Her yil binlerce insanin yakalandigi geç tanisi ile ölümcül olabilen cilt kanserlerinde erken tani büyük önem tasiyor. Amerika’daki Massachusetts Institute of Technology Yapay Zeka Laboratuvarinda arastirma is birlikçisi olarak çalisan, Türkiye’ye dönüs yapan Dr. Sebnem Özdemir ile Doç. Dr. Burak Sisman cilt kanserinin erken teshisi için bir cihaz gelistirdi. “Kara bela” olarak nitelendirilen cilt kanserine karsi yapay zeka tabanli gelistirilen çalisma, teshiste insan hatasini ortadan kaldirarak derideki renk degisiklikleri ile cilt kanserini erken dönemde tespit etmeyi hedefliyor. Iki bilim insaninin gelistirdigi “Cilt tarama ve Inceleme Cihazi ile Yöntemi” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan da tescil edildi. Sistem kapsaminda kapsül yardimiyla vücudun üç boyutlu haritasinin çikarilmasinin ardindan potansiyel riskli bölgeler isaretlenerek uzmana bildirimde bulunuyor. Çalismanin “derin ögrenme” tabanli bir cihaz ve yöntem oldugunu belirten Dr. Özdemir, yapay zekanin cilt kanserini tanimasi amaciyla egitildigini ifade etti, çalisma hakkinda bilgi verdi.
“Mevcut cihazlari inceledigimizde yetersizligini gördük”
Deri kanserlerinin tedavisinde erken teshisin çok büyük önem tasidigini söyleyen Dr. Sebnem Özdemir, “Aslinda bu son dönemde açiga çikmis olsa da evveliyati olan bir çalisma, 2016 yilinda Istanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burak Sisman ile birlikte basvurdugumuz bir patent projesiydi. Cilt kanseri, ciltte meydana gelen lezyonlarin tespitinde insanin dijital olarak heykelinin olusturulmasi, bu heykel üzerinden mevcut lezyonlarin takip edilmesi, doktorlara lezyonlarda meydana gelebilecek bir degisimi ikinci haritalama esnasinda bilgi verecek. Zoomlayacak, 3 boyutlu bir modelini çikartabilecek bir kapsül üzerinde çalismistik. Tabi bunun arkasinda 2016’nin teknolojisiyle, matematiksel modellemesiyle iyi bir yapay zeka modeli tasarlanmisti. O dönemde baslayip yaklasik 2-3 yil kadar üzerinde çalistigimiz. Ve belli bir asamaya getirdigimiz bir prototipten bahsedebiliriz. 2016 için söylüyorum mevcut cihazlari inceledigimizde yetersizligini gördük ve barkod okuyucu tadindaki bu cihazlar insanin özellikle mahrem bölgelerinde meydana gelen cilt lezyonlarini ortaya çikarmamalarina neden oluyordu. Biz burada aslinda kisinin mahremiyetini de bozmayacak sekilde ama ciddi bir zoomlama üzerinden bir kapsül sistemi üzerinde çalistik. O dönem için kapsül tadindaki, ilk cihazdi” dedi.
“Temel hedefimiz insan hatasini ortadan kaldirmak”
Çalismayla teshiste insan hatasini ortadan kaldirmayi hedeflediklerini ifade eden Özdemir, “Suan prototip demek daha dogru olacak. Çünkü cihazin kendisinden ziyade arka taraftaki matematiksel modeli çok kiymetli. Görüntünün çok daha net bir sekilde alinmasi, görüntüdeki degisimlerin çok daha net bir sekilde uzmanin önüne konulmasi önemli bir problem. Bunun bir cihazin içerisindeki bir düsünme birimi; bir yapay zeka olarak sunulmasi asil kiymetli olan tarafi. Bizim buradaki temel hedefimiz insan hatasini ortadan kaldirmak. Aslinda doktorun kendi meslegini daha kaliteli bir sekilde icra edebilmesi, sonuçta cilt lezyonunda meydana gelebilecek olan bir degisimi doktor uzmanligi ölçüsünde görebilir, gözlemleyebilir. Hatta o günkü yasadigi strese göre göremeyebilir de, makinanin en ufak bir degisimi bile kaçirma gibi bir sansi yok. Dolayisiyla makinanin bu noktadaki gücünden faydalaniyor olacagiz. Daha basarili daha kisa sürede daha etkili teshisler koyulmasi için bu prototipin umut verici olacagini söyleyebilirim” seklinde konustu.
“Temel hedefim bir sey gelistirilecekse bu ülke için olmali”
Sistemin nasil isledigine iliskin bilgi veren Özdemir, “Cihazda ilk mantik; sizin dijital heykelinizin olusturulmasi üzerine kurulu, bir sonraki durumda ayni dijital heykel üzerinden bir önceki lezyonun durumu kontrol edilecek. Yani milimetrenin binde biri kadar bir degisim olsa bile arka taraftaki matematik model bunu tespit edebilecek bir güce sahip. Bu açidan degerlendirdigimizde hem erken teshis hem de mevcut bir asamaya gelmis bir durumun çok daha netlikle ortaya çikarilmasini saglayacak. Doktora sonrasi çalismalarimi Amerika’da gerçeklestirdim. Ülkem benim için önemli oldugu için geri döndüm. Ben bu ülkede büyüdüm, çocuklarimin da bu ülkede büyümesini istiyorum. Arka plandaki matematiksel model, belirli ölçülerde hazir vaziyette sadece biraz daha egitilmeye ihtiyaci var. Dogru bir yatirimci destegi ve anlasmalarla birlikte ben bu cihazin 6 ay içerisinde en azindan belli bir asamada bir beta sürümüyle yer bulabilecegine inaniyorum. Yabanci bazi sirketlerden mailler almaya basladim. Su anda yabanci yatirimciyla çalismayi düsünmüyorum. Temel hedefim bir sey gelistirilecekse bu ülke için olmali. Buradan disari çikilarak ticari anlamda bir deger kazanmali. Yabanci yatirim aldigi takdirde kullanilacagi ilk ülke Türkiye olmayacaksa bu da benim çok haz edecegim bir nokta olmayacak” ifadelerini kullandi.
Türk Bilim Insanlari Gelistirdi Açiklamasi Cilt Kanserini Yapay Zeka Teshis Edecek
ABD’den Türkiye’ye dönen Dr. Sebnem Özdemir, Doç. Dr. Burak Sisman’la cilt kanserine karsi erken tespit saglayan yapay zeka tabanli bir sistem gelistirdi. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescil edilen projenin hayata geçmesi için yatirim gerektigini belirten Özdemir, “Daha basarili daha kisa sürede daha etkili teshisler koyulmasi için bu prototipin umut verici olacagini söyleyebilirim. Makinanin en ufak bir degisimi bile kaçirma gibi bir sansi yok. Yabanci yatirim aldigi takdirde kullanilacagi ilk ülke Türkiye olmayacaksa bu çok haz edecegim bir nokta olmayacak” dedi.