Türk-alman Biyogaz Projesi'nde İmzalar Atıldı

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Almanya Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı'nın işbirliği ile yapılan, Almanya Uluslalararası İşbirliği Kurumu'nca örnek biyogaz projesi seçilen Çiçekdağı İlci Tarım İşletmesi Biyogaz Tesisi'nde imzalar atıldı.

İlci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nedim İlci, GİZ Proje Direktörü Ulrizch Stöhr ve GİZ Türkiye Direktörü Dr. Gülay Yaşın arasında imzalanan protokol ile proje başladı.

İlci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nedim İlci, tören öncesi yaptığı konuşmada, 2004 yılında TİGEM'den 30 yıllığına kiraladıkları tesisi, tarım ve hayvancılık alanında modern bir işletmeye dönüştürdüklerini söyledi.

İşletmede modern tarım teknikleri kullandıklarını belirten İlci, 7 bin 500 dekar tarım alanını sulamaya açtıklarını kaydetti.

İşletmede, hayvancılığa da önem verdiklerini anlatan İlci, 3 bin 200 baş hayvan kapasitesiyle günlük 30 ton civarında süt elde ettiklerini, sütün 17-18 tonunu bir başka firmaya verdiklerini, geri kalanını kendi tesislerinde değerlendirdiklerini kaydetti.

Biyogaz tesisiyle işletmenin enerji ihtiyacının karşılanacağını anlatan İlci, ''Hayvan atıklarını değerlendirerek tarım arazilerinde organik gübre olarak değerlendirileceğiz. Tesisin, bölge tarımına önemli katkıları olacak.'' dedi.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı da bu tür projelerin Kırşehir ve Yozgat'taki göçü önleyeceğini belirtti.

Yazıcı, köylerde hayvan atıklarının kanalizasyona verildiğini, tesisin yörede örnek teşkil edeceğini kaydetti.

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ise söz konusu projeden Türkiye'de 2 tane olduğunu hatırlatarak, hem çevre kirliliğinin önlenmesi hem de enerji ihtiyacının karşılanması noktasında tesisin önem arzettiğini söyledi.

Çakacak, ''Tesisle toprağın, tarımın verimi artacak organik gübre elde edilecek.'' şeklinde konuştu.

Proje Direktörü Ulrich Stöhr Grabowski de biyogazın önemli faydaları olduğunu belirterek, organik gübrede kullanılmasıyla da tarım arazilerine katkısı olacağını vurguladı.
Bir inekten 24 saat elektrik sağlanabileceğini kaydeden Grabowski, daha fazla hayvan düşünüldüğünde önemli derecede enerji açığının kapayacağını kaydetti.

Almanya Uluslararası İşbirliği Kurumu Türkiye Direktörü Gülay Yaşın ise Türkiye'de tarımsal atık poroblemi için Almanya'nın teknik bilgi desteği verdiğini ve tarımsal atık problemini de biyogaz tesisiyle çözdüklerini vurguladı. Türkiye'de 4 bin 500 tesis için potansiyel olduğunu anlatan Yaşın, Türkiye'de birçok işletmenin biyogaz tesis için başvurduğunu anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş da Türkiye'de atıkların altın değerinde olduğunu kaydetti.

Baş, ''Türkiye'de atıklar sayesinde enerji ihtiyacının yüzde 6'sını oluşturacak bir potansiyel var.'' diye ifade etti.

Konuşmaların ardından imza töreni gerçekleşti. Törene, AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Milletvekili Muzaffer Aslan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam ve diğer yetkililer katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile