Türk Balikçi Tekneleri Okyanuslari Mesken Tuttu

Türk Balikçi Tekneleri Okyanuslari Mesken Tuttu

Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balikçi teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt disi sularda avcilik yapiyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da baslayan av yasaginin ardindan bazi balikçi tekneleri agirlikli olarak Atlas ve Hint Okyanusu’na yönelerek avcilik yapiyor.

Türkiye, Afrika ülkeleri basta olmak üzere 12 ülkeyle balikçilik konusunda antlasmasi yaparken, 15 ülke ile de antlasma yapmak üzere müzakereler sürüyor.

Türkiye’den yapilan uluslararasi anlasmalar kapsaminda Türk balikçi gemileri agirlikli olarak Atlas Okyanusu’nun Bati Afrika sahilleri olmak üzere Fas, Moritanya, Fildisi Sahili, Somali gibi ülkelerin sularinda tipki Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de oldugu gibi farkli balik çesitlerini avliyor.

Uluslararasi sularda avlanan gemilerin çogunlugunu Dogu Karadeniz’den giden balikçi gemileri olustururken, Türkiye su ana kadar Afrika ülkeleri basta olmak üzere 12 ülkeyle balikçilik konusunda antlasmasi yapti. 15 ülke ile anlasma yapmak üzere müzakereler devam ediyor.

Türkiye karasulari disinda onlarca balikçi teknesi, 2 binin üzerindeki tayfasi ile avlanma yaparken, son yillarda ülkemizde gerek iklimsel degisiklik gerekse çevresel faktörlerden dolayi su ürünleri avciligi üretiminde yasanan dalgalanmalar endüstriyel balikçilik yapan balikçi teknelerinin zor duruma düsmesine neden oluyor. Hem balikçilarin avlanma miktarini nispi olarak artirmak hem yeni ürün alanlari bulmak için son yillarda Türkiye su ürünleri üretiminin oldugu ülkelerle beraber ikili balikçilik antlasmalari yaparak bu dogrultuda Atlas ve Hint Okyanusu’nun yolunu tuttu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile