Antalya Ticaret İl Müdürlüğü, Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü, Muratpaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası personelleri Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde esnaflara etiket denetimi gerçekleştirdi. Ekipler ilk olarak Antalya’nın Dönerciler Çarşısı esnafına denetim gerçekleştirdi. Ekipler girdikleri dükkan ve mağazalarda ürünlerin etiketlerinin olup olmadığını incelerken, eksiklik olan dükkanlara uyarıda bulundu. Ekipler, ürünleri ve menüleri incelerken yapılması gerekenleri esnaflara bir bir anlatırken, prosedür kağıtları da vermeyi ihmal etmedi. İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, eksiği olmayan ve etiketlerin tam olduğu dükkanlara da uygunluk tutanağı verdiler. Ekipler, aynı anda Kazım Özalp Caddesi ve Güllük Caddesi üzerindeki mağaza ve dükkanlarında da etiket denetimi gerçekleştirdi. Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, turizmin fazla olduğu ilçelerde etiket konusunda çok fazla şikayet aldıklarını söyledi.
“3 ayrı grup oluşturduk”
3 ayrı grup halinde ekiplerin etiket denetimi yapacağını ifade eden Seval Dizerkonca, “6502 tüketicinin korunması hakkındaki kanun çerçevesinde Antalya’da Muratpaşa ilçemizde etiket denetimi başlattık. 19 ilçemizde de bu denetimleri sürdüreceğiz. Burada tüketicinin korunması ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak çalışıyoruz. Son gülerde de etiketlerle ilgili bakanlığımıza çok sayıda şikayet artmasından dolayı, denetimlerimizi arttırdık. Rutin çalışmalarımızı sürekli yapıyorduk. Her bir grup 4 kişiden oluşacak şekilde 3 ayrı grup oluşturduk. Bunlar tüm esnafta etiket denetimi yapacak” dedi.
“Binlerce şikayet geliyor”
Bütün vatandaşların tüketici olduğunu ve raftaki fiyat ile kasadaki fiyata dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Dizerkonca, “Bununla ilgili binlerce şikayet geliyor. Tüketici Türkiye daha da bilinçlendi. Bilinçli tüketici demek, bizim gelişmişliğimizin bir göstergesidir. Antalya’da da bunun daha tanınırlığını ve bilinirliliğini arttırmak için farkındalık çalışmalarını sürekli yapıyoruz. Etiketlerde vatandaşların bilmesi gereken konular var. Devlet olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. AVM’ye gittiğiniz zaman bir şeyler aldıktan sonra ben ne aldım da bu kadar ödedim diyoruz. Çünkü raftaki fiyat 3 TL ise, kasada fiyat 5 TL oluyor. Vatandaşlar lütfen buna dikkat etsinler” şeklinde konuştu.
“Raftaki fiyatı ödemekte ısrar edin”
Raftaki fiyat ile kasadaki fiyatın farklı çıkması durumunda vatandaşların ısrarla raftaki fiyatın geçerli olduğunu dile getirmesi gerektiğini söyleyen Seval Dizerkonca, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Vatandaşlar orada kanun bana verdiği hak, raftaki fiyatı ödemek. Bunun üzerine gitsinler. Raftaki fiyatı ödemekte ısrarcı olsunlar. Zaten AVM’lerin hepsi bunu biliyorlar. Israrcı olursanız raftaki fiyatı almak zorundalar. Almazlarsa fotoğraflayın ve hemen bizim Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın sitesinden o fotoğrafla birlikte bir dilekçe yazın, ya da gelin Antalya İl Ticaret Müdürlüğüne ücretsiz dilekçe yazın. Sonrasını da bize bıraksınlar. Çünkü tüketici haklarını korumak bizim görevimiz. Bütün şehirlerde genellikle bu çok yapılıyor. Bu durum büyük restoranlardan tutun, AVM’lere aldı başını gidiyor. Bakanlığımız da bununun için denetimlerini arttırdı.”
“Turizmin olduğu ilçelerde etiketle ilgili çok şikayet alıyoruz”
Bugün yapılacak olan denetimin sabah alınmış bir karar olduğunu ve Muratpaşa ilçesinde yapılacağını dile getiren Antalya İl Ticaret Müdürü Seval Dizerkonca, etiketle ilgili turizmin çok olduğu ilçelerden kendilerine çok sayıda şikayetin geldiğini söyledi.
Dizerkonca, “Her ürünün üzerinde etiket var mı? Ürün koymuşsunuz ama üzerine etiket koymamışsınız. Kafasının estiği şekilde fiyat belirliyor. Yabancı da olsa Türk’te olsa ürünün üzerinde fiyatı olmak zorunda ki, insanlar da ona göre hareket etsin. Örnek verecek olursak, Türk’e 10 TL olan bir ürün, turiste 10 Euro oluyor. Aradaki farkı düşünebiliyor musunuz? Onlarda bizim burada misafirlerimiz, gelip burada bize katkı sağlıyorlar. Onlarında hakkını savunmak için bu durum çok önemli. Turizmle ilgili ilçelerde biz çok şikayet geliyor. Vatandaşlar bu konuda bize yardımcı olsunlar ve bu durumu bize şikayet etsinler. Biz gerekli işlemleri bakanlık olarak yapıyoruz” dedi.
“En çok şikayet AVM ve zincir mağazalardan geliyor”
En çok şikayetin AVM ve zincir mağazalardan geldiğini ifade eden Dizerkonca, konuşmasını şöyle tamamladı: “Restorana ya da bir kafeye gittiğiniz zaman elinizdeki menü ile fiyatlar aynı ama kasaya gittiğiniz zaman menü de 3 TL yazan çayın fiyatı 4 TL ya da 4,5 TL olarak alabiliyorlar. Çok içtiğiniz için siz o esnada anlamıyorsunuz. Bunu da en çok öğrenciler bize şikayet ediyor. Çünkü öğrenciler fiyatlara bakıyor. Bu konuda herkesi duyarlılığa davet ediyorum ki esnaflarda bu şekilde kendini düzeltsin.”
Turizmin Olduğu İlçelerde 'Etiket' Şikayeti Çok Fazla
Antalya Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri Muratpaşa ilçesinde etiket denetimi gerçekleştirdi. Antalya İl Ticaret Müdürü Seval Dizerkonca, “Ürün koymuşsunuz ama üzerine etiket koymamışsınız. Kafasının estiği şekilde fiyat belirliyor. Yabancı da olsa, Türk’te olsa ürünün üzerinde fiyatı olmak zorunda ki, insanlar da ona göre hareket etsin. Örnek verecek olursak, Türk’e 10 TL olan bir ürün, turiste 10 Euro oluyor. Aradaki farkı düşünebiliyor musunuz? Onlarda bizim burada misafirlerimiz, gelip burada bize katkı sağlıyorlar. Onlarında hakkını savunmak için bu durum çok önemli. Turizmle ilgili ilçelerde biz çok şikayet geliyor. Vatandaşlar bu konuda bize yardımcı olsunlar ve bu durumu bize şikayet etsinler” dedi.