Yrd. Doç. Dr. Eroğlu, 30 ülkeden yapılan bin 500’ün üzerindeki başvuru arasından seçilerek 40 bin dolarlık araştırma bursunu almaya hak kazandı. Bitkilerdeki demir eksikliğine bağlı sararmanın giderilmesi için çalışan Yrd. Doç. Dr. Eroğlu, Virginia Tech Üniversitesi Bitki Patolojisi Bölümünden Prof. Dr. Elizabeth Grabau’nun mentörlüğünde 12 hafta boyunca araştırmalar yapacak.
"Onur verici"
Bursun Nobel Ödüllü Amerikalı Ziraatçi Norman E. Borlaug adını onurlandırmak için verildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Eroğlu, “Borlaug, buğdayda ıslah çalışmaları gerçekleştirdi ve tarım biyoteknolojisi alanında çalışmalar yaptı. Gelişmekte olan ülkelerdeki genç araştırmacılara uyguladığı eğitimlerle Asya ülkelerinde 1940 ve 50’li yıllarda milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanması beklenen kıtlıkları önledi. Amerika Tarım Bakanlığı Borlaug anısına tarım alanında devrimsel nitelikte işler yapma potansiyeli gördüğü araştırmacıları davet ediyor. Türkiye’den seçilmek onur verici oldu. Türkiye toprakları kireçli, bu topraklarda tarımda demir eksikliğine bağlı verim kayıpları yaşanıyor. Hatta verim kaybının da ötesinde, bu ürünlerle beslenen insanımızda demir eksikliğine bağlı kansızlık hastalığı yaygın olarak görülüyor. Çalışmalarımız sonucunda bitkilerdeki demir eksikliğini giderip hem verimi artırmak hem de insanlara daha sağlıklı ürünler sunabilmeyi umuyoruz. Amerika’da Ekim ayına dek bu alanda çalışmalarımı sürdüreceğim” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Eroğlu, Virginia Tech Üniversitesi ile İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında gelecekte ortak araştırma yapma olanağını güçlendirmek için de çalışacağını söyledi.
Türk Bilim İnsanı Amerika Yolcusu
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçkin Eroğlu, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığının (USDA) Norman E. Borlaug Uluslararası Bilim ve Teknoloji Burs Programı (Borlaug Bursu) kapsamında Türkiye’den kabul edilen tek bilim insanı oldu.