Turizmin Kale'si Olacak

Turizmin Kale'si Olacak

Elazig’daki 6.8 büyüklügündeki Sivrice depreminden ciddi sekilde etkilenen Malatya’nin Kale ilçesinde bir yandan yeni deprem konutlari insa edilirken, diger yandan ise ilçe turizm ve cazibe merkezi olma yolunda önemli adimlar atiliyor

Yaklasik bir yil önce göreve baslayan Kale Kaymakami Abdulselam Biçak, hem deprem sonrasi hem korona virüs süreci hakkinda açiklamalarda bulundu. Depremin ardindan pandemi sürecinin islerini zorlastirdigini, ancak devletin bütün birimleriyle vatandaslara yardimci olduklarini ifade eden Biçak, “Imkanlarimizin yettigi ölçüde herkese esit bir sekilde, ayni anda ve mümkün olan kisa sürede islerin görülmesi için çalisiyoruz” dedi.

24 Ocak 2020’de yasanan Sivrice depreminin yikiciligini hissettirdigi ilçelerden biri olan Malatya’nin Kale ilçesinde bir yandan hasarli yapilar yikilmaya devam ederken, bir yandan da TOKI tarafindan yapilan deprem konutlarinda yeni yasamlar basladi.

Depremin ardindan baslatilan dönüsüm çalismalari ile ilgili bilgiler veren Kale Kaymakami Abdulselam Biçak, daha önce bin adet hasarli evin yikildigini söyledi.

Suanda tespit edilen hasarli evlerin yikimina basladiklarini ifade eden Biçak, “Yeni konut almasina ragmen vatandas konutlarindan vazgeçmiyor. Ciddi bir zorlugu var. Bir de pandemi süreci var isimizi zorlastiran. Pandeminin de baslamasiyla konutlarin yapimi aksadi, konteyner dagitimi aksadi. Vatandas ciddi anlamda magdur oldu. Tabi bu zorlu bir süreç. Herkes isini aninda bitirilmesini istiyor. Herkese esit bir sekilde herkese ayni anda mümkün olan kisa sürede isinin görülmesi için çalisiyoruz. Evinin yapilmasi, ahirinin yikilmasi bunlari hep dengede götürmeye çalisiyoruz. Imkanlarimizin yettigi ölçüde yapmaya çalisiyoruz. Sayin Valimiz sag olsun her zaman arkamizda. Belediye baskanimizla çok uyumlu çalisiyoruz. Hem büyüksehir hem de ilçe belediyesinin bütün imkanlar 7- 24 emrimizde kullaniyoruz. Sürecin kanuni bekleme süreleri, pandeminin etkisi var” ifadelerine yer verdi.

“Hak sahiplerini büyük çogunluguna evleri teslim edildi”

Depremin üzerinde bir buçuk yil geçtigini ve çok ciddi asama kaydettiklerini de belirten Kaymakam Biçak, suanda Kale’de yaklasik 800 deprem konutun bittigini ve bunlarin 439 tanesinin çok katli oldugunu söyledi.

Yaklasik 300 köy konutunun da insa edildigini aktaran Biçak, “Hak sahiplerini büyük çogunluguna evleri teslim edildi. Bunlarin yüzde 60’inda vatandasimiz oturuyor. Hatta bunlari 3 ay önce teslim ettik. Kimseyi magdur etmedik. Konteyner verildi.

Elektrik, su baglandi. O imkanlara sahip olamayan yasli vatandasin bir kismini konteyner kentten bakim evine yerlestirdik. Pandemide kabul edilmemesine ragmen imkanlarimizi zorlayarak yerlestirdik. Valiligin otele yerlestirdikleri oldu. Kira yardiminda bulunduk. Elimizden geldigince kimseyi magdur etmemeye çalistik. Devlet bütün kurumlariyla çalisti. AFAD ayri çalisti, Çevre Sehircilik, Emniyet, Jandarma hepsi ayri ayri çalisti. Kimse görev ayrimi yapmadi. Bütün kurumlar dört dörtlük çalisti. Herkes iyi niyetle çalisti. Kale yeni bir görünüme kavustu” seklinde konustu.

“Kale için ufak dokunuslar bile çok sey ifade edecek”

Malatya-Elazig güzergahinda bulunmasi ve baraj gölüne de sifir olmasi nedeniyle ilçenin turizm açisindan da büyümesi adina çok ciddi yatirimcilarla görüstüklerini belirten Kaymakam Biçak, “Kale için ufak dokunuslar bile çok sey ifade edecek. Imar belediye baskanini vizyon projelerinden biriydi. Insanlar ruhsat basvurusu yapmadan eski usul kendi arazisi üzerinde ev yapiyor. Bunlar dikkat etmedigimiz zaman da depremlerde bu acilar yasiyoruz. Beton kalitesine dikkat edilmedigi zaman herkesin bir sanati herkesin biri isi, bir meslegi var. Insaat mühendisi, mimarlar bosuna mezun olmuyor. Demir, çimento kalitesini bilmiyoruz. Bunu isin ehline vermek lazim” dedi.

“TOKI binalarinin altina 17 dükkan yapildi”

Gençlik ve Spor Bakanligi tarafindan ilçeye Gençlik Merkezi yapildigini da ifade eden Biçak, “Deprem aci bir seydi ama en iyi sekilde durumu degerlendirmek gerekiyor. Suan iyi bir noktadayiz. Dükkan yokken TOKI binalarinin altina 17 dükkan yapildi. Bunlarin vatandasla bulusturulmasiyla terzi, kasap, çarsisi, pazari olacak. Kale’nin merkezi tamamen dericilik, büyük deri firmalarimiz var. Deri sektörüne yön veren insanlar var. Hayirsever insanlar her konuda bizim arkamizdalar. Birçok projede desteleri de oluyor” diye konustu.

Kale ilçenin tek dezavantajinin daginik yapilasma oldugunu da ifade eden Biçak, ilçedeki ögrencilerin yaklasik yüzde 70’inin tasimali egitim ile baska okullara gittigini söyledi.

Bu durumun ögrenci ve ögretmenleri de olumsuz etkiledigini belirten Biçak, “Kale’de yasayan bir vatandas Malatya merkezden daha çabuk havalimanina ulasim sagliyor. Elazig havaalani buraya yaklasik 40 dakika. Malatya merkeze ulasim çok kolay ve yakin” dedi.

“Eger basarirsak 60 dönüm çilek ekecegiz”

Kale’de Kalkinma Ajansiyla birlikte bir proje hazirladiklarini da dile getiren Kaymakam Biçak, “1 milyon TL’ye yakin bir projemiz onaylandi. Eger basarirsak 60 dönüm çilek ekecegiz. Güçlü bir kadin kooperatifi kurduk. 60 dönüm çilek ekilecek. Bunun içerisine çilek ekim makinalari, naylon çeken, ayiran, bölen seyleri aliyoruz. Sartlarimiz da var bunlari Kale halkinin hizmetine cüzi fiyatlarla verecekler. Kendi fidemizi kendimiz yetistirecegiz. En büyük maliyet fide zaman içerisinde Kale’de Elazig’a olsun Malatya’ya olsun bölgeye fide satacak bir yer haline getirecegiz. Çok ciddi bir çilek üretim merkezi haline gelebiliriz. Baska bir projemiz daha var. Bir çiftçimize özel bir tür keçi getirdim. Üretime baslattiriyoruz. Biz üründen ve üreticide eminiz vatandasin kazanmasi bizim için çok önemli. Vatandas buradan para kazanmaya baslayinca vatandaslarda gelecek. Çilekte de ayni seyler geçerli.” seklinde konustu.

Kale ilçesinde çok sey degisecegini vurgulayan Biçak, konusmasini söyle sürdürdü, “Bunlar bir baslangiç. Kale bir yola girdi, bu 3- 5 yili bulabilir. Gençlik merkezi ögrencileri ve gençleri çekmek için çok ciddi bir yatirim. Tüm Kale’nin gençleri burada da toplanabilir. Burada toplanirlarsa çocuklarin yeme ihtiyaci, alisveris ihtiyaci olacak bu dükkanlar onlara hizmet edecek. Bunlar bir döngü içerisinde olacak. Kirsal bir ilçeydik. Sehirlesmeye adim adim basliyoruz. Bu belli bir süreyi bulabilir”

“Suanda vaka sayilarimiz düsük”

Ilçedeki korona virüs ile mücadele de asi çalismalarina da deginen Biçak, “Covid asilama oranimiz yüzde 75 seviyelerinde. Nüfusumuzun çogu yasli. Asilama ilk basladigi zamanlarda evde asilama vardi. Zaman zaman aktif olmayan saglik ocaklarini açip hizmete soktuk. Özellikle bashekimimiz kapi kapi gezip ikna etmeye çalisti. Covid vakalarinda bizim kendiliginden sosyal mesafesi olan bir ilçeyiz. Toplanma alanimiz yok. Vakalarin çogu Malatya ve yazin basinda Istanbul kaynakli oluyor. Suanda vaka sayilarimiz düsük. Insallah tez zamanda dünya olarak bu illetten kurtuluruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile