Türk Bayrağına Geçiş İçin Bir Şans Daha İstiyorlar

Yabancı bayraklı yatların Türk sahipleri, Türk bayrağına geçiş yapabilmek için kendilerine bir şans daha verilmesini istiyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 4 yıl önce çıkartılan ve yabancı bayraklı gemilerin Türk bayrağına geçişini kolaylaştıran yönetmeliğin süresi 30 Kasım 2009'da doldu. Yönetmelikle Motorlu Taşıtlar Vergisinin sıfıra indirilmesi ve KDV'nin de yüzde 1'e düşürülmesine rağmen geçiş beklenen oranda olmadı. Bakanlığın yabancı bayraklı gemiler için çeşitli yaptırımlar getireceğini düşünen yat sahipleri, kendilerine geçiş için bir şans daha verilmesini bekliyor.

Deniz Ticaret Odası Marmaris Şube Başkanı Hasan Mengi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerde rahat dolaşım imkanı sağlaması ve vergilerinin düşüklüğünden dolayı sahipleri Türk olmasına rağmen birçok yatın yabancı bayrak taşıdığını söyledi.

-"Sadece bin 250 yat geçiş yaptı, 2 bin 500 yat geçiş için bekliyor"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2009 yılındaki uygulamasının güzel bir çalışma olduğunu, sektör temsilcileri olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirten Mengi, "Denizlerinde Türk bayrağının dalgalanmasını biz de çok istiyoruz ancak Türk bayrağına geçişte beklediğimiz sayıya ulaşamadık, çünkü insanlara bir tedirginlik vardı. Sadece bin 250 civarında bir geçiş oldu. Süre dolduktan sonra çok sayıda yatçı, 'Türk bayrağına geçişin önü açılabilir mi, biz de geçebilir miyiz' şeklinde bize sorular yöneltti. Yaklaşık 2 bin 500 yabancı bayraklı yat sahibinin daha Türk bayrağına geçme arzusu var" dedi.

-"Yat sahipleri ikna edilmeli"

Bir süre önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'nın "İkinci bir fırsat vermenin yanı sıra milli bayrağı daha cazip hale getirici ve Türk bayrağına geçişi zorlayıcı birtakım tedbirler düşünüyoruz" şeklinde açıklama yaptığına işaret eden Mengi, yeniden yapılmasını bekledikleri uygulamanın içinin daha fazla doldurulması ve ilerleyen zamanlarda başka yükümlülükler getirilmeyeceği konusunda yat sahiplerinin ikna edilmesi gerektiğini kaydetti.

Mengi, Marmaris bölgesinde Türk bayrağına geçiş yapan yat sayısının ise 180 civarında kaldığını bildirdi.

Avrupa'da yabancı bayraklı yatların yükümlülüklerinin fazla olduğunu vurgulayan Mengi, şöyle konuştu:

"Bugün Fransa'da, İtalya'da, İspanya'da yabancı bayraklı yatların kalma süreleri çok kısıtlı, 2-3 ay gibi bir süre içerisinde çıkış yapmanız gerekiyor. Eğer kalmaya devam edecekseniz çok ağır vergiler, harçlar ödemeniz gerekli. Bakanlığımızın Türk bayrağını cazip hale getirmek için benzer uygulamayı ülkemizde hayata geçirme hazırlandığında olduğunu düşünüyoruz."

-"Denizciliğin sevdirilmesi için kolaylıklar sağlanmalı"

Özellikle yurt dışında bulunduklarından dolayı zamanında geçiş yapamayanlar için yeni bir fırsat doğabileceğine dikkati çeken Mengi, sektör temsilcileri olarak katıldıkları her toplantıda Türk bayrağına geçişin önünün açılması için istekte bulunduklarını dile getirdi. Mengi, Türkiye'deki sahipleri Türk olan yabancı bayraklı gemilerin Türk bayrağı altında denizlerde seyretmesini istediklerini ifade etti.

Hükümetin son dönemlerde denizcilik sektörü için çok önemli şeyler yaptığına değinen Mengi, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede denizciliğin sevdirilmesi için kolaylıklar sağlanmasını beklediklerini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile