Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 2012 yılında ise 17 ülkede 19 gıda fuarına katılarak dünyanın etrafında dört tur atıp, yaklaşık 250 saat uçacak olan STG, Türk su ürünlerini ihracatın yıldızı yaptı. Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Türk balıklarına uçmayı öğretti, 2012 yılında 17 ülkede gerçekleştirilen 19 gıda fuarı katıldı.
2013 yılına da hızlı bir giriş yapan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 13 gıda fuarına katılmayı programladı.
2013 yılında düzenlenecek gıda fuarlarına katılım konusunda STG’nin yürüttüğü çalışmaların devam ettiğini belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, 2013 yılı içinde katılacakları fuar sayısının 2012 yılını geçmesini beklediklerini söyledi.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun kurulduğu 2008 yılından bu yana dünya genelindeki gıda fuarlarına yoğun katılım gösterdiğini ifade eden Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, en yoğun fuar katılımını 2012 yılında gerçekleştirdiklerini, 2013 yılında 2012 yılını da geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre dünya genelinde üretilen 147 milyon ton balığın yaklaşık yüzde 40’ı çiftliklerde yetiştirildiğini anlatan İşliel, “Artan nüfusla birlikte 2030 yılına kadar 40 milyon ton balığa daha ihtiyaç duyulacak. Denizlerdeki varlık giderek azalırken ihtiyacı karşılamanın tek yolu olarak çiftlik balıkçılığı gözüküyor. Avcılık ile yakalanan deniz ürünlerinin sürekli artan tüketim talebini karşılaması mümkün olmadığından yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilen üretim, talebin önemli bir bölümünü karşılıyor. Ülkemizin sahip olduğu coğrafi avantajlar, Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, hedef pazarlara yakınlığı, tür çeşitliliği, AB normlarına uygun üretim ve işleme kapasitesiyle yüksek ihracat potansiyelini en iyi biçimde değerlendirmeye çalışıyoruz. Ancak su ürünleri sektörü yarattığı katma değerle ülke ekonomisi açısından büyük bir öneme sahip olmasına rağmen henüz hak ettiği değere ulaşmış değil. Türkiye’de yeterince balık tüketilmiyor. Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kg, Japonya’da 80 kg olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 8,5 kg. Bu tüketimin büyük bölümü sahil kesimlerinde yapılıyor. İşte bu gerekçeyle ve balığın sayısız yararlarına dikkat çekmek, daha fazla tüketilmesini ve ihracatını arttırmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
AVRUPA’YA GİDEN DÖRT BALIKTAN BİRİ TÜRKİYE’DEN GİDİYOR İhracat rakamlarındaki yükselişin ana sebeplerinden birinin fuarlara katılmak ve Türk su ürünlerini dünyaya tanıtmak olduğunu kaydeden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise, “Uluslararası ticarette sözleşmelerin yüzde 40’ı fuarlarda imzalanıyor. Fuarlar ihracatımızı arttırmanın yanında, sektördeki gelişme ve yeniliklerin takibi anlamında büyük fırsatlar sunuyor. Yurtdışında katıldığımız fuarlar sektörümüzü dünyaya tanıtmak ve ihracat hedeflerimize ulaşmak için her zaman bizi desteklemektedir. Fuarlardaki ziyaretçilerin Türk su ürünlerine gösterdikleri ilgi bizi mutlu ediyor” dedi.
Türkiye’de 2000 sonrasında su ürünleri sektörünün ciddi gelişim gösterdiğini anlatan Kızıltan, sektör olarak katma değeri yüksek, işlenmiş ürünler ağırlıklı ihracatı hedeflediklerini söyledi.
Kızıltan, "2008 krizi sonrasında yetiştiricilik sektörü çok daha sağlıklı bir yapıya kavuştu. Dikey entegrasyona sahip (yavru, yem, yetiştiricilik, paketleme tesisi ve ileri işlenmiş donuk ürünler) şirketlerin sayısı hızla arttı. Yunanistan’ın kendine özgü krizi de bize olumlu yansıyor. Türk firmaları çok daha güçlü ve finansal kırılganlıktan uzak. Bu arada Avrupa’da Norveç’in ardından ikinci sıraya yükseldik, Yunanistan’ın da önüne geçtik. Ayrıca pazar çeşitliliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Halen 75 ülkeye ihracat yapılıyor, bu sayı ve tutar daha fazla nasıl artırılabilir? İşte bu çerçevede tanıtıma özel bir önem veriyoruz. İhracatta ilk üç ülke Hollanda, Almanya ve İtalya. Ürettiğimiz kültür balıklarının yüzde 37’sini ihraç ediyoruz. Bunun yanında özellikle komşu ülkelerde büyümeye çalışıyoruz. Bunun için 2013’de çok sayıda yurt dışı fuara katılmayı planlıyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimizin 1,5 milyar dolar olduğunu da özellikle söylemek isterim" diyerek sözlerine son verdi.
SU ÜRÜNLERİ TANITIM GRUBU 2013 YILI FUARLARI B.A.E./Dubai, 25 -28 Şubat 2013, Gulfood Fuarı, Belgrad/Sırbistan, 4-6 Mart 2013, Foodex Culinaria, ABD/Boston, 10-12 Mart 2013, Su Ürünleri Fuarı.
Bulgaristan/Plovdiv, 3-6 Nisan 2013, FOODTECH, Güney Kore/Seul, Nisan 2013, Seoul Seafood Show, Belçika/Brüksel, 23-25 Nisan 2013, European Seafood Exposition/ESE, Azerbaycan/Bakü, 22-24 Mayıs 2013, Worldfood Azerbaijan, Polonya/Gdansk, 22-25 Mayıs 2013, POLFISH, Rusya/Moskova, 16-19 Eylül 2013, Worldfood Moscow, Almanya/Köln, 5-9 Ekim 2013, ANUGA, Ukrayna, Kiev, WorldFood Ukraine, 30 Ekim-1 Kasım 2013, Bükreş/Romanya, 30 Ekim-3 Kasım 2013, Alimenta, Almatı/Kazakistan, 05-08 Kasım 2013, World Food Kazakistan ,
Türk Balıklarını 2013’de 13 Ülkede Görücüye Çıkacak
Türkiye’nin su ürünleri ihracatını arttırmak için yoğun bir tanıtım çalışması yürüten Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 2013 yılında 13 uluslar arası gıda fuarında Türk su ürünlerinin tanıtımını yapmak için çalışma başlattı.