Türk - Amerikan Toplulukları bugün ABD Temsilciler Meclisinde gündeme gelmesi beklenen Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının Kongre'de hayır oyu alması çerçevesinde mektup yollamaya devam ediyor. Amerika'da Türkiye'nin siyasi çıkarlarını savunan gruplar ve Türk-Amerikan dernekleri tasarıya karşı imza toplayarak, telefonlar açarak çaba gösteriyor.
ABD Azerbaycanlıları Birliği Başkanı Bedir Memmedli, soykırım tasarısına ilişkin topluluklar olarak bir araya geldiklerini ve Kongre üyelerine mektuplar yollayarak tasarıyla ilgili endişelerini paylaştıklarını belirtti.
Türk Amerikan Dernekleri Kurulu Başkanı (ATAA) Günay Evinç ise diğer Türk -Amerikan çatı kuruluşlarıyla birlikte Cuma günü itibariyle devreye geçtiklerini ve topladıkları imzaları mektupla her kongre üyesine genel kurulda hayır oyu kullanmaları üzerine yolladıklarını ifade etti. Yolladıkları mektubun içeriğinde 3 ana maddeye değindiklerini bildiren Evinç, birinci olarak ermeni soykırımının tarihsel bir konu olarak mecliste ele alınmaması gerektiğini belirterek kongre üyelerinin politikacı olduklarını
hatırlattı. İkinci olarak soykırım suçlamasının hukukla belirlenen hukuk sürecinde öne sürülen bir suç olduğunu ele alan Evinç, "Meclis yargıç koltuğuna oturmamalı" dedi. Meclis'in yargıç koltuğuna oturtulduğunu savunan Evinç, Ermeni lobisinin etkisi altında kalan meclisin bu konuda da adil olamayacağını bildirdi. Üçüncü madde olarak, ABD'nin kendi irtibasını düzeltmek zorunda olduğunu ifade etti. ABD'nin Müslümanlara karşı anti-terör operasyonlarının genel olduğunu söyleyerek "Yaş ta yandı kuruyla"
şeklinde konuştu. ABD'nin kendi irtibasını Müslüman dünyasında düzeltmek zorunda kaldığını belirterek Meclis'in yargıç koltuğuna oturtulmasına izin vermemesi gerektiğini dile getirdi.
Evinç, Ermenistan ve Türkiye'nin kendi problemlerini diyalog ve ilim içinde, tarafsız şekilde bir komisyon halinde çözebileceğini belirtti. Federal devlet'in bunu desteklediğini ifade eden Evinç, Meclis'in Ermeni tasarısıyla ilgili oylama yapmasının Federal devletle çakışma içine girmesine neden olabileceğini ifade ederek "ABD'nin milli çıkarları tehdit altına girer" dedi.
Erinç, "Böyle bir tasarıdan olumlu bir etki çıkmaz" ifadesinde bulunarak Meclis'in bu çerçevede Beyaz Saray'a, Pentagon'a, İstihbarata, Milli Güvenlik Kurulu'na ve ABD'nin milli çıkarlarına federal pozisyonda saygı göstermesi gerektiğini vurguladı. Erinç, 3 başlık altında toplanan konuları içeren mektubu herkesin imzalayarak yolladığını bildirerek gelecek 10 yılın Türk - Amerikan ilişkileri için önemli olduğunu bildirdi.
Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy ise Ermeni soykırımı tasarısının Meclis'e getirilmemesi gerektiğini savunarak bunun doğru olmadığını belirtti. McCurdy, sadece tarihin bir kısmını yansıtan bu durumun adil olmadığını ifade etti.
252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısı 4 Mart günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda 22'ye karşı 23 oyla kıl payı onaylanmıştı. Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tarafından onaylanmaması için Türk - Amerikan toplum liderleri çaba göstermeye devam ediyor. Hem yerel hem federal seviyede kongre üyelerine gönderilen mektupların Cuma günü itibariyle başlanıldığı ve hedeflenen mektup sayısının 10bine ulaşması bekleniyor. Ermeni tasarılarına 1915'ten beri 11 tasarı geldi. Bu tasarılardan 6 sı
oylamadan geçti, 5'i ise geçemedi. Geçemeyen 5 tasarı içerisinde soykırım ibaresi bulunması nedeniyle geçememiştir. 12'nci olan bu tasarının da içerisinde soykırım kelimesini bulundurması nedeniyle ABD tarafından geçirilmemesi ön görülüyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıyı Genel Kurul'un oyuna bugün sunacağı bekleniyor.
Türk - Amerikan Topluluklarından Ermeni Soykırımı Tasarısına İlişkin Mektuplar Kongre Üyelerine Yollanıyor
Türk - Amerikan Toplulukları bugün ABD Temsilciler Meclisinde gündeme gelmesi beklenen Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının Kongre'de hayır oyu alması çerçevesinde mektup yollamaya devam ediyor