Türk-Alman üniversitesi kuruluyor

Türk-Alman üniversitesi kuruluyor

TBMM Genel Kurulunda, Türk-Alman Üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerine başlandı

Tasarının tümü üzerinde CHP grubu adına söz alan Sinop Milletvekili Engin Altay da düzenlemenin, yakında Türkiye’yi ziyaret edecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’e "jest olsun" diye bugün getirildiğini savundu. Malkel’in, Türkiye’nin AB üyeliği süreci ile ilgili yaklaşımını anlatan Altay, "Bence Merkel bu jesti hiç hak etmiyor" dedi. Altay, Türk-Alman üniversitesinin aslında önce Almanya’da kurulması gerektiğini, çünkü bu ülkede 3 milyon Türkün yaşadığını kaydetti.

Türkiye’de her dönem üniversiteden mezun olup da iş bulamayan gençlerin tartışıldığını belirten Altay, "Böyle giderse 2020 yılında, arzuhalcilik yapan hukukçuları tartışacağız" dedi. Altay, görev iş bekleyen öğretmen adayları ve onların ailelerinin içinde bulunduğu sosyal durumun iyi irdelenmesi gerektiğini kaydederek, bu konunun çözümüne öncelik verilmesini istedi.

MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen de Türkiye’de eğitim ekonomisi konusunda ciddi çalışma yapılmadığını söyledi. Melen, yüksek düzeyde eğitimli insan yetiştirilmesi, bu kapsamda özellikle İngilizce konusunun öneminin kavranması gerektiğini ifade etti. AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü ise yüksek öğretimde akademik özgürlük ve üniversitelerin özerkliğinin önemine işaret etti.

Güçlü, 1981 ile 2010 yılları mukayese edildiğinde üniversite sayısının 7, öğretim elemanı sayısının 5, öğrenci sayısının 10 kat arttığını söyledi. Güçlü, Mili Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün, özellikle öğretim elemanı sayısının artırılması konusu üzerinde durması gerektiğini, yurtdışında lisansüstü eğitim gören öğrencilerin bu kapsamda yararlı olacağını dile getirdi.

Şahsı adına konuşan MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, üniversitenin kurulmasını olumlu bulduklarını dile getirerek, "Ancak Almanya’da da kurulmasını isterdik" dedi.

Almanya’da yaşayan vatandaşların 4. kuşağa ulaştığını, son kuşağın Türkçe’yi zor konuştuğunu ifade eden Asil, "Bu da Almanya’da da bir üniversite kurulması ihtiyacını ortaya koyuyor. Orada da bir üniversite kurulması bizi mutlu ederdi" dedi.

-BAKAN ÇUBUKÇU-
Hükümet adına söz alan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, üniversitenin kurulmasının Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, Alman üniversite ve sanayi birikimini Türkiye’ye kazandırmak bakımından yararlar sağlayacağını söyledi.

Almanya’da çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığına işaret eden Çubukçu, eğitim alanındaki işbirliğinin bu bakımdan taşıdığı önemi işaret etti.

Çubukçu, üniversitenin iki ülke arasında imzalan anlaşma gereğince kurulduğunu anımsatarak, "Pazartesi günü ülkemizi ziyaret edecek olan Alman Başbakanı Sayın Merkel’in ziyareti nedeniyle değil, anlaşma çerçevesinde bu
üniversite kuruluyor" dedi.

Üniversite hakkında bilgiler veren Çubukçu, öğrenci alımında Türkiye’de Almanca eğitim veren ve Almanca ders programı uygulayan liselerden mezun olan Türk öğrenciler için yarı oranında kontenjan ayrılacağını dile getirdi.

Daha önce kurulan Galatasaray Üniversitesinde de aynı kontenjanların söz konusu olduğunu, bunun yeni bir durum olmadığını anlatan Çubukçu, "Bu üniversitenin bir Türk devlet üniversitesi olduğunu söylemek isterim. Üniversitenin yüksek öğretim sistemimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Almanya’da da bir Türk-Almlan üniversitesinin kurulması gerektiğini de belirten Çubukçu, bu konuda girişimlerde bulunduklarını söyledi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, çalışma süresinin tamamlanması nedeniyle, yarın saat 13.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile