Anadolu mutfağı ağırlıklı yerlerin daha çok tercih edildiğini söyleyebilirim. Son zamanlarda yabancılara yönelik sadece tadım konulu turlar yapılmakta ve sayıları giderek artmakta. Gün boyu turistik amaçla değil sokak aralarında yerel halk için üretilen gıdaların tadımını yaparak değişik semtleri gezmekteler. Bu gibi turların yapılabilmesi rehberler için bir ya da birkaç gün fazla çalışma, kent için de turistin kalış süresinin artması, dolayısıyla da daha yoğun katma değer anlamına geliyor.

Bu turlarda farklı peynir çeşitleriyle bir kahvaltı, başka ürünlerle bir ara kahvaltı, ayak üstü kömürde dönerle hafif öğle yemeği, bazısı ayakta bazısı oturarak yenilen atıştırmalıklarla geçen öğleden sonra saatleri normal sayılmakta. Gün içinde birden fazla ufak tefek tatlı yemek üzere masaya oturan, mevsimine göre boza, salep, demirhindi şerbeti, şıra, ayran, şalgam suyu, zahter gibi içecekleri ömründe ilk kez tadan, ömründe ilk kez balı peteğiyle burada tükettiğini söyleyen, bunları sosyal medyada uzun uzun paylaşan bir turist nesli ortaya çıkmakta..."

- "500'ün üzerinde rehbere 10 ayrı rotayı içeren uzmanlaşma eğitimi verdik"

İRO Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Bornovalı, Oda'nın Türkiye'nin ilk ve en köklü rehber örgütlenmesi olduğunu belirterek, hem turizm tüketicisinin değişen taleplerini karşılamak, yeni turizm ürünleri oluşturarak, turizm ve ekonomiye katkı sağlamak hem de turizm tüketicisine konusunda eğitim almış profesyonel turist rehberleri aracılığıyla hizmet sunmak amacıyla çok sayıda proje, eğitim ve çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanması için kültür turizmine mutlaka önem verilmesi, desteklenmesi ve alternatiflerin yaratılması gerektiğini vurgulayan Bornovalı, yüzlerce rehberin yakından tanıdıkları İstanbul hakkında 30 gün boyunca yoğunlaştırılmış yeni bilgiler almasını sağladıklarını dile getirdi.

"Sürdürülebilir Turizm için Alternatif Tur Rotaları" projesiyle 500'ün üzerinde rehbere 10 ayrı rotayı içeren uzmanlaşma eğitimi verdiklerini anlatan Bornovalı, rehberlerin, Bizans İstanbul'u, Osmanlı İstanbul'u, İstanbul'da mimari, ticari yapılar, su yapıları, İstanbul'da Musevi Mirası, İstanbul'da İslam, İstanbul'da Hristiyanlık, İstanbul'da yalılar ve kuş gözlemciliği temalı programlarda teorik ve uygulamalı eğitim aldığını dile getirdi.

Uzmanlık eğitimi verilen rotalarla ilgili bilgi, harita ve fotoğraflar içeren tanıtım kiti hazırlayarak, turizm kurum ve kuruluşları, seyahat acenteleri, oteller, restoranlar ve rehberlere dağıttıklarını, son dönemde benzer hedeflerle TURİNG tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul için yeni bir kültür ürünü yaratmak amacıyla yürütülen "Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi"ne destek verdiklerini dile getiren Bornovalı, proje kapsamında eğitim alan yetkin rehberler yetiştirilmesini sağladıklarını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile